BIST 100 9.578,87 % -1,04
USD/TRY 32,4931 % 0,19
EUR/TRY 34,5889 % 0,35
Piyasalar
9.583,01
% -1,00
32,4931
% 0,19
34,5889
% 0,35
1,0630
% 0,05
45,59
0,97
2.380,95
% -0,10
89,99
% -0,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Biz IKBY'ye hep şefkat eli uzattık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin Reuters'ın sorularını yanıtladı

"Kuzey Irak yaptırımlarını MGK'da konuşacağız
REUTERS 22 09 2017, 08:34

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü bağımsızlık referandumu yapmaya hazırlanan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) dönük olarak, Türkiye'nin uygulamaya koyacağı yaptırımların nelerden oluşacağının yarınki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantılarında ele alınacağını söyledi.

Erdoğan yaptırımlarla ilgili açıklamanınsa Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası hükümetçe yapılacağını dile getirdi.

IKBY, Kuzey Irak'ta 25 Eylül tarihinde bağımsızlık referandumu yapılacağını açıklamış, bazı bölge ülkeleriyle birlikte Türkiye de referandumun iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Hafta içerisinde açıklama yapan Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak'ta bağımsızlık referandumu yapılmasının Türkiye için "ulusal güvenlik meselesi" olduğunu ve Ankara'nın bununla ilgili gereken her türlü tedbiri alacağını duyurmuşlardı.

Türkiye ayrıca referandumdan vazgeçilmemesi durumunda, IKBY'ye yönelik bazı yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Toplantısı'na katılmak için gittiği New York'ta Reuters'a verdiği söyleşide Erdoğan, IKBY'nin bağımsızlık referandumuna dönük alacakları yaptırımlarla ilgili şunları söyledi:

"Yaptırımların ne olacağını MGK ve Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğiz. Açıklamayı Bakanlar Kurulu sonrası hükümet yapacak. Cumartesi günü de hükümet yurt dışına asker gönderme kararını olağanüstü toplantıda Meclis'e getirecek. Bu kararın çıkmasıyla süreç farklı istikamette gelişecek." 

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş bu akşam yaptığı açıklamada, TBMM'nin Cumartesi günkü olağanüstü toplantısında Irak ve Suriye'ye asker gönderme yetkisini hükümete veren tezkerenin bir yıl uzatılmasının yanısıra, Kuzey Irak'taki gelişmelerin de ele alınacağını kaydetmişti.

Türkiye'nin IKBY'ye uygulayacağı olası yaptırımlarla ilgili ayrıntı vermeyen Erdoğan, "Biz bugüne kadar IKBY'ye hep şefkat elimizi uzattık. Kredi sıkıntısı çektiklerinde onlara kredi imkanı verdik. Memurlarının maaşlarını ödedik" diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Kerkük-Yumurtalık petrol hattındaki sıkıntılarında da hep (IKBY'nin) yanında olduk. Tabi bunlar yarınki MGK'da etraflıca ele alınacak. Bunlar ele alındıktan sonra da yol haritamızı belirleyip, gereken adımları atacağız."

Yukarı

Business HT×