BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9015 % 0,11
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9053
% 0,12
1,0709
% 0,07
45,35
-0,09
2.321,95
% 0,00
88,50
% 0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump'ın PYD kararında ne bilmelisiniz?

Trump talimatı neden imzaladı? PYD'ye ilk silah teslimi ne zaman?

Trump'ın PYD kararında ne bilmelisiniz?
BUSINESSHT 10 05 2017, 07:26

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'ye silah verilmesi talimatını 8 Mayıs'ta imzaladığı açıklandı.

Açıklama, yazılı olarak Pentagon Sözcüsü Dana White tarafından yapıldı.

White, "Dün Başkan (Trump), IŞİD karşısında Rakka'da açık bir zafer kazanmak için, gerekli görüldüğünde Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Kürt unsurlarını teçhizatlandırmak üzere Savunma Bakanlığını yetkilendirdi" dedi.

TÜRKİYE'YE GÜVENCE VERİLDİ

Açıklamada "Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konularda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır" ifadesi de yer aldı.

RAKKA OPERASYONU

Associated Press'e (AP) konuşan üst düzey bir ABD yönetimi yetkilisi de Trump yönetiminin Rakka operasyonu için Suriyeli Kürtlere daha ağır silahlar verilmesini öngören kararı onayladığını söyledi. Beyaz Saray da açıklamayı teyit etti.

SİLAHLAR NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

ABD'nin ağır silahları YPG'ye ne zaman teslim edeceği bilinmiyor.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİLER

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ABD'nin terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'ye silah yardımı yapma kararı için 'Kabul edilemez' dedi.

A Haber’e konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli şunları söyledi:

“ABD'nin kendilerinin de terör örgütü olarak kabul ettiği gruba YPG üzerinden silah vermesi gerçeği değiştirmez, bunun kabul edilmesi mümkün değil.  ABD, YPG üzerinden terör örgütü PKK'ya her türlü desteği veriyor. Türkiye devletinin geleceğini tehdit edecek şekilde terör örgütlerinin orada mevcudiyetini biz kabul edemeyiz. Umut ediyoruz ki ABD yönetimi bu yanlışa dur diyecektir, bundan vazgeçecektir, böyle bir politika kimseye fayda sağlamaz, terör örgütleriyle aynı çuvala girilmez. Gerekli tüm diplomatik girişimleri yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. Temennimiz yeni ABD yönetimi tarafından bu yanlış durdurulur ve dostluğun gereği ne ise o yapılır. DEAŞ'la mücadele için kara harekatı ancak YPG ile başarılı olabilir söyleminin gerçekle ilgisi yoktur, umarım bu yanlıştan dönülür.”

Başbakan Binali Yıldırım da Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşı olduğunun bilindiğini söyledi.

Yıldırım, "Bunu net bir şekilde muhattaplarımıza söyledik. Bunu Amerika çok iyi bir şekilde bilmektedir. PKK'ya doğrudan ve dolaylı yardım alamına gelecek girişimleri bizim kabul etmemiz mümkün değildir. İşin özeti şudur bölgede terörle mücadele edilecekse Türkiye bunu en güzel şekilde yapıyor." dedi.

BİR HAFTA ÖNCE GÜNDEME GELDİ

Pentagon'un YPG'yi silahlandırma planını geçen hafta Başkan Donald Trump'a gönderdiği iddia edilmişti.

IŞIK MATTIS GÖRÜŞMESİ

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Savunma Bakanı Fikri Işık ile gün içerisinde telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, Türk mevkidaşına "Amacımız Rakka'yı almak için Türklerle beraber çalışmak. Bunu nasıl yapacağımızı çözeceğiz" demişti.

Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olan YPG'ye silah yardımı yapılmasına karşı olduğu ABD tarafından biliniyordu.

 

 

 

Yukarı

Business HT×