BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5132 % -0,17
EUR/TRY 34,9385 % 0,24
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5132
% -0,17
34,9387
% 0,24
1,0718
% 0,18
44,89
-0,46
2.331,68
% 0,67
87,87
% -0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin-ABD denizaltı krizinde son gelişmeler

İnsansız denizaltının Çin ve ABD arasında neden olduğu kriz çözülüyor.

Çin-ABD denizaltı krizinde son gelişmeler
VOA, REUTERS 19 12 2016, 07:44

Uluslararası sularda Çin tarafından el koyulan ve Trump'ın yorumlarıyla gündeme yerleşen ABD denizaltısının iki ülke arasında neden olduğu kriz çözülüyor.

Çin, Güney Çin Denizi’nde el koyduğu Amerikan insansız denizaltı aracını geri vereceğini açıkladı. 

Amerikan Savunma Bakanlığı aracın Filipinler’in Subin Koyu’na 90 km uzaklıkta el konuşduğunu açıklamıştı. Amerikalı yetkililer bunun hukuksuz olduğunu belirtmiş ve denizlatı aracının geri verilmesini talep etmişti.

Çin Savunma Bakanlığı da Çin Donanmasına ait geminin tanımlamayan bir teçhizat belirlediğini ve deniz seferiyle ilgili güvenlik gerekçesiyle aygıtı denizden aldığını belirtti. Savunma Bakanlığı daha sonra aygıtın Amerika’ya ait olunduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Çinli yetkililer aygıtın uygun bir şekilde geri verileceğini kaydetti ancak ayrıntıya girmedi. Savunma Bakanlığı Pentagon da Çinliler ile bir uzlaşmaya varıldığını belirtti. Diğer taraftan Pekin , Washington’un durumu dramatize ettiği ve büyüttüğü görüşünde.

TRUMP'TAN ÇİN'E: ONLARIN OLSUN

Amerikanınsesi'ne göre Başkan seçilen Donald Trump ise sosyal medyadan