BIST 100 9.102,10 % 0,24
USD/TRY 32,3854 % 0,13
EUR/TRY 35,0481 % 0,09
Piyasalar
9.094,50
% 0,16
32,3855
% 0,13
35,0488
% 0,09
1,0797
% 0,08
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Her yatırımcının mutlaka okuması gereken 10 kitap

Yatırım hakkında tarihi bir perspektif ya da belirli bir konunun daha ayrıntılı bir analizi arıyorsanız, mutlaka okunması gereken 10 yatırım klasiği

Her yatırımcının mutlaka okuması gereken 10 kitap
INVESTOPEDIA 07 09 2017, 15:32

Yatırım hakkında tarihi bir perspektif ya da belirli bir konunun daha ayrıntılı bir analizi arıyorsanız, okunması gereken birkaç klasik yatırım kitabı bulunmakta.

Ünlü yatırımcılarında okuduğu ve tavsiye ettiği 10 yatırım klasiği şöyle;

1. THE INTELLIGENT INVESTOR-Benjamin Graham

Benjamin Graham tartışmasız değer yatırımın babası olarak görülür. “Güvenlik analizi” konusundaki düşünceleri, en ünlü öğrencisi Warren Buffett'in da aralarında bulunduğu bir nesil yatırımcı için temel oluşturdu. 1949'da yayınlanan "Akıllı Yatırımcı", Graham'ın 1934 tarihli "Güvenlik Analizi" adlı eserinden çok daha okunabilir; muhtemelen en çok alıntı yapılan, ancak en az okunan, yatırım kitabı oldu. "Akıllı Yatırımcı" hisse senetlerini nasıl seçeceğiniz konusunda size bilgi vermeyecek, ancak her yatırımcının kullanabileceği, zamanla test edilmiş sağlam ilkeleri öğretmekte. Kitap, Warren Buffett tarafından "Bugüne kadar yazılmış en iyi yatırım kitabı"referansına sahip.
 

Kitapta, Graham hem savunmacı hem de girişimci yatırımcıyı hesaba katarak her biri için hisse senedi seçimi politikalarının taslaklarını çiziyor ve basit bir portföy politikası oluşturmanın avantajlarını vurguluyor. Kitabın olağanüstü özelliklerinden biri de, şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarması. Ayrıca belirli nitelik ve fiyat cazibesi koşullarına uyacak şekilde tasarlanmış yatırım portföylerinin oluşturulmasına ışık tutmak amacıyla, çok sayıda hisse senedinin çiftler halinde karşılaştırmalarının kullanılması da son derece etkileyici.

2. COMMON STOCKS AND UNCOMMON PROFITS-Philip Fisher

Finansal analiz dünyasının öncülerinden Philip Fisher, modern yatırım teorisi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Büyüme potansiyeline dayalı hisse senedini analiz etmenin temel fikri büyük ölçüde Fisher'a atfedilir. "Ortak Hisse Senetleri Ve Nadir Kârlar", yatırımcılara bir işletmenin kalitesini ve kâr elde etme becerisini analiz etmeyi öğretir. İlk kez 1950'lerde yayınlanan Fisher'in dersleri yarım yüzyıl sonra uygulanabilir. Warren Buffet Akıllı Yatırımcı kitabı gibi bu kitabında bir yatırımcı tarafından okunması gerektiğini savunuyor.

3. STOCKS FOR THE LONG RUN- Jeremy Siegel

Wharton School of Business'da profesör olan Jeremy Siegel, uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapıyor. Son iki yüzyılda, hisse senetlerinin getiri sözkonusu olduğunda diğer finansal varlıkların tümünü aşmasının yanı sıra enflasyon etkileri karşısında hisse senedi getirilerinin daha güvenli ve daha öngörülebilir olduğunu iddia etmek için kitapta kapsamlı bir araştırma yapmaktadır.

“Stock For The Long Run” Washington Post tarafından tüm zamanların en iyi 10 yatırım kitabından birini olarak tanımlandı.

4. A RANDOM WALK DOWN WALL STREET- Burton G. Malkiel

Burton G. Malkiel, gösterişten uzak, kural tanımayan ve son derece bilgilendirici bu rehber kitapta borsanın çalkantılı sularında nasıl yol alacağınızı ve profesyonelleri kendi oyunlarında nasıl alt edeceğinizi gösteriyor. Finans alanında yaşanan balonlara ve Wall Street camiasının diğer hayal kırıklıklarına ışık tutan yazar, rastgele seçilmiş hisse senetlerinden oluşan bir portföyün de uzmanların özenle seçtikleri portföyler kadar başarılı performans gösterebileceğini kanıtlarıyla ortaya koyuyor.

