BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4907 % -0,24
EUR/TRY 34,9299 % 0,22
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4881
% -0,24
34,9299
% 0,22
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.331,55
% 0,66
89,23
% 1,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

La La Land: Oscar'ın birkaç dakikalık sahibi ve Hollywood'un sürpriz atı

Akademi tarihinin en büyük skandalıyla Oscar heykelciğini sadece birkaç dakikalığına kazanan La La Land, Hollywood'un yatırım stratejilerini yerlebir eden bir başarıya sahip

La La Land: Oscar'ın birkaç dakikalık sahibi ve Hollywood'un sürpriz atı
BLOOMBERG NEWS 27 02 2017, 12:26

Dramlar üzerine kurulan aşklar, tekrar tekrar çekilen süper kahraman hikâyeleri, gerçek insanlara tercih edilen bol efektli uzaylılar beyazperdeyi tamamen ele geçirmişken, iki farklı hayalden doğan bir aşk hikâyesini 1940'ların enerjisiyle anlatan La La Land, gösterime girdiği ilk üç ayda dünya çapında 369 milyon dolar gişeye ulaştı.

89'uncu Oscar Ödülleri'nin en favori adayı yapım, "yanlış zarfın okunması" skandalıyla birkaç dakikalığına aldığı "En iyi film" ödülünü tekrar Moonlight'a teslim etmek zorunda olsa da ismini Hollywood'un gördüğü (ve hiç beklemediği) en çok kazanan filmler arasına yazdırdı bile. 

SÜRPRİZ ATA OYNAMANIN ÜÇ KURALI

Dünyanın en büyük dağıtım şirketlerinden Lions Gate Entertainment Corp'un başkanlarından Erik Feig bile filmin beklenmedik çıkışını bir röportajında şöyle açıklamıştı:

"Özel bir film olduğunu hepimiz biliyorduk ancak o zaman bize 400 milyon dolar gişeye ulaşacağımızı söyleyeseydiniz size 'Kendine gel!' derdik."

La La Land'in başarısı Freig'in dediği kadar sürpriz değil. Harika performanslar, doğru müzik ve sahne seçimleri bir kenara konulursa Hollywood'da değer katan yatırımları ile bilinen Lions Gate'in payı da bu başarıda oldukça büyük.

Büyük çıkış yakalama potansiyeli olan küçük ve orta büyüklükteki projelere yatırım yapan Lions Gate, finansal ortaklarını sahaya çekerek riskini minimize ediyor.Bugün yatırımlarının yüzde 70'i kâr getiren ABD'li dağıtım şirketinin üç önemli kuralı var: Yetenekli insanlarla çalış, vizyonunu koru ve kimseyi memnun etmeye çalışma.

"Filmlerimizin çoğu beklenmedik bahis" diyen Erik Feig, "Farklı olanı göğüslemeye odaklıyız çünkü seyirciye yeni bir şeyi keşfetme memnuniyeti vermek istiyoruz" ifadelerini kullanıyor.

İZLEYENLERİN YÜZDE 36'SI ERKEK

İzleyici kitlesi hakkında da gerçekçi davranan Lions Gate, bir projenin potansiyelini belirlerken iki tip tüketiciyi ele alıyor: Mevcut hayran kitlesi ve projeye çekilebilecek daha geniş demografik yapı.

La La Land için Broadway müzikallerinin hayranı daha yaşlı izleyici hedeflenirken, film bir anda tüm "cephelere" yayıldı. comScore ve Screen Engine'in düzenlediği ankete göre filmi izleyenlerin yüzde 36'sı erkek. Dengeli yaş skalasına sahip sinema severlerin dörtte biri 25 yaş altı, dörtte biri 55 yaş üstü.

Keanu Reeves'in son filmi John Wick'in de yapımcısı şirket Thunder Road Pictures'ın kurucusu Basil Iwanyk'a göre 30 ila 50 milyon dolara mâl olan filmler endüstrinin yeni çekim merkezi.

Amerikan Entertainment Investors'un kurucusu, film finansörü ve eski bankacı Joseph Cohen de Iwanyk'ın dediklerine paralel olarak "Bağımsız film piyasasında daha fazla para ve daha çok potansiyel alıcı var. 'Köpekbalığı' sayılacak filmlere yönelmek işe yaramayacak" dedi.

Hollywood'a göre La La Land, başarının yeni senaryosunu en değerli para birimiyle yazıyor: Optimizm. Lions Gate Başkanı Feig'e göre bu dönemde alacağınız tek risk risk almamak.

LA LA LAND NASIL DOĞDU?

"Süpriz at" denilen La Land'in Erik Feig'in ağzından doğuş hikâyesi ise şöyle:

La La Land'le "En iyi Yönetmen" Oscar'ını alan Damien Chazelle ile Lions Gate'in yolu ilk kez, 2015 yılına damga vuran ve Chazelle'in lisedeki anılarından yola çıkarak çektiği Whiplash sayesinde kesişir.

O dönem Whiplash'in dağıtım haklarını Sony'ye kaptıran Lions Gate, Chazelle'e sıradaki film fikrini sorar ve Chazelle'in cevabı "Müzikal" olur. Feig, sonrasını şöyle anlatıyor:

"'Müzikal' dediğinde bunun harika bir fikir olduğunu söyledik ve çok şaşırdı. Çünkü bu dönemde müzikale yatırım yapmak 'aptallık' olarak görülüyor. Ancak kimseyi memnun etmek zorunda değiliz"

Filmin yapım aşamasının başlarında Lions Gate'ten ikinci "mantık dışı" hareket gelir ve Chazelle'den film için tasarladığından daha fazla para harcaması istenir. Böylelikle 30 milyon dolara mâl olan filmin başrolleri için Emma Stone ve Ryan Gosling gibi iddialı isimler belirlenir.

Los Angeles'ın cehennem gibi trafiğinde çekilen ilk sahne de aslında tam bir risktir çünkü eyaletler arası bir yolun kapatılması gerekir. Film ekibi, Los Angeles yönetiminden "Hayır" cevabı beklerken tüm çekimler sorunsuz geçti. Sahnenin çekimi için film yapım şirketi Black Label Media sponsor bile oldu.

Yukarı

Business HT×