BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4881 % -0,24
EUR/TRY 34,9299 % 0,22
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4896
% -0,24
34,9309
% 0,22
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.331,64
% 0,67
89,25
% 1,40
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Suudi Arabistan'ın veliaht kararında ne bilmelisiniz?

Suudi Krallık, Kral Selman'ın yeğeninin yerine oğlunu veliaht ilan etti

Suudi Arabistan'ın veliaht kararında ne bilmelisiniz?
FIRAT BORA TAŞ 21 06 2017, 08:03

Suudi Arabistan Krallığı, Kral'ın yeğeninin yerine oğlunu veliaht ilan etti. Yönetimde yaşanan bu değişiklikle birlikte MSCI'ın Suudi hisselerini gözden geçirmeye alması haberi birleşince Suudi borsası yüzde 5,2 yükseliş kaydedildi. 

Kral Selman liderliğinde toplanan Konsey, 57 yaşındaki yeğeni Prens Muhammed bin Nayif'i İçişleri Bakanlığı dahil tüm görevlerinden aldı. Kral'ın 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman'ı ise yeni veliaht seçti.

Veliaht değişiminde konsey üyeleri 3'e karşı 31 oyla karara destek verdi. Yeni veliahtın bu akşam Mekke'de yemin etmesi bekleniyor, başbakan yardımcılığı görevini de teslim alacak.

TRUMP ETKİSİ

Değişikliğin Trump başta olmak üzere Suudi Arabistan'ın dönüşümü ve Yemen savaşıyla ilgili olduğu yorumları Arap basınına yansıyor. Halihazırda Kraliyet'in savunma, petrol ve ekonomi politikalarından sorumlu olan Muhammed bin Selman, Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretini ayarlayan isimdi. Bu da kraliyet ailesi içerisinde etkisini güçlendirmişti.

Halihazırda ABD yönetimi Suudi Arabistan'ın Yemen'deki bombalamalarına lojistik ve istihbarat desteği veriyor. Trump yönetimi bölgedeki İran nüfuzunu sınırlandırmak için Yemen müdahalesine daha ileri bir istihbarat desteği verebileceğinin sinyalini de vermişti.   

YÜKSELEN GÜÇ MUHAMMED BİN SELMAN

Savunmadan da sorumlu olan Muhammed Bin Selman'ın 2015'te başlayan Yemen operasyonlarındaki rolü ile geçtiğimiz haftalarda Katar'a karşı başlatılan diplomatik yaptırımlardaki etkisine dikkat çekiliyor.

Muhammed Bin Selman, Suudi Arabistan'ın en büyük dönüşüm projelerinden ve aynı zamanda dünyanın en büyük halka arzlarından biri olması beklenen Aramco'nun da başında.

Tüm bunlar geçen birkaç yıl içerisinde bin Nayif'in ailede itibar kaybetmesi, bin Selman'ın ise yükselmesine neden oldu.

Muhammed Bin Selman, veliahtlık sırasında ikinci sırada yer alıyordu.  

 

Petrol piyasasının yeni patronu olarak anılan Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman'ın 21 yıldır aynı görevde olan Petrol bakanı Ali El Naimi'yi görevden alması, Salman'ın otoritesini biraz daha güçlendirmişti.  

El Naimi'nin yerine Salman’a yakınlığıyla da bilinen, ülkenin ulusal enerji şirketi Aramco’nun Yönetim Kurulu Başkanı Halid El Falih’in gelmesiyle de petrolün kontrolü tamamıyle Salman'ın kontrolüne geçmişti. 

İRAN'A CEPHE AÇTI

Suudi Arabistan'ın yeni veliahtı Muhammed Bin Selman İran ile diyalog konusunda da oldukça katı tutum sergiliyor. Mayıs ayında Suudi televizyonunda yayınlanan programda Bin Selman, İran'ın hedefinin İslam dünyasının kontrolünü ele geçirmek ve Şii doktrinini yaymak olduğunu söylemiş ve İran ile mücadele edeceğine söz vermişti. 

İran ve Suudi Arabistan son dönemde bölgede güç savaşı veren iki ülke olarak öne çıkıyor. İki ülke Suriye ve Yemen'deki savaşta farklı tarafları destekledi. Benzer şekilde Lübnan, Bahreyn ve Irak'ta da iki ülkenin politikaları çatışıyor. 

Katar'ın İran'a yakınlaşmasının ardından Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan diplomatik hamle de iki ülkenin politik çatışmasının son dönemdeki en önemli yansımalarından birini oluşturuyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA KABUL ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Vekili Prens Muhammed Bin Selman'ı Şubat ayında yaptığı Suudi Arabistan ziyaretinde de kabul etmişti.

 

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Vekili Prens Muhammed Bin Selman Bin Abdülaziz'i kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabulü, konakladığı Kraliyet Misafirhanesinde gerçekleşti.

Yukarı

Business HT×