Bu kitap, hisse senedi piyasasının verimli olduğu ve fiyatlarının rastgele yürüdüğü fikrini popüler kılıyordu. Esasen, bu, pazarı yenemediğiniz anlamına gelmekte. Malkiel'e göre, temel ya da teknik olmasa da, en azından size yardımcı teorilerine incelenmeye değer. Kitap Forbes tarafından “Yatırım alanında son 50 yılda yazılmış gerçekten iyi kitapların sayısı yarım düzineyi geçmez. Elinizdeki kitap gerçek anlamda klasik kategorisine girmeyi hak ediyor.” şeklinde tanımlanmakta.

5. THE ESSAYS OF WARREN BUFFETT: LESSONS FOR CORPORATE AMERİCA- Warren Buffett ve  Lawrence Cunnigham

Buffett, mevcut işleri hakkında nadiren yorumda bulunsa da, yatırımlarının arkasındaki ilkeleri tartışmayı seviyor. Bu kitap aslında Buffett'in son birkaç on yılda ortaklara yazdığı bir mektup koleksiyonudur. Bu, dünyanın en büyük yatırımcısının tekniklerini özetleyen kesin çalışmadır. Bir başka büyük Buffett kitabı Robert Hagstrom'un "The Warren Buffett Way" dir.

6. HOW TO MAKE MONEY IN STOCKS- William J. O'neil

Bill O'Neil, finansal günlük gazetelerin ulusal bir şirketi olan Investors's Business Daily'nin kurucusu ve CANSLIM sisteminin yaratıcısıdır.  Stok toplama ile ilgileniyorsanız, kitap başlamak için harika bir tercih olacaktır. Bu kitabı okuduğunuzda, araştırmanıza hemen uygulayabileceğiniz somut bir sistem sağlayacaksınız.

 7. RICH DAD POOR DAD- Robert T. Kiyosaki

J.P. Morgan şirketi diyor ki: Zengin Baba Yoksul Baba’yı zengin olan ve olmak isteyen herkes okumalı!

Bu kitap, zenginlerin çocuklarını para hakkında öğrendikleri dersler ile ilgilidir; bu yazara göre, fakir ve orta sınıf ebeveynler bunu ihmal etmektedir. Robert Kiyosaki'nin mesajı basit, ancak yatırım yapmaya başlamanız için sizi motive edebilecek önemli bir finans dersi var: yoksullar bunun için çalışarak para kazanıyor, zenginler ise servetlerini kendileri için yapıyorlar. Çocuklarınızla beraber okuyabileceğiniz iyi bir finansal kitap.

8. COMMON SENSE ON MUTUAL FUNDS- John Bogle

Vanguard Group'un kurucusu John Bogle, endeks fonları ve aktif olarak yönetilen yatırım fonlarına karşı davanın arkasındaki itici bir güçtür. Bu kitapta, yatırımcıları ücretlendirdiği fahiş ücretler için yatırım fonu endüstrisini patlatmadan önce yatırım stratejisi üzerine görüşler mevcuttur. Yatırım fonlarına sahipseniz, bu kitabı okumalısınız.

9. IRRATIONAL EXUBERANCE- Robert J. Shiller

Alan Greenspan'ın borsa değerlemelerinin üzerine yaptığı 1996 tarihli rezil yorumu üzerine kurulu olan Shiller'in kitabı, Mart 2000'de yayınladı ve Dot-com balonunun patlamasıyla ilgili ürkütücü bir uyarı verdi. Yale ekonomisti, piyasanın rasyonel olduğu efsanesini ortadan kaldırır ve bunun yerine onu duygu, sürü davranışı ve spekülasyon açısından açıklar.

10. LEARN TO EARN, ONE UP ON WALL STREET VEYA BEATING THE STREET- Peter Lynch

Peter Lynch, muhteşem performans gösteren Fidelity Magellan Fund'un yöneticisi olarak 1980'lerde ön plana çıktı. " Learn To Earn", daha genç bir kitleyi hedef alırken birçok iş temelini açıklıyor:

"One Up On Wall Street", kendi kendine yönetilen yatırımın faydalarını dile getiriyor

 

 ve "Beating The Street", Peter Lynch'in ünlü Magellan Fonu'nu işletirken kazanmış olduğu  hisse senetleri üzerine bir kitap olmakta.

Yukarı

Business HT×