Dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong Un, göreve geldiği 2011 yılından bu yana "dünya barışına" daha güçlü silahlar ve daha uzun menzilli füzelerle "katkıda" bulunuyor.
Kim yönetiminin, 1945'te bir sınırla ayrıldığı Güney Kore ve eski sömürgecisi Japonya'yı 20 atom bombası etkisinde vurabileceği füzelere sahip olduğu tahmin edilirken, ülkenin yeni hedefi ABD'nin başkenti Washington'a ulaşabilecek kuvvette nükleer başlıklı füze.
Bugüne kadar düzinelerce kısa ve ara menzilli başarılı füze denemesi gerçekleştiren Kim Jong Un yönetimi, son olarak Türkiye saatiyle 02:40'ta kıtalararası balistik füze denendiğini ve füzenin belirlenen hedefe ulaştığını açıkladı.
Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Öğretim Üyesi Jeffrey Lewis, 14 Mayıs'ta atılan The Hwasong 12 (KN-17) füzesinin tamamının Kuzey Kore'de tasarlandığını ve 'iyi çalışan' kıtalararası bir füze yapılmasının çok daha muhtemel olduğunu söyledi.
Analistlere göre uyduları yörüngeye yerleştirmek için kullanılan Taepodong-2, ABD'nin her tarafına ulaşabilir ancak nükleer başlık yerleştirilmesi için uygun değil.
Dünyayı asıl endişelendiren ise Kim Jong-Un'un yıl başında "hazırlığın son aşamasındayız" diyerek duyurduğu, 11 bin 500 kilometre menzilli, ABD'nin birçok büyük şehrine ulaşabilecek kapasitedeki KN-08.
Birleşmiş Milletler ABD Büyükelçisi Nikki Haley de konuyla ilgili Kim Jong Un'un bir paranoyanın içinde olduğunu söylemişti.