BIST 100 9.875,08 % 1,63
USD/TRY 32,5734 % 0,11
EUR/TRY 34,9839 % 0,03
Piyasalar
9.877,12
% 1,65
32,5738
% 0,11
34,9817
% 0,03
1,0729
% -0,01
44,89
0,00
2.346,65
% 0,61
89,32
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başbakan Yıldırım: Trump'ı zor günler bekliyor

Yıldırım, "ABD-Türkiye ortaklığında bazı yanlış işler oldu, Trump döneminde bunların ortadan kalkacağına inanıyoruz" dedi

Başbakan Yıldırım: Trump'ı zor günler bekliyor
20 01 2017, 15:13

Başbakan Binali Yıldırım, ABD-Türkiye ortaklığında geçmişte bazı yanlış işler yaşandığını belirterek, ABD başkanlığı görevine bugün resmen başlayacak Donald Trump'ın yönetiminde bunların ortadan kalkacağına inandıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında ABD başkanlığına seçilen Trump bugün yemin ederek görevine başlayacak.

Yıldırım Cuma namazı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

"Trump'a başarılar diliyoruz. ABD-Türkiye ortaklığında geçmiş dönemde ne yazık ki bazı yanlış işler oldu. İki ülke arasında soğukluk yaşandı. Yeni yönetim döneminde bunun ortadan kalkacağını umuyoruz."

Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin arkasında ABD'de yaşayan "FETÖ"nün lideri olan Fethullah Gülen ve destekçilerinin olduğunu açıklayan hükümet, Gülen'in ABD'den Türkiye'ye iadesini veya Gülen'in gözaltına alınmasını istemişti. Gülen darbe girişimi iddialarını reddederken, ABD makamlarından iadeye ilişkin henüz resmi bir yanıt gelmedi.

Yıldırım, "FETÖ'nun (Gülen) iade edilmesi başta olmak üzere, Suriye ve Irak'ta Türkiye'nin başını ağrıtan terör gruplarına verilen desteğin durdurulması, ayrıca Türk milletinin ABD hakkındaki olumsuz algısının düzeltilmesi yönünde adım atılacağını ümit ediyoruz" dedi.

Türkiye, PYD/YPG'yi de PKK gibi terör örgütü olarak kabul ederken, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford Eylül ayında yaptığı açıklamada, aralarında YPG unsurlarının da yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri'nin Suriye'de sahadaki en etkili ortakları olduğunu ifade etmişti.

Türkiye ayrıca sonbaharda Suriye'de İD/DEAŞ'a karşı başlattığı operasyona, ABD'deki Barack Obama yönetimi başta olmak üzere koalisyon güçlerinin destek vermediğini savunuyor.

Yıldırım bugünkü açıklamasında, Trump'ı küresel ekonomik krizin çözümü anlamında zorlu günler beklediğini de dile getirdi.

Trump'ın seçilmesinin ardından dolar dünyanın birçok para birimine karşı değer kazanmış, gelişmekte olan para birimleri arasında TL'nin değer kaybı daha yüksek oranda gerçekleşmişti.

Reuters'ta dün yayınlanan analiz haberde, Türkiye piyasaları için mevcut risklere Trump'ın eklenmesiyle 2017'nin zorlu bir yıl olabileceği vurgulanmıştı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

TBMM'deki anayasa değişiklik teklifi görüşmeleriyle ilgili de Yıldırım, "Teklifin ikinci tur oylamalarının bugün tamamlanmasını ümit ediyoruz... Teklif kabul edildikten sonra inşallah milletimizin önüne gelecektir" dedi.

AKP ve MHP'nin mutabakatla Meclis'e getirdikleri 18 maddelik anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerinde şimdiye kadar 11 madde kabul edildi. Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü oturumunda teklifle ilgili oylamaların tamamlanması bekleniyor. Şayet önceki maddelerde olduğu gibi, son yedi madde de kabul edilirse başkanlık sistemini öngören düzenleme referanduma gidecek.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş olası referandumun 2 ya da 9 Nisan tarihinde gerçekleşebileceğini açıklamıştı.

Yıldırım teklifin görüşülmesi sırasında yaşanan gerginliklere ilişkin de şunları söyledi:

"Meclis'in mehabetine yakışmayan davranışlar, milletimize de milletvekillerine de haksızlıktır. Değerli vekillerimizin daha sakin ve usturuplu hareket içinde olması umumi arzumuzdur."

TBMM'de dün gece yapılan görüşmelerde, bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka'nın kendisini kürsüye kelepçeleyerek eylem yapması sırasında kadın milletvekilleri arasında arbede yaşanmıştı.

Yukarı

Business HT×