BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5900 % 0,07
EUR/TRY 35,0005 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5900
% 0,07
35,0005
% 0,42
1,0706
% 0,07
45,35
0,00
2.319,63
% 0,15
87,81
% -0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: Vekillerle ilgili konularda hızlı adım atmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki 3. yılı üzerine özel bir söyleşi verdi.

Erdoğan: Vekillerle ilgili konularda hızlı adım atmalı
AA 29 08 2017, 08:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son KHK’de yer alan, suç işlediği iddia edilen milletvekillerinin soruşturmasının ve yargılamasının Ankara’dan yürütülmesi düzenlemesi konusunda "Farklı yerlerde bu sürecin devam etmesinden ise bunu başkent Ankara’da sürdürmenin çok daha isabetli olacağı kanısına varılmıştır" dedi. Erdoğan’ın, dün akşam bazı televizyon kanallarında ortak yayınlanan röportajında öne çıkan ifadeleri şunlar oldu: 

"Son kanun hükmünde kararnamede, suç işlediği iddia edilen milletvekillerinin soruşturmasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yargılamasının da Ankara Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılmasını öngören bir düzenleme var. Ana muhalefet bunu muhalefetin dizaynı olarak yorumluyor. Bu iddiaya ne dersiniz?" sorusu yöneltilen Erdoğan, her şeyden önce kanun hükmünde kararnamelerin ihtiyaçtan doğan atılmış adımlar olduğunu, bunların durup dururken olmadığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

"Milletvekilleriyle alakalı konular noktasında hızla mesafe almamız lazım, hızla adımlar atmamız lazım. Ankara başkentimiz ve parlamento burada. Dolayısıyla farklı yerlerde bu sürecin devam etmesinden ise bunu başkent Ankara'da sürdürmenin çok daha isabetli olacağı kararına, kanısına varılmıştır. Burada bu adımın atılması ve başsavcılık, bunun yanında ağır ceza onlar tarafından bunun yürütülmesinin çok daha isabetli olacağı kanısına varılmıştır.

Ana muhalefetin bu tür şeylerde nedense bir çıkış yapması lazım, kendisine göre bir yol bulması lazım. Sürekli bu tür adımları atmak suretiyle sadece suyu bulandırıyor ama hükümetimiz de attığı kararlı adımlarla yoluna devam ediyor. Ben isabetli bir adım olduğunu, bunu zaten beraber istişare ederek bu kararı da aldık. Ülkemiz için çok çok faydalı olacağı kanaatindeyim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "MİT Müsteşarlığı, Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Burada da eleştiri, bunun kişiye göre yapıldığı yönünde. Bu iddiaya ne dersiniz?" sorusunu yanıtlarken, "Şunu bir defa bilmemiz lazım. Devletin başı istihbaratta en önemli bilgileri, dokümanları alması gereken değil midir? Eğer istihbaratın başı devletin başına birinci derecede bağlı olmazsa hareket kabiliyetini bu devlet kaybeder. Devletin hareket kabiliyetini kaybetmemesi için birinci dereceden istihbarat ona sorumlu olması gerekir ki istediğim anda, istediğim şekilde bu istihbari bilgiler bize gelsin ki biz de atmamız gereken adımları buna göre atalım." dedi.

Büyük devletlerin hepsinde istihbaratların direkt devletin başına bağlı olduğunun altını çizen Erdoğan, bu konuda ABD, Fransa gibi ülkeleri örnek göstererek, şunları kaydetti:

"Hepsinde de devlet başkanına bağlıdırlar. Fakat parlamenter demokrasilerde tabii bu başbakanlara bağlı oluyor. Bizde de parlamenter demokrasinin alışkanlıkları olduğu için şimdi anamuhalefet olaya buradan bakıyor. Hala anamuhalefet, başkanlık sistemine geçmedi. Biz ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin adımlarını attık. Milletimizle beraber attık. Milletimiz ne dedi? Yüzde 51,4 ile biz ilk adımı attık dedi. Nereye? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilk adımı attık dedi. Şimdi 2019 itibarıyla da ikinci adımı 2019 Kasımı'nda inşallah atacağız ve 2019 Kasımı'ndan sonra Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, çok daha güçlü bir şekilde gelişmeye inşallah devam edecektir. Milli İstihbarat Teşkilatımızın bundan sonraki sürecinin güçlenerek devamı gerekmektedir ki ben 15 sene önceki Milli İstihbarat Teşkilatımızı düşünüyorum, bir de şimdiki Milli İstihbarat Teşkilatımızı düşünüyorum. Aldığımız mesafe çok çok ileri. Bunu niye söylüyorum? 15 sene önce Milli İstihbarat Teşkilatımızın uluslararası ciddi bir portföyü yoktu. Ama şu anda Milli İstihbarat Teşkilatımızın uluslararası ciddi bir portföyü var. İslam dünyasında var, Batıda var, buralarda çok ciddi bir iletişim söz konusu. Bu olmadan siz bunu yürütemezsiniz ki. Şimdi bu noktaya geldik. Elemanlar noktasında da gerek insani istihbarat, gerek teknik istihbarat bu konularda da Milli İstihbarat Teşkilatımız, her geçen gün daha ileri adımlar atıyor ve bir de bölgede belirleyici bir güç olmanın da hamdolsun adımlarını atan bir istihbarat örgütüne sahibiz."

Yukarı

Business HT×