BIST 100 9.875,83 % 1,64
USD/TRY 32,5402 % 0,01
EUR/TRY 34,9508 % -0,06
Piyasalar
9.875,83
% 1,64
32,5402
% 0,01
34,9508
% -0,06
1,0730
% 0,01
44,89
0,00
2.348,01
% 0,67
89,46
% 0,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Diplomatik kriz Putin sürpriziyle yatıştı

Obama, 35 Rus diplomatın ABD'den sınır dışı edileceğini açıkladı. Karara diplomatik misilleme beklenirken Putin'in yanıtı sürpriz oldu: Oltaya gelmeyeceğiz

Diplomatik kriz Putin sürpriziyle yatıştı
BUSINESSHT 29 12 2016, 22:46

ABD'de Trump'ın zaferiyle sonuçlanan 45. başkanlık seçimlerini Rusya'nın 'hacklediği' iddiaları, 35 Rus diplomatın ABD'den çıkarılması yönündeki yaptırım kararıyla boyut değiştirdi. Rusya'nın karara misilleme yapması beklenirken Cuma günü öğle saatlerinde Interfax haber ajansında yer alan bir haberde de Rusya'nın 35 ABD'li dipolamatı sınır dışı etmeye hazırlandığı iddia edilmişti ancak Putin'in açıklaması bunun tam tersi oldu.

PUTIN: RUSYA OLTAYA GELMEYECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Obama'nın hareketi provakasyon amaçlıydı ama Rusya oltaya gelmeyecek" diyerek ABD'li diplomatları ülkeden çıkarmayacaklarını açıkladı. Putin, ABD-Rusya ilişkilerinin Trump yönetminin göreve başlamasıyla şekilleneceğini söyledi.

Putin, Kremlin'in resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, "Misilleme hakkımızı koruyoruz ama ancak bu sorumsuz 'mutfak diplomasisinin' seviyesine düşmeyeceğiz. Başka seçilen Donald Trump'ı benimsediği politikalara bağlı olarak Rus-Amerikan ilişkilerini eski haline getirecek yeni adımlar atacağız." dedi ve ABD'li diplomatların çocuklarını yeni yıl şenliklerini Kremlin'de kutlamaya davet etti:

"Ailelerin ve çocukların yeni yıl tatillerini yaşadıkları yerde kutlamalarını yasaklamaycağız. Dahası, ben tüm Amerikan diplomatların çocuklarını Kremlin'de yeni yıl ve Noel şenliklerine davet ediyorum. Başkan seçilen Donald Trump ve tüm Amerikan halkını kutluyorum"

TRUMP: PUTIN ÇOK AKILLI

20 Ocak'ta göreve başlayacak olan yeni başkan Trump da bu açıklama ardından Putin için "Harika bir hareket. Onun (Putin) çok akıllı olduğunu hep biliyordum" açıklamasında bulundu.

Kararın ilk duyurulduğu sırada Medvedev de dahil olmak üzere Rus yetkililer sosyal medya hesaplarından Obama'ya ateş püskürmüş, Rus Parlamentosu yetkilileri karşılık vereceklerini söylemişti.

RUS DİPLOMATLAR ABD'DEN ÇIKARILACAK

Perşembe akşamı ABD Başkanı Barack Obama, Perşembe günü Rusya istihbarat kurumları ve üst yetkililerine  "2016 başkanlık seçimlerine karışılması" dolayısıyla yaptırım uygulanacağını bildirdi. ABD'de görev yapan 35 Rus görevlisi de ülkeden çıkarılacak. 

Obama, "Bütün Amerikan vatandaşları Rusya'nın eylemleri konusunda endişelenmeli" dedi ve "Yapılan bu veri hırsızlığı ve ifşa etme eylemleri, sadece Rus hükümetinin yüksek mevkileri tarafından yönetilmiş olabilir. Bunun yanında, geçtiğimiz yıl Moskova'da görev yapan ABD diplomatları, kabul edilemez bir boyutta istismara uğramıştı. Böyle eylemlerin sonuçları olur" diye konuştu. 

RUS PALAMENTERLER: KARŞILIK VERECEĞİZ

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin, 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesine "mütekabiliyet prensibine" göre karşılık verileceğini ve cevabın ne olacağına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceğini söyledi.

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov ise ABD'nin, 35 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemesine aynı şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

Rus basınına konuşan Cabarov, "Karşılık vereceğiz. Amerikan Büyükelçiliğinde ve görünüşe göre konsoloslukta temizleme olacak." dedi.

Cabarov, "Obama'nın son olarak yapabileceği herşey bu. Görevinden ayrılacak ABD lideri bu şekilde tüm köprüleri yakmaya çalışıyor. Obama Rusya'nın hafızasında iyi izler bırakmadı. 8 yılda ilişkilerimizde tek bir olumlu adım atmadı" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Obama'nın "düşmanca adımlarını" kısmen düzeltebileceğini savunarak, "Trump kararnameleri iptal edebilir ancak kongreden geçmiş kararların iptal edilmesi kolay değil." değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP İSTİHBARATÇILARLA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a geçecen olan Donald Trump, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili olarak istihbarat yetkilileriyle bir araya geldi.

Trump’ın geçiş ekibinden yapılan açıklamada, seçilmiş başkanın ‘ülkenin ve insanlarının çıkarları’ için FBI, ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve diğer istihbarat servislerinin yetkilileriyle görüşeceği belirtildi. Trump’ın, ‘durumla ilgili gerçekler’ hakkında bilgilendirileceği ifade edildi.

RUS YETKİLİLER GERGİN

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Obama'nın dış politika yönetimini Facebook hesabından sert sözlerle eleştirdi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Facebook hesabından ABD’nin yeni yaptırımlarını yorumlayan Zaharova, ABD'lilerin kendi başkanları tarafından küçük düşürüldüğünü yazdı.

Zaharova açıklamalarına şu ifadelerle başladı: "Bunu yıllardır söylüyoruz: 8 yıldır Beyaz Saray’da olanlar… Bunlar iktidar değil, dış politikanın beceriksiz, hayal kırıklığı yaratan ve dar görüşlü grubu. Bugün Obama bunu resmi olarak kabul etti. En şaşırtıcı olanıysa, iki dönemlik başkanlık süresi boyunca uluslararası arenada hiçbir başarıya ulaşamayan Obama’nın, bunun yerine iktidarına 'kara bir lekeyle' nokta koyması."

Sözlerini "Bu gruptan bir tek (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry’ye üzülüyorum. Zira Kerry müttefik olmasa da profesyonel olmaya ve insani saygınlığını korumaya çalışıyordu. Üzerindeki iş arkadaşları ise dört yıl onunla alay etti, ona çelme taktı, çalışmasına müsaade etmedi.” ifadeleriyle sürdüren Zahrova son olarak ABD'ye hiçbir düşmanının Obama'nın yaptığını başaramayacağını söyledi:

"Perde kapandı, kötü oynanan oyun bitti. Tüm dünya, salonun ta ön sıralarından balkonlara kadar, ABD’nin prestijine, yönetimine Barack Obama ve yarı cahil dış politika ekibi tarafından vurulan yıkıcı darbeyi görüyor. ABD’ye hiçbir düşmanı bundan daha kötüsünü yapamazdı."

MEDVEDEV: OBAMA'NIN SON KIVRANIŞLARI

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev de Zaharova gibi Facebook hesabından açıklama yaparak Obama'nın dönemini "Rusya karşıtı kıvranışlarla" sona erdirmekte olduğunu söyledi

 

 

Yukarı

Business HT×