BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5947 % 0,23
EUR/TRY 34,7945 % 0,44
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5947
% 0,23
34,7945
% 0,44
1,0663
% 0,09
45,35
-0,09
2.298,44
% -1,24
87,36
% 0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

5 günde 135 kez ihlal edilen Suriye ateşkesinde yaptırım isteniyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ateşkesi ihlal edenlere karşı yaptırım uygulanmalı, yoksa kontrol edemez ve Astana ve Cenevre'deki siyasi süreci başlatamazsınız."

5 günde 135 kez ihlal edilen Suriye ateşkesinde yaptırım isteniyor
06 01 2017, 08:02

30 Aralık gecesi başlayan Suriye ateşkesi, Rus ve Türk gözlemcilerin yaptığı raporlamalara göre çeşitli örgütler tarafından 5 günde 135 kez ihlal edildi. İhlaller üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  "Ateşkesi ihlal edenlere karşı yaptırım uygulanmalı, yoksa kontrol edemez ve Astana ve Cenevre'deki siyasi süreci başlatamazsınız." dedi.

New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde 1 Ocak'ta göreve başlayan yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme öncesisi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da ve sonrasında Cenevre'de yapılması planlanan görüşmeler ve siyasi sürecin başlayabilmesi için Suriye genelinde ateşkesin devamlılığının sağlanması gerektiğini ifade etti.

'YAPTIRIM UYGULANMALI'

Ateşkese DEAŞ ve el-Nusra gibi terör örgütlerinin dahil olmadığını belirten Çavuşoğlu, rejim ve muhaliflerin imzaladıkları ateşkes anlaşmasına saygı duyması gerektiğini vurguladı. Ateşkes ihlallerine karşı ne gibi yaptırımların alınacağının sorulması üzerine Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Bu konu üzerine çalışıyoruz. Ateşkesi izlemek üzere Ankara ve Moskova'da iki merkez kuruldu. Moskova'yı ateşkes ihlalleri konusunda bilgilendiriyoruz. Ateşkesi ihlal edenlere karşı yaptırım uygulanmalı, yoksa kontrol edemez ve Astana ve Cenevre'deki siyasi süreci başlatamazsınız. Ne tür yaptırımlar uygulanabilir üzerinde çalışıyoruz. Belki BM yada Güvenlik Konseyi ateşkes ihlalleri konusunda bir şey yapabilir, Güvenlik Konseyinde ateşkes ihlalleri konsunda yeni bir karar alınabilir."

KERRY: ESAD DAHA ÖNCE OYNADIĞI KARTLARI YENİDEN OYNUYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 30 Aralık'ta Rusya ve Türkiye'nin desteğiyle varılan ateşkesin bazı ihlaller nedeniyle zorlandığını belirtti.

Kerry, "Çatışmalar devam ediyor, zor bir iş ve öyle görünüyor ki Esad rejimi daha önce oynadığı kartları yeniden oynuyor" dedi.

İHLALLERE RAĞMEN ATEŞKES SÜRÜYOR

İhlallere rağmen Birleşmiş Milletler'de onaylanan Suriye barış planı çerçevesinde Rus ordusu ateşkese bağlı kalmayı sürdürüyor ancak hafta başında Suriyeli muhalif gruplar ateşkes ihlallerinden dolayı Rusya destekli barış görüşmelerine katılım çalışmalarını dondurdu. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şemsiyesi altında mücadele eden ve genelde ılımlı olarak nitelenen gruplar tarafından imzalanan açıklamada, Reuters'a göre "Rejim ve müttefikleri ateş etmeye devam ettiler ve ateşkesi önemli boyutta ve çok kez ihlal ettiler" denildi. Muhalif grupların dün gece yaptıkları açıklamaya göre ordu ve birlikte savaşan İran destekli milislerin elde edeceği her türlü toprak kazanımı, hassas ateşkes anlaşmasının sonunu getirebilir.

İlk üç günde 68 ateşkes ihlali yaşanmışken son iki günde bu rakam bir o kadar daha arttı. 

 

Yukarı

Business HT×