BIST 100 9.512,96 % -0,18
USD/TRY 32,4855 % 0,05
EUR/TRY 34,7623 % 0,30
Piyasalar
9.514,46
% -0,17
32,4855
% 0,05
34,7623
% 0,30
1,0664
% -0,08
45,40
-0,09
2.385,50
% 1,04
87,24
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump yönetimi sağlık yasasını neden erteledi?

Trump'ın oylamaya çıkarmaktan vazgeçtiği ancak B planının da olmadığı söylenen sağlık yasası hakkında bilmeniz gerekenler

Trump yönetimi sağlık yasasını neden erteledi?
AA 24 03 2017, 07:26

ABD'de Temsilciler Meclisi tarafından yapılacak sağlık hizmetleri tasarısı oylaması, yasanın meclisten geçemeyeceği endişelerine bağlı olarak ertelendi. 

Yasanın geçmesi için 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisi'nden geçebilmesi için 216 "evet" oyu gerekiyordu.

Erteleme kararı, ABD Başkanı Donald Trump Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ın aralıksız sürdürdükleri ikna turlarının başarısız olduğu şeklinde değerlendiriliyor.

Başkan Donald Trump, Türkiye saatiyle bu sabah erken saatlerde yaptıkları açıklamada, konuşacak ve tartışacak fazla bir şeyin olmadığını belirtti ve oylama zamanının çoktan geldiğini ifade etti, oylamanın bugün gerçekleşeceği belirtildi.

Tacirler Yatırım, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer veriyor:

"Bugün içerisinde yapılacak olan oylamanın sonucunu yakından takip ediyor olacağız. Söz konusu yeni yasa daha önce Temsilciler Meclisi’nin iki alt komitesi tarafından onaylanmıştı. Yeni sağlık yasasının Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Trump’ın söylemlerini gerçekleştirmesi ve belirli bir momentuma ulaşımını sağlaması açısından sağlık kanunun Kongre’den geçmesine oldukça önem atfediliyor. Bu çerçevede piyasalar için son dönemin en büyük katalisti niteliğinde çalışan “kapsamlı vergi paketi” nin daha da gecikebileceği yolunda artan beklentiler risk iştahını önemli oranda etkiliyor. Beklenen vergi paketi konusunda ABD Başkanı Trump her konuşmasında beklentileri artırıcı söylemler kullanırken, söz konusu paketin Reagan döneminden beri en yüklü vergi indirimlerini içerebileceğini belirtiyor."

B PLANI YOK

Bu arada, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer da günlük basın brifinginde, Trump yönetiminin yeni sağlık sigortasına ilişkin yasa tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmemesi halinde herhangi bir B planının olmadığını söylemişti.

Spicer'ın oylamanın ertelendiği haberlerinden kısa süre önce gerçekleşen brifing süresince, tasarının Kongre'den geçeceğini savunmaya devam etmesi dikkati çekti.

Yatırımcıların yeni sağlık sigortası sistemine yönelik gelişmelere odaklanmasının altında, ilgili tasarının sürüncemede kalmasının Trump yönetiminin şirketler tarafından sabırsızlıkla beklenen vergi reformu ve altyapı yatırımlarını geciktirebileceği endişesi yatıyor.

216 EVET GEREKİYOR

Trump yönetimince büyük önem taşıyan tasarının, 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisi'nden geçebilmesi için 216 "evet" oyu gerekiyor.

Demokratların topyekun karşı çıktığı tasarıya 27 ya da 28 Cumhuriyetçi vekilin de muhalefet etme ihtimalinin tasarının bu haliyle geçmesini imkansızlaştırdığı belirtiliyor.

 

Yukarı

Business HT×