BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5865 % 0,20
EUR/TRY 34,7863 % 0,42
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5865
% 0,20
34,7873
% 0,42
1,0664
% 0,10
45,35
-0,09
2.298,81
% -1,22
87,47
% 0,54
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünyanın en genç milyarderinden okunması gereken 23 kitap

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken kitapları paylaştı.

Mark Zuckerberg’den Mutlaka Okumanız Gereken 23 Kitap Tavsiyesi
BUSİNESSHT 01 06 2017, 10:38

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg iki haftada bir kitap bitiriyor ve kitap önerisi aramak için sosyal medyanın mükemmel bir ortam olduğunu söylüyor.
 
Bu vesileyle internet ortamında dünyanın en büyük kitap kulübünün kurucusu oldu.

“A Year of Books” adında bir sayfa oluşturdu ve okuyacağı kitapları buradan paylaşacağını bildiren Zuckerberg isteyenlerle beraber bu kitapları tartışabileceklerini de söyledi.

Kitap okumayı teşvik edici hareketin sahibi Mark Zuckerberg’in sizin okumanız için tavsiye ettiği 23 kitap şöyle:

1) END OF POWER - Moisés Naím

 

Libyalı köşe yazarı Moises Naim'in 'The End of Power' (Gücün Sonu) isimli kitabında doğudan batıya, kuzeyden güneye iktidarları ele alınıyor ve bugün iktidarda olanların her zamankinden daha fazla kaybetme riskinin olduğu savunuyor. Kitap çıktığı dönem Financial Times ve Washington Post gazeteleri tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterildi.

2) THE BETTER ANGELS OF OUR NATURE - Steven Pinker 

Amerikalı psikolog Steven Pinker tarafından yazılan 'The Better Angels of Our Nature'da (Doğamızın İyi Melekleri) şiddet, suç ve terörizm konusundan yola çıkılarak insan doğası analiz ediyor.

3) GANG LEADER FOR A DAY -Sudhir Venkatesh

Hindistanlı sosyoloji profesörü Sudhir Venkatesh tarafından kaleme alınan 'Gang Leader for a Day'de (Bir Günlük Çete Lideri) Amerika'nın en zengin kentlerinden Chicago'nun gerçek yüzünü ortaya koyarak sosyolojik bir deneye yer veriyor.

4) ON IMMUNITY - Eula Biss

Amerikalı yazar Eula Biss tarafınfan kaleme alınan 'On Immunity' isimli kitapta insan sağlığı için önemli olan aşılardan yola çıkıyor, sağlıkla ilgili önemli görüşlere yer veriyor. Zuckerberg’in yanı sıra bu kitabı Bill Gates de okumanızı tavsiye ediyor.

5) YARATICILIK AŞ - Ed Catmull

 

Pixar Animasyon Stüdyoları'nın kurucusu, Amerikalı Edwin Catmull'un yazdığı 'Creativity Inc.' (Yaratıcılık AŞ.) isimli kitapta yaratıcı düşünme sitemi, yönetim, girişimcilik gibi konular işleniyor.

6) BİLİMSEL DEVRİMLERİN YAPISI - Thomas Kuhn

Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi Thomas Samuel Kuhn tarafından kaleme alınan 'The Structure of Scientific Revolutions' ( Bilimsel Devrimlerin Yapısı) hem akademik camiada hem de popüler bilim çevrelerinde büyük etki oluşturan 'paradigma değişimi'nin kavramsallaştırmasını açıklıyor.

7) RATIONAL RITUAL - Michael Suk - Young Chwe

Kalifornia Üniversitesi'nde (UCLA) dersler veren Michael Suk-Young Chwe imzalı 'Rational Ritual'de (Rasyonel Ritüel) kültür, koordinasyon ve ortak bilgi konuları ele alıyor.

8) DEALİNG WITH CHINA  - Hank Paulson

Amerika'nın eski Hazine Bakanı Henry Paulson tarafından kaleme alınan 'Dealing with China' yani 'Çin'le Başa Çıkmak' isimli kitapta Çin'in dünyadaki ekonomik yükselişini, küresel etkisini araştırıyor.

9) ORWELL'S REVENGE- Peter W. Huber

Manhattan Enstitüsü'nün kıdemli üyesi, Kanadalı yazar ve araştırmacı Peter Huber tarafından kaleme alınan 'Orwell's Revenge', (Orwell'ın İntikamı) İngiliz yazar George Orwell'ın büyük etki yaratan 1984 isimli romanının 'gayriresmi devamı'.

10) THE NEW JIM CROW  - Michelle Alexander

Amerikan hukuk profesörü Michelle Alexander tarafından yazılmış olan 'The New Jim Crow'da (Yeni Jim Crow) kitabında uyuşturucu savaşı gibi konuları ele alıyor ve bu iş için Amerika'da siyahi erkeklerin hedef seçildiği savunuyor.

11) MUKADDİME -  İbn Haldun

Müslüman tarihçi İbn-i Haldun tarafından yazılan ve 1377  yılında basılan 'The Muqaddimah (Mukaddime), tarih, iktisat, sosyoloji, ve siyaset gibi birçok sosyal bilim için temel görüşleri barındırıyor.

12) HAYVANLARDAN TANRILARA SAPİENS-Yuval Noah Harari

Kudüs İbrani Üniversitesi’nde dünya tarihi dersleri veren Yuval Noah Harari tarafından yazılan “Sapiens” İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyerek, tarihle bilimi bir araya getiriyor.

