BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Almanya ile miting krizi büyüyor

G20 zirvesi sırasında Erdoğan'ın miting düzenleme talebi üzerine Almanya ve Türkiye'nin karşılıklı açıklamalarında tansiyon yükseliyor

Almanya ile miting krizi büyüyor
BUSINESSHT 29 06 2017, 15:07

G20 zirvesi öncesinde Türkiye ve Almanya arasındaki "miting krizinde" yeni açıklamalar izleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'ya geldiğinde Türklere hitaben konuşma yapmak isterken Alman yetkililer buna karşı görüşler paylaşıyor.

Türkiye ise bakanlık açıklaması düzeyinde tepki gösteriyor.

GABRIEL: "TALEP REDDEDİLECEK"

Son olarak DPA'nın geçtiği habere göre Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Erdoğan'ın konuşma yapma talebi reddedilecek." dedi.

Gabriel daha önce ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya geldiğinde Türk vatandaşlarına seslenmek için resmi başvuru yaptığını açıklamış ve "Şu anda bu tür etkinliklerin yapılması mantıklı değil. Siyasi manzaraya da uymuyor." demişti.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de bu görüşleri destekleyerek "Bakan Gabriel'in yaptığı açıklamayı Başbakan da onayladı. Alman hükümetinin tutumu bu şekildedir" açıklamasında bulundu.

SCHULZ: "İSTEMİYORUM"

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Başbakan adayı ve Avrupa Parlamentosu eski Başkanı olan Martin Schulz ise Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "Kendi ülkelerinde değerlerimizi ayaklar altına alan yabancı politikacılar Almanya'da provoke edici konuşmalar yapacakları etkinlikler düzenleyemez. Türkiye'de muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da etkinlik düzenlemesini istemiyorum" demişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "KABUL EDİLEMEZ"

Schulz'u bu sözlerine üzerine ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu bir açıklama yaparak, "Avrupa Parlamentosu Başkanlığı yapmış bir kişinin toplanma ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik yaklaşımı, karşı karşıya bulunduğumuz zihniyetin gerçek yüzünü ve başkalarına ders vermeye çalışanların çifte standardını bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu şahsın Cumhurbaşkanımıza yönelik kabul edilemez ifadelerini şiddetle kınıyor ve reddediyoruz" dedi.

ÖMER ÇELİK: "İBRETLİKTİR"

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal da Almanya'nın tepkisinin kabul edilemez olduğunu vurgularken AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalar şu şekilde oldu:

"Şahsen tanıdığımız bazı Alman siyasetçiler bizlerle konuşurken temel hak ve özgürlükler konusunda en geniş çerçevede konuşuyorlar. Bizler de alabildiğine geniş bir çerçevede bu meseleyi ele alıyoruz. Ve her defasında ilkelerin herkes için geçerli olduğunu söylüyoruz. Maalesef bazı Alman siyasetçilerin son açıklamaları bir kere daha çifte standart kavramının merkezine yerleşmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Almanya'da vatandaşlarımızla buluşmasıyla ilgili olarak bu siyasetçilerin açıklamaları kabul edilemez. Özellikle Avrupa Parlementosu başkanlığı yaptığı dönemde parlementoda PKK sergileri açılmasına göz yuman birinin açıklamaları ibretliktir. Gösteri ve yürüyüş hakkı,ifade ve basın hürriyeti bu siyasetçiler için birer retorik ve iç siyasi tüketim malzemesi haline gelmiş durumda. Bu hürriyetler konusunda duyarlı olanlar bilmelidir ki bu siyasetçiler hürriyetlere saygılı değil, sadece politik amaçlar için kullanıyorlar. Bu tarz siyasetçilerin açıklamaları bu hürriyetlerin savunusu olarak değil, bu hürriyetlere saygısızlığın vesikası olarak tarihe geçecektir."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesi için Almanya'ya geldiğinde Türklere hitaben konuşma yapmayı planlıyor.

G20 zirvesi, 7-8 Temmuz tarihlerinde Hamburg'da gerçekleşecek.

Yukarı

Business HT×