BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5882 % 0,18
EUR/TRY 34,8264 % 0,40
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5882
% 0,18
34,8261
% 0,40
1,0666
% 0,22
45,44
-0,05
2.393,28
% 0,60
87,50
% 0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

NASA'dan Türk şirkete uzay aracı vizesi

Türk çiftin sahibi olduğu Sierra Nevada'nın uzaya kargo aracı NASA'dan vizeye sahip

NASA'dan Türk şirkete uzay aracı vizesi
AA, BUSINESSHT 06 05 2017, 13:58

İnsanoğlunun 45 yıl sonraki ilk Ay yolculuğunu gerçekleştirmeye hazırlanan Amerikan havacılık şirketi SpaceX'in çalışmaları devam ederken Mars’a ilk insanın da 2030’da ayak basaması bekleniyor.

NASA’nın uzaya insan ve kargo taşıyacak uzay aracı yapma yetkisi verdiği üç şirketten biri ise Türk çiftin sahibi olduğu Sierra Nevada.

Sierra Nevada şirketine ait Dream Chaser adlı uzay aracının şimdilik sadece kargo taşıma yetkisinin bulunuyor ancak birkaç yıl içinde insanlı uçuş izni de alması öngörülüyor.

Bu bilgiler NASA Piroteknik Sistemler Mühendisi Sırrı Oğuz tarafından paylaşıldı. Oğuz da NASA’daki tek üst düzey Türk mühendis.

Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD), Malatya Teknopark ile Yeşilyurt Belediyesinin desteğiyle düzenlenen "ROBOCOT Malatya 2017 Bilim Şenliği"nde konuşan Oğuz, NASA’nın uzayın derinliklerini keşfetmeye yönelik çalışmaları sürdürdüğünü belirterek, insanlı Mars uçuşunun bunun en önemli adımlarından biri olacağını söyledi.

Dream Chaser testlerinden görüntüler

 

2030'DAN ÖNCE GİDİP DÖNMEK İMKANSIZ

2008’den itibaren dört yıl boyunca Mars için hazırlanan Orion uzay aracının sistem mühendisliğini yaptığını belirten Oğuz, "Orion'un en yakın görevi Mars'a insanlı ilk uçuşu yapmak olacak. Mevcut teknoloji ile Mars'a gidebilirsiniz ama dönemezsiniz. 2030'dan önce Mars'a insanın gitmesi imkansız.

MARS'A BUGÜN GİDEN GERİ DÖNEMEZ

Daha doğrusu gidebilir ama dönemez. Mars’a ilk insan 2030’da ayak basacak. Orion üç kişilik mürettebatla Mars'a altı ay sürecek ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Mürettebat çalışmalarını tamamladıktan sonra yine altı aylık bir yolculukla dünyaya dönecek. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." diye konuştu.

"ROKETSAN UZAY ÇALIŞMAALRI İÇİN ROKET YAPABİLECEK KAPASİTEYE SAHİP"

Türkiye'deki uzay çalışmalarını da değerlendiren Sırrı Oğuz, özellikle Roketsan'ın çok ileri düzeyde projelerinin bulunduğunu altını çizdi.

Oğuz, şunları kaydetti:

"Bu başarıyı Roketsan uzmanlarının yazdıkları makalelerde, verdikleri konferanslarda görüyoruz. ABD'de uzay çalışmaları ile ilgili makaleleri değerlendiren benim de içinde bulunduğum 30 kişilik bir kurul var. Kurulun benim dışımdaki tek yabancı üyesi Roketsan Piroteknik Sistemler Tasarım Müdürü Suzan Koç. Bu bile tek başına Rokatsan için önemli bir gurur kaynağı. Roketsan isterse uzay çalışmaları için roket yapabilecek kapasiteye sahip. Ancak bunlar stratejik kararlar. Türkiye bu alana yatırım yapmak istiyor mu. Soru bu."

"UZAYDA TÜRK KIZI GÖRMEK İSTİYORUM"

Oğuz konuşmasını "Uzayda bir gün bir Türk kızını da özlem dolu gözlerle dünyaya bakarken görebilmeyi umuyorum. Niçin olmasın" sözleriyle tamamladı.

BONUS: SIERRA NEVADA'NIN TÜRK SAHİPLERİ

Sierra Nevada, 1963 yılında Nevada'da kurulmuş ve Türk kökenli Fatih Özmen ve Eren Özmen çifti tarafından 1994 yılında satın alınmış bir "uzay şirketi"

Geniş bir mühendislik geçmişi olan Fatih Özmen, Reno Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden yüksek lisans derecesi ile mezun olmuş ve 1981 yılında SNC'ye katıldı. İlk yıllarında tasarım ve geliştirilmesinde katkıda bulunduğu çok sayıda yüksek teknoloji sistemi SNC'nin birçok önemli entegrasyon programı başarısında katkı sağlayan kişilerden biri. 

3000 kişiyi istihdam ede SNC'de, altı farklı iş alanı bulunuyor ve dünya çapında bulunan çok sayıda müşteri destek siteleri ile birlikte 17 eyalette faaliyet gösteriyor.

Dream Chaser testlerinden görüntüler

 

Yukarı

Business HT×