BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5721 % 0,01
EUR/TRY 34,9074 % 0,16
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5722
% 0,02
34,9076
% 0,16
1,0700
% 0,01
45,35
0,00
2.316,34
% 0,01
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hollanda'nın uçuş izni iptaline tepki yağdı

Hollanda'nın Çavuşoğlu uçuş iznini iptal karara hem hükümet hem de muhalefet yetkililerinden tepki yağdı.

Hollanda'nın uçuş izni iptaline tepki yağdı
11 03 2017, 17:47

Hollanda'nın Rotterdam kentine gidecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş izni iptal edildi.

Sabah saatlerinde Çavuşoğlu, "Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse, eğer böyle bir şey yaparlarsa, ekonomik ve siyasi bizim Hollanda'ya karşı yaptırımımız çok ağır olur" ifadelerini kullanmış Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Ebu-Talep ise Dışişleri Bakanı'nın referandum kampanyası yapmasına izin çıkmadığını açıklamıştı.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın "Toplantıların, toplumuzda gerginliği artırmaması ve toplantı yapmak isteyenlerin, kamu düzeni ve güvenliğin sağlanabilmesi için yetkili makamların talimatlarına uyması gerekiyor. Türk hükümetinin, bu husustaki kurallara saygı göstermek istemediği not edilmeli." diyerek iptal edildiğini duyurduğu karara hem hükümet hem de muhalefet yetkililerinden tepki yağdı.

"MASLAHATGÜZAR BAKANLIĞA ÇAĞIRDI"

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın Ankara Maslahatgüzarı'nı da konu üzerine izahat istemek için bakanlığa çağırdı.

İstanbul Bağcılar'da toplu açılış töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kararı sert sözlerle eleştirdi.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle oldu:

"Bugün Dışişleri Bakanımız Hollanda'da vatandaşlarımızla buluşma programına gidecekken kendisine 'uçuşa yasak' haberi geldi. Düşünün, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı vatandaşlarıyla buluşmak için Hollanda'ya gidecek, Hollanda 'uçuşa yasak' notasını geçiyor. Hollanda, bir sıçrarsın, iki sıçrarsın ama bilesin ki oradaki benim vatandaşlarım sizin tezgahınızı bozacaklar 16 Nisan'da. İstediğiniz kadar baskı yapın, istediğiniz kadar teröristleri ülkenizde besleyin, büyütün, bunların hepsi size ters olarak dönecek ve bunlara yönelik şüphesiz ki 16 Nisan'dan sonra bizler uygulamalarımızı başlatacağız. Bizler sabırlıyız.

"BUNLAR NAZİ KALINTISI, FAŞİST"

İşte şu anda Bağcıların insanları, buradan Hollanda'ya notasını veriyor. Sen istediğin kadar Dışişleri Bakanımızın uçağını kaldırma, bundan sonra senin uçakların bakalım Türkiye'ye nasıl gelecek? Tabi burada ben diplomasiyi konuşuyorum, yoksa vatandaşların seyahatini değil, o ayrı bir konu ve bunların değerlendirmesini ona göre yapacağız. Bunlar ne siyaset biliyor, ne uluslararası diplomasi nedir bunu biliyor. Bunlar bu kadar ürkek, bu kadar korkak. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist. Bunu böyle biliniz.

"BUGÜN BİZİ, BAĞCILAR'I HOLLANDA SEYREDİYOR"

Bugün bizi Hollanda seyrediyor, Bağcılar'ı seyrediyor. Biz burada bir şehir toplantısı yapmıyoruz, ilçe toplantısı yapıyoruz. Ve Bağcılar ilçesinden Almanya bizi izliyor şu anda. Fransa'daki Türkler izliyor, İskandinav ülkeleri izliyor. 16 Nisan için selam olsun" diye konuştu.

"SEN KANDİL'İN BAŞINDAKİLERLE BERABERSİN"

Ana muhalefetin başındaki zat da davet yapıyor. Ya senle biz neyi konuşacağız ki? Sen Kandil'in başındakilerle berabersin. Bizim Kandil'in başındaki teröristlerle konuşacak hiçbir şeyimiz yok. 'Hayır' ne demektir diye sorarsanız size tek cümleyle cevap vereyim. Hayır, bu ülkede terörü ikame etmeye çalışan PKK'lı bölücü terör örgütünün yandaşlarına destektir, o kadar. Kim ne derse desin."