13) THE PLAYER OF GAMES - Iain Banks

İskoç yazar Iain Banks tarafından kaleme alınan 'The Player of Games' (Oyunların Oyuncusu) isimli kitapta ileri teknolojiye sahip 'hiper' medeniyetlerde ihtiyaç ve yeteneklerin neye benzeyeceği araştırılmakta.

14) ENERGY: A BEGINNER'S GUİDE - Vaclav Smil

Çek-Kanadalı bilim adamı ve politika analisti Vaclav Smil tarafından kaleme alınan 'Energy: A Beginner's Guide' (Enerji: Yeni Başlayanlar Kılavuzu)' enerji'nin tanımıyla başlıyor ve çevre dostu yakıtlar oluşturmak için arayışlarla devam ediyor.

15) GENOM- Matt Ridley

İnsan genomu, 23 çift kromozomdan oluşan bir pakettir. İngiliz asıllı Bilim adamı, gazateci ve köşe yazarı Matt Ridley
bu paketi açıyor ve ortaya dökülen ama genetik dilinde yazılmış pek çok sırrı bizim anlayacağımız bir dile tercüme ediyor.

16) THE VARIETIES OF RELIGIOUS EXPERIENCE  -William James

Amerikan felsefesinin klasik döneminin en önemli figürlerinden olan William James 1902 yılında kaleme aldığı ‘The Varieties Of Religious Experience’ (Dinsel Deneyimin Çeşitli Biçimleri) İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nde verdiği 20 ders’in notlarının derlemesidir. Bu dersler din inancından ve James'in bakış açısından yola çıkarak din akademik çalışmasında, bilimin ihmalinden söz etmekte. Kitabın yayımlanmasından kısa bir süre sonra, kitap psikoloji ve felsefenin temel eserlerinden biri haline geldi.

17) PORTFOLIOS OF THE POOR - Daryl Collins, Jonathan Morduch, and Stuart Rutherford

 

İnsanlığın yaklaşık yüzde kırk’ı günde ortalama iki dolara ve daha az gelir ile yaşıyor. Eğer bu kadar az bir gelirle geçinmek zorunda kalmadıysanız bunu hayal etmeniz çok zor. Kitapta fakirlerin gündelik finansal sorunlarına nasıl çözüm bulduklarını sistematik olarak açıklanıyor

18) ULUSLARIN DÜŞÜŞÜ  - Daron Acemoğlu ve James A. Robinson

Türk-Amerikalı ekonomist ve "Dünya'daki En Çok Alıntı Yapılan ilk 10 Ekonomist" ünvanına sahip Daron Acemolu (Acemoğlu) ve İngiliz ekonomist ve siyaset bilimcisi James A. Robinsan tarafından yazılan “Ulusların Düşüşü”, tarih boyunca ulusların, özellikle de birbirine benzeyen ulusların ekonomik ve politik gelişmeleri arasında neden büyük farklılıklar olduğuna dair bir tartışma yürütüyor. Yazarlar kısaca "Neden bazı ülkeler zenginken bazıları yoksuldur?" şeklinde bir soru ortaya atıp, köleci toplumlar, feodalizm, sömürgecilik, kapitalizm ve sosyalizm uygulamaları arasında okuyucuyu ilginç ve çok öğretici bir yolculuğa çıkarıyorlar.

19) AKILCI İYİMSER - Matt Ridley

Matt Ridley tarafından yazılan bir diğer kitabı “The Rational Optimist” (Akılcı İyimser)de kendisini akılcı iyimserim olarak tanımlamakta ve kitabında bir yerlerde birileri, insanların ihtiyaçlarına daha iyi hizmet edecek usullerin icadı için teşvik edildiği sürece, insan hayatının güzelleşmeye devam edeceğini anlatmakta.

20) ÜÇ CİSİM PROBLEMİ - Lio Cixin

Çinli bilim kurgu yazarı Lio Cixin tarafından kaleme alınan ‘The Three-Body Problem’ (Üç Cisim Problemi)  Gizli bir askeri proje, uzaylılarla iletişime geçmek için uzaya sinyal gönderir. Bu sinyali yakalayan, yıkımın eşiğindeki bir uygarlık ise Dünya'yı kendisidir.

21) FİKİR FABRİKASI- Jon Gertner

AT&T'nin resmi Ar-Ge bölümü olan Bell Laboratuvarları, 1920'lerdeki kuruluşundan 1980'lerdeki düşüşüne kadar yeni fikirlerin oluşumu için dünyadaki belki de en iyi laboratuvardı. Çığır açıcı fikirler Bell Laboratuvarları'ndan nasıl çıktı? Jon Gertner, Fikir Fabrikası'nda 20. yüzyılın en önemli icatlarının ortaya çıkışını inceleyerek, Amerikan tarihinin sürükleyici ve henüz anlatılmamış bir bölümünü okurla paylaşıyor.

22) DÜNYA DÜZENİ - Henry Kissinger

 

Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile birçok başkana dış siyaset konularında danışmanlık yapmış olan 1973 Nobel Barış ödülü sahibi siyasetçi Herry Kissinger, Dünya Düzeni'ninde hem deneyimlerini hem de geçmiş ve geleceğe yönelik analizlerini aktarıyor.

23) THE BEGINNING OF INFINITY - David Deutsch

 

Ödüllü fizikçi David Deutsch, açıklamaların evrende temel bir yere sahip olduğunu ve onları iyileştirmenin tüm başarılı insan çabalarının temel düzenleyici ilkesi olduğunu savunuyor. Bizi, bilimin her temel alanıyla, medeniyet, sanat, ahlaki değerler ve siyasal kurumların teorisi boyunca bir yolculuğa çıkarıyor.

 

Yukarı

Business HT×