BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5593 % 0,07
EUR/TRY 34,9408 % -0,09
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5593
% 0,07
34,9417
% -0,09
1,0722
% -0,07
44,89
0,00
2.335,21
% 0,12
89,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkel ve Erdoğan'dan farklı "muhalefet" yorumu

Resmi temaslar için Ankara'da bulunan Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında Başkanlık referandumunu değerlendirdi

Merkel ve Erdoğan'dan farklı "muhalefet" yorumu
HABERTÜRK 02 02 2017, 17:20

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Saat 13:00'te Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya gelen iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi.

İkili ekonomik ilişkilerin, ticaret hacminin nasıl artırılacağının, AB sürecinin, Suriye'de ne gibi adımların atılacağının, terörle ortak mücadelenin ve mülteci krizinin ele alındığı görüşmeyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan "Uluslararası terörizmle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği bir şey değil. Bizim dayanışmamız çok önemli. Bölgedeki terörizme iki NATO ülkesi olarak koalisyon güçler içindeki Almanya'nın bizlerle dayanışması büyük önem arz ediyor" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Merkel, Türkiye'nin mülteciler konusundaki çabasının olağanüstü olduğunu söyledi.

MERKEL: MUHALEFET HER DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ

İki lider, gazetecilerin başkanlık referandumu konusundaki sorularını da yanıtladı.

Referandum sırasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı temsilcilerinin bulunmasının iyi olacağını söyleyen Almanya Başbakanı, " Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin sağlanması gerektiği yeni siyasi sistemde de önemli" dedi.

Derin bir siyasi dönüşüm sürecinde güçlerin dağılımının teminine çaba sarfedilmesi gerektiğini söyleyen Merkel, "Muhalefet her demokrasi için önemli" dedi.

Alman lider ayrıca, ifade özgürlüğüne saygı duyulmasının ve basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

Parlamentonun kararını verdiğini ve referanduma nisan ayı içerisinde gidileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiş, yasama organının çok daha seri karar alma imkanı yolları açılmış, yargı varlığını koruyor. O da işlevini aynı şekilde sürdürecektir. Muhalefetin şu anda bu konuyla ilgili hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey söz konusu değildir" dedi.

ERDOĞAN: İSLAMİST TERÖR İFADESİ MÜSLÜMANLARI ÜZÜYOR

Her türlü terörle mücadele yakın ilişki içinde olunması gerektiğine vurgu yapılan toplantıda Erdoğan, "Almanya'nın bizimle koalisyon oluşturması önemli" dedi. 

Cumhurbaşkanı ayrıca, İslamist terör ifadesinin Müslümanları üzdüğünü söyleyerek "Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. İslam'la terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek, bu o dinin mensuplarını üzer. DEAŞ terör örgütünden dolayı İslamist terörü kullanırsak bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım. Sessiz kalırsak bunun kabulü olur" dedi.

Merkel de din özgürlüğünün demokrasinin bir parçası olduğunun altını çizerek "Almanya'da Müslümanların inançlarını özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapıyoruz. İslam ve İslamist arasında bu terimler arasında bir fark var" diye konuştu. 

Yukarı

Business HT×