Erdoğan'ın eleştirilerini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve hükümet yetkililerinin açıklamaları izledi.

KURTULMUŞ: "SON DERECE FAŞİST BİR UYGULAMA"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "(Hollanda'nın, Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi) Son derece yanlış, son derece sakat, neresinden bakarsanız bakın ne demokrasiyle ne insan haklarıyla ne fikir özgürlükleriyle ne de Avrupa'nın baştan aşağı saydığınız değerlerin hiçbirisiyle bağdaşmayan son derece faşist bir uygulamayla karşı karşıya kaldık. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Hollandalı siyasetçileri aklı başında davranmaya, makul davranmaya davet ediyoruz. Bu, doğrudan doğruya bir seçim kampanyasında 'Hayır' cephesinde yer almanın ötesinde, Türkiye'ye karşı açık bir husumet belirtisidir. Bunu kabul edemeyiz."

ÖZHASEKİ: "BU İKİ YÜZLÜ TAVRI UNUTMUYORUZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Hollanda hükümetinin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Bu iki yüzlü tavrı biz unutmuyoruz, hiç de yadırgamıyoruz üstelik. Bu coğrafyada yaşamanın bir bedeli var, o da güçlü olmak. İnşallah biz güçlü olacağız. Onların tek anlayacağı dil bu." dedi.

ÇELİK: "İZAHİ MÜMKÜN OLMAYAN UYGULAMALAR"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin bakanları Avrupa'daki resmi makamlardan izin alarak orada vatandaşlarımızla toplantı gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bunlar kamu güvenliği diye izin vermiyorlar ve kamu güvenliği çerçevesine tedbir aldık diye birtakım bahaneler üretiyorlar. Aslında bu bahanelerin arkasında ırkçı, faşist, demokrasiye karşı, insan haklarına karşı, İslamafobik ve antisemitik yaklaşımlar olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim Irak ve Suriye'ye 1295 kilometre sınırımız var, bu sınırın öteki tarafında Irak devletinin ve Suriye devletinin bir otoritesi kalmamış durumda, orada ulusal ordu gücü yok, polis gücü yok. Ama burada DEAŞ terör örgütüyle de PKK terör örgütüyle de PYD'yle biz mücadele ediyoruz. Biz yabancı bir siyasetçi gelse hiçbir siyasetçinin burada yapacağı toplantıyı, bu kadar terör örgütünün tehdidine maruz kalmamıza rağmen 'kamu güvenliği vardır', kamu güvenliği sebebiyle iptal etmeyiz."

Çelik, "Hollanda Başbakanı, Almanya Dışişleri Bakanı gelsinler Yumurtalık'ta buyursunlar miting yapsınlar. Yumurtalık halkı onların kamu güvenliğini sağlar, bundan da çekinmez, gelsinler demokrasiyi burada öğrensinler, demokratik kültürü burada öğrensinler." diye konuştu.

Demokratik ülkelerde izahı mümkün olmayan uygulamaların yaşandığı bir süreçten geçildiğini söyleyen Çelik "Milletin boğazına kimse ekmeği dizmeye kalkmasın" dedi.

ZEYBEKCİ: "TÜRKİYE GEREĞİNİ YAPACAKTIR"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu uygulamayı nefretle kınıyorum, kabul edilebilir bir şey değildir. Türkiye bunun gereğini de yapacaktır. Ama aklı selim içinde, bu provokasyon ve algı operasyonunu düzenleyenlere, bu iyi ilişkilerden rahatsız olanlara prim vermeme adına da dikkat etmemiz gerektiğinin altını çizmek istiyorum." diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: "HEM DEMOKRATIM DİYECEKSİN HEM UÇUŞ İZNİNİ İPTAL EDECEKSİN"

Beylikdüzü'ndeki özel bir hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi gören Türk Halk Müziği sanatçısı Emre Saltık'ı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hastane çıkışında yaptığı açıklamada Çavuşoğlu'nun uçağının inişine izin verilmemesine ilişkin, "Asla doğru değil. Demokrasiyi savunanlar böyle bir şey yapamazlar. Hem 'demokratım' diyeceksin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanını uçuş iznini iptal edeceksin. Asla bunu doğru bulmuyoruz, yanlış" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, "Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse, eğer böyle bir şey yaparlarsa, ekonomik ve siyasi, bizim Hollanda'ya karşı yaptırımımız çok ağır olur" şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Her türlü yaptırımı yapabilirler, bu Türkiye'nin hakkıdır" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×