BIST 100 9.142,00 % 0,68
USD/TRY 32,3878 % 0,13
EUR/TRY 35,0425 % 0,07
Piyasalar
9.140,62
% 0,67
32,3878
% 0,13
35,0425
% 0,07
1,0794
% 0,05
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Anadolu’da Ekonomi Buluşmaları" Gaziantep'te gerçekleşti

Anadolubank 20’ıncı yılında "Anadolu’da Ekonomi Buluşmaları" adı altındaki toplantılarının 3'üncü ayağını Gaziantep'te gerçekleştirdi

"Anadolu’da Ekonomi Buluşmaları" Gaziantep'te gerçekleşti
BUSINESSHT 14 09 2017, 16:40

Anadolubank 20’ıncı yılında "Anadolu’da Ekonomi Buluşmaları" adı altında Türkiye ekonomisine KOBİ ve sanayicilere katkı sağlamak amacıyla illeri gezmeyi sürdürüyor.

Toplantıların 3’üncü ayağı Gaziantep’te gerçekleşti.

Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen’in yönetiminde gerçekleşen panele; Anadolubank Genel Müdür Vekili Namık Ülke, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu katıldı.

“İSTANBUL VE İZMİR’DEN SONRA EN FAZLA İHRACAT YAPAN FİRMA GAZİANTEP’TE”

Anadolubank Genel Müdür Vekili Ülke “ Bankamızın 20’ıncı yılında BloombergHT ile beraber Anadolu’da ekonomi buluşmaları adı altında bir proje gerçekleştirdik. Gaziantep 3’üncü durağımız. Bu gün burada sanayici ve iş adamlarımızla buluştuk. Gaziantep’i seçmemizdeki öncelik Türkiye’nin sanayi, üretim ve ihracat şehri olmasıdır. Gaziantep ihracat açısından baktığımızda yaklaşık 6,3 milyar dolar yıllık ihracatı olan ve ihracat tarafında da 1,5 milyar dolar fazla veren bir şehirdir.

Enteresan bir bilgi vermek istiyorum Gaziantep’te ihracat yapan firma sayısı 1270 adettir. Bu rakam İstanbul ve İzmir’den sonra Türkiye’nin en fazla ihracat firmasına sahip şehir anlamına gelmektedir. Diğer taraftan da ihracat yapılan ülke sayısı 175 adet. Bu sayı Gaziantep’in son zamanlarda ihracat yaptığı pazarları çeşitlendirdiği anlamına gelmektedir.

Gaziantep’in kredi kullanımı ise 42 milyar TL civarındadır. Bu noktada Türkiye’de 6’ıncı sıralarda yer alan bir şehirdir. Organize sanayisi büyüklüklerinden dolayı, Gaziantep üretim ve istihdam şehri konumdadır. Yaklaşık 45 milyon metrekarelik organize sanayisi büyüklüğüne sahip şehirde beş tane organize sanayisi bölgesi, bir küçük sanayi sitesi ve bir adet serbest bölgesi mevcuttur” dedi.

 “GAZİANTEP 4 MİLYAR 266 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Konferansın diğer bir konuğu Gaziantep Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ünverdi ise "Gaziantep ürettiğini ihracat eden ve Türkiye’de bu anlamda ekonomide ağırlığı bulunan bir il konumdadır. Tabii ki Türkiye’de son ikinci çeyrekte 5,1’lik artışla birlikte Gaziantep’te de bu artış gerçekleşti.

Gaziantep üretiyor ve ürettiğini de satan bir şehir konumdadır. Şu anda 173 ülkeye 4 milyar 266 milyar dolarlık ihracatını gerçekleştiriyor.

Yeni yatırımlara da ihtiyacımız var. Nüfusumuzun yüzde 50’sini oluşturan kadınlarımızın iş gücüne çekilmesi gerekiyor. Yani iş gücüne çektiğimiz takdirde bir eve tek bir maaş değil 2 maaş girmiş olacak. İki maaş girdiği zaman harcamaları daha fazla olacak ve bu durum küçük esnafa getiri sağlayacak. Bu anlamda biz devletimizin vermiş olduğu teşviklerle beraber çalışmaları artırıyoruz” açıklamarında bulundu.

 “MAKRO ÖLÇÜLERDE YATIRIM BEKLİYORUZ”

Diğer bir katılımcı Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Hıdıroğlu “Gelen turistten memnunuz. Gastronomi şehriyiz ve ticaretimizi yükseltiyoruz. Büyüme hızımız son çeyrekte çok iyi geldi. Bu da gösteriyor ki, şehirde üretim kapasitemiz yukarı doğru çıkıyor.

Mikro ölçülerde değil makro ölçülerde yatırım bekliyoruz. Büyük tesislere yatırım yapılmalı ve tarımsal destek verilmelidir” dedi. 

Yukarı

Business HT×