BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5548 % 0,05
EUR/TRY 34,9430 % -0,09
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5538
% 0,05
34,9438
% -0,08
1,0724
% -0,06
44,89
0,00
2.336,91
% 0,19
89,38
% 0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Oruç Reis Akdeniz'e çıkıyor

Türkiye Akdeniz'de sondaj planının ilk adımını atıyor, Oruç Reis'in sismik çalışmaları gelecek hafta başlıyor

Oruç Reis Akdeniz'e çıkıyor
BUSINESSHT 12 04 2017, 13:56

Türkiye, Akdeniz'de sondaj planının ilk adımını gelecek hafta atıyor.

MTA Oruç Reis gemisi gelecek hafta Akdeniz sularında sismik çalışmalara başlayacak.

Yüzde 90'dan fazlası yerli olan Oruç Reis, deniz tabanında 20 bin metreye kadar hem iki boyutlu hem de üç boyutlu arama yapacak, numune aalcak.

Daha önce 2017'de Akdeniz'de sondaj çalışmalarının başlayacağını duyuran Enerji Bakanı Berat Albayrak, "MTA Oruç Reis önümüzdeki hafta Akdeniz'e gidiyor ve süreci başlatıyoruz. Türkiye bu saatten sonra Akdeniz'de eski Türkiye gibi davranmayacak." dedi.

Albayrak, "Türkiye bu saatten sonra Akdeniz'de eski Türkiye gibi davranmayacak. Kendi sahalarımız noktasında daha etkin ve daha aktif olacak. Kimse kusura bakmasın. Biz hep olumlu, yapıcı tarafta kaldık. Bundan sonra da öyle olacak, ama yapıcı ve sessiz tavrımızla hukuksuzluğu meşru göstermeyeceğiz. Gerekli her türlü adımları atacağız. Türkiye hukuk merkezli bir iş yapar. Bugüne kadar kendi sahalarımızla ilgili etkin bir süreç izleyememiştik. Maliyet analizleri vesaire vardı. Ancak Türkiye şu anda bu altyapıya sahip. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir sondaj gemisi alıyoruz. Artık kendi kuyularımızı açmaya başlıyoruz. Bu uzun vadeli yolculukta geleceğin temellerini bugünden atmak zorundayız." dedi.

ORUÇ REİS GEMİSİ NE ÖZELLİKLER TAŞIYOR?

Boyu 86 metre olan geminin deplasman kapasitesi 5 bin 178 ton seviyesinde bulunuyor. MTA Oruç Reis Gemisi'nin personel sayısının 50, ekonomik ömrünün ise 30 yıl olduğu belirtiliyor. Gemiyle yapılacak 2B/3B sismik araştırmalar ile deniz tabanında 20 bin metreye kadar derinlikteki yapılar incelenebilecek.

Ayrıca, gemide, yüksek ayrımlı sığ sismik, deniz gravite, deniz manyetiği yöntemleri kullanımına yönelik ekipmanlar bulunuyor.

Gemide deniz tabanından numune almaya yarayan "Piston Corer" ve nokta örnekleme yapan "Box Corer Sistemleri" yer alıyor. Hidrografik ve oşinografik çalışmalar için, deniz tabanında ayrıntılı haritalama ve görüntüleme yapılacak.

Gemide bulunan ve deniz altında operasyon yapabilecek kablolu bir robotik sistemle bin 500 metreye kadar istenilen derinliklerde gözlem ve numune alma mümkün olabilecek. Bunun yanı sıra akıntı ölçümleri, su örneklemesi, CTD sistemi ile fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz ve araştırmalar da yapılabilecek.

ROCKEFELLER ANLAŞMASI

Akdeniz'de enerji rezervleri geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Rockefeller'ların fonlarıyla kurulan Teksas merkezli ExxonMobil'e Katar Petrol ile birlikte Kıbrıs açıklarında petrol arama hakkı veren bir anlaşmasıyla gündeme gelmişti.

Anlaşma ile ilk kez bir Rockefeller şirketi Akdeniz'e enerji aramaya gelirken Dışişleri Bakanlığı, yabancı şirketlerin Türkiye'nin deniz yetki alanlarında izinsiz hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunmasına izin verilmeyeceğini duyurmuştu.,

Münhasır ekonomik bölge tartışmalarının devam ettiği sularda imzalanan bu anlaşmayla birlikte toplam üç anlaşma karşılığında GKRY, 103,5 milyon euro bonus kazandı.

Yukarı

Business HT×