BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5857 % 0,17
EUR/TRY 34,7776 % 0,26
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5857
% 0,17
34,7776
% 0,26
1,0651
% 0,08
45,44
-0,05
2.398,78
% 0,83
87,71
% 0,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünyanın en güçlü kadını hakkında bilmediğiniz 5 şey

Almanya'da 12 yıldır devam ettirdiği başbakanlık görevini bir sonraki döneme taşımaya hazırlanan Angela Merkel hakkında 5 ilginç bilgi

Dünyanın en güçlü kadını hakkında bilmediğiniz 5 şey
BUSINESS INSIDER 29 08 2017, 13:29

ABD'nin en ünlü emlak milyarderi Donald Trump'ın Başkan seçilmesi, güneş batmayan imparatorluk Büyük Britanya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı almasının ardından bir "sürpriz" daha çıkmasından endişeli yatırımcının gözü bu sefer 24 Eylül'de gerçekleşecek Almanya Genel Seçimleri'nde.

Anketlerde önde giden Hıristiyan Demokratlar'ın lideri Angela Merkel'in 12 yıllık başbakanlığının devam edeceğine kesin gözüyle bakılırken 63 yaşındaki siyasetçi aynı zamanda G7 ülkeleri arasında en uzun süreli başbakanlık görevini sürdüren kişi.

Hıristiyan Demokratlar anketlerde önde giderken Parti'nin lideri Angela Merkel, hem 12 yıllık başbakanlığını bir sonraki döneme taşımaya hazırlanıyor, hem de G7 ülkeleri arasındaki "En uzun süreli görevde kalan başbakan" unvanını korumaya devam ediyor.

Doğu Almanya'da büyüyen ve kuantum kimyası üzerine doktorası olan 63 yaşındaki politikacının uzun siyaset hayatındaki inişler ve çıkışları hemen hemen her gün medyanın gündeminde bulmak mümkün.  Bazı az bilinen özellikleri ise Merkel'i siyasetçi kimliğinden tamamen sıyırıyor.

1. BERLİN DUVARI YIKILDIĞINDA NE YAPTI?

Erken yattı. Şaka değil. Tarihin akışının değiştiği 9 Kasım 1989'da Merkel de diğer Almanlar gibi duvarın diğer tarafına geçti. Batı Berlin'de bir apartman dairesinde kutlamalara karıştı. Ancak disiplini ile bilinen Merkel'in ertesi gün çalıştığı fizik laboratuarına gitmesi gerekiyordu ve bunun için erken yatmalıydı.

Merkel, yıllar sonra Bloomberg'e verdiği röportajda o geceyi "Kafamı bütün gün masaya koymak istemiyordum" diyerek anlatmıştı.

2. KÖPEKLERDEN KORKUYOR (VE PUTİN BUNU BİLİYOR)

Angela Merkel, bir köpeğin 1995'te ısırmasından bu yana köpeklerden korkuyor. Bu fobisinin üzerine giden kişi ise beklenmedik şekilde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu.

2007'de Soçi'de bir araya gelen iki lidere Putin'in labrador cinsi köpeği Konni de eşlik etmiş ve Merkel'in gerginliği yüzüne yansımıştı.  

Her ne kadar Putin geçen yıl yaptığı açıklamada Merkel'i korkutmak istemediğini söylese de Merkel o dönem Putin  hakkında "Bir 'erkek' olduğunu kanıtlamak için bunu yaptı. Kendi zayıflığından korkuyor" demişti.

3. MERKEL'İN "ELMAS" İŞARETİ  

Uzay Yolu serisinin efsane karakteri Mr. Spock'ın Vulcan'ı, İkinci Dünya Savaşı'na damga vuran İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in zafer işareti kadar olmasa da Merkel'in bir şey anlatırken elleriyle yaptığı "Elmas" şekli de en az Merkel kadar tarihte yerini alacak.

Hıristiyan Demokratlar, Merkel'in parmak uçlarını birleştirerek yaptığı "Elmas" şeklinin fotoğrafını dört yıl önceki seçim kampanyasında "Almanya'nın geleceği iyi ellerde" sloganıyla kullanılmıştı. Merkel taraftarlarına göre elmas, güç ve sakinliği temsil ediyor.

4. FARKLI LAKAPLARI VAR

Fizikçi Ulrich Merkel ile 1977'de evlenmeden önce "Kasner" soyadını taşıyan Angela'nın bu evliliği beş yıl sürdü ancak soy ismini değiştirmedi. İkinci eşi Joachim Sauer'in soyadını almayı de tercih etmedi.

Polonyalı köklere sahip Merkel'in Kasner soyadı da "Kazmierczak"ın Almanlaşmış hâliydi. Tecrübeli politikacı gençliğinde "Kasi" diye çağırılırdı.

Bugün destekçileri ona çoğunlukla adının kısaltılmış hali “Angie” olarak sesleniyor... Ya da Almanca’da anne anlamına gelen “Mutti”. Merkel, sakin, hatta genellikle donuk olarak tanımlanıyor.

5. MERKEL'İN EŞİ "OPERADA Kİ HAYALET"

Joachim Sauer, 20 yıldır dünyanın en güçlü kadınıyla evli olmasına rağmen, spot ışıklardan hep uzak durmayı tercih etti. Öyle ki, Merkel'in ilk kez göreve geldiği 2005'teki yemin törenini Berlin Üniversitesi'nde televizyondan seyretti.

Bir kimya profesörü ve Merkel gibi opera sevdalısı olan Sauer, 2008'de Bayreuth kentinde düzenlenen opera festivalinde eşiyle boy göstermesinden bu yana "Opera'daki Hayalet" lakabıyla anılıyor.

Sauer'in medyadan uzak durma alışkanlığı ise son yıllarda kırıldı.

Humboldt Üniversitesi Porfesörü, geçen Hamburg'ta düzenlenen G20 zirvesine katılan liderlerin eşlerine, diğer bir ifade ile "First Lady"lere ev sahipliği yapmıştı.

Yukarı

Business HT×