BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5009 % 0,22
EUR/TRY 34,5570 % 0,26
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5007
% 0,22
34,5563
% 0,26
1,0621
% -0,03
45,59
0,97
2.388,63
% 0,22
89,94
% -0,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ankara'da Rus Büyükelçi'ye silahlı suikast

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da silahlı saldırıya uğradı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Karlov'un yaşamını yitirdiğini doğruladı.

Ankara'da Rus Büyükelçi'ye silahlı suikast
HABERTÜRK 19 12 2016, 19:22

Ankara'daki Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" adlı sergiye katılan Rus Büyükelçisi Andrey Karlov uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Anadolu Ajansı, saldırganın etkisiz hâle getirildiğini duyurdu. 

Gazete Habertürk Ankara temsilcisi Bülent Aydemir, 5-6 dakika çatışma seslerinin devam ettiğini, saldırganın üst katlara çıktığını söyledi. Aydemir, "Güvenlik noktasında çok fazla olağanüstü güvenlik alınmamış olabilir. Takım elbiseli olduğu söyleniyor. Uzun namlulu silahlı nasıl içeri soktu orası şüpheli" dedi. 

SOYLU, SALDIRGANIN KİMLİĞİNİ AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Rus Büyükelçi Karlov'a yapılan suiskat ile ilgili açıklama yaptı.

Andrey Karlov'u öldüren saldırgan

 

"Karlov kaldırıldığı hastanede 19.53'te hayati bulgularının olmadığı tespit edilmesine rağmen hemen yapılan canlandırma müdahalesine cevap alınamamış ve kıymetli dostumuz sayın büyükelçimiz hayatını kaybetmiştir. Dostumu Rusya Federasyonu'na, ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" diyen Soylu saldırganın kimdlğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Saldırgan 24 Haziran 1994 Aydın/Söke doğumlu. Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı, halen Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görev yapan ve 2,5 yıldır bu görevde bulunan Mevlüt Mert Altıntaş'tır"

Soylu, "Bu büyük bir provokasyondur. Bu acımasız terör eyleminin Türkiye'ye sıkılmış bir kurşun olduğunu biliyoruz"dedi. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN RESMİ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, bugün gerçekleştirilen bir sergi açılışında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır.

Büyükelçi Karlov, Türkiye’de zor bir dönemde son derece başarılı çalışmalar yürütmüş, gerek şahsi gerek mesleki özellikleriyle tüm devlet kademesinin takdirini kazanmış müstesna bir diplomattır. Anısı her zaman bizimle olacaktır. Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz.

Bu zor günde Rus halkına ve devletine en kalbi taziyelerimizi sunuyoruz.

Bu saldırı, terörün en iğrenç ve barbarca yüzünü göstermiştir. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN PUTİN'E TELEFON

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katıldığı bir sergide uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak, "Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefonla arayarak saldırı hakkında bilgi verdi" açıklamasında bulundu.

BloombergHT'ye konuşan Habertürk TV Ankara Haber Müdürü Aysun Torun, 20-25 yaşlarındaki saldırganın sergiyi bastığını ve "Ya Allah Bismillah. Masumları öldürdünüz" diyerek uzun namlulu silahla ateş açtığını söyledi. 

Olayın yaşandığı yerde bulunan Habertürk muhabiri Bahar Bakır da şu bilgileri verdi:

"Büyükelçi bugün Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği bir sergiye katıldı. Kendisi 15 dakika önce geldi ve program başladı. Kürsüde konuşmasına başladığı sırada siyah giyinmiş bir adam 'Ya Allah Bismillah. Bu yaptıklarınıza izin vermeyeceğiz' diyerek bağırmaya başladı. Halep'i kastediyordu sanırım. Cebinden çıkardığı silahla insanlara sıkmaya başladı. Silahlı göremedim tam. Büyükelçinin önündeydim. Silah sesi duyunca yere yattım fakat o şahıs bağırmaya başladı ve silahı yukarı doğru sıkmaya başladı. Can havliyle çıkmaya çalıştım. Ama büyükelçinin yere düştüğünü gördüm. Herkesi tahliye ettiler. İçeride hâlâ saldırganın olduğunu söylüyorlar. Yaralılar olabilir. Yaklaşık 70 kişilik gruptuk."

Binali Yıldırım, olay yerine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bilgi aldı. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Karlov'un saldırıya uğramasıyla ilgili Başbakanlık tarafından "geçici yayın kısıtlaması" getirildiğini duyurdu.

RUS DIŞİŞLERİ: SALDIRIYI BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE TAŞIYACAĞIZ

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıya uğraması konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Rus basınına açıklama yapan Peskov, "Başkan Putin'e bilgi verdik. Bilgileri kontrol ediyoruz." dedi. Peskov, "Putin, Dışişleri Bakanı ve istihbarat birimleri başkanlarından rapor almayı planlıyor." ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un hayatını kaybettiğini duyurdu.  

Öte yandan Rus Dışişleri yaptığı açıklamada "Bu bir terör saldırısıdır. Saldırıyı BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağız" denildi.

Rusya Devlet Duması Güvenlik Komisyonu Başkanı Leonid Slutsikiy, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katıldığı bir sergide uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

RUSYA: SALDIRI, İLİŞKİLERİ ETKİLEYEMEYECEK 

Duma (Rusya Meclisi) Güvenlik Komisyonu Başkanı Leonid Slutskiy, , Rus haber kanalı Rossiya-24'ün yayınında yaptığı açıklamada, Rusya-Türkiye-İran toplantısının planlandığı gibi yarın düzenlenmesini beklediğini belirterek, "Yarın bu korkunç trajedinin gölgesinde gerçekleşecek görüşmelerde yapıcı bir sonuç çıkacağını düşünüyorum" dedi. 

Slutskiy, "BMGK'da ve diğer platformlarda gerekli açıklamayı yapacağız. Ancak Rusya-Türkiye ilişkilerinde soğuma olmayacak. Şimdi Ankara ve Moskova yarınki toplantı dahil olmak üzere gündemdeki sorunları çözmek için daha hızlı hareket etmeli" ifadelerini kullandı. 

Yukarı

Business HT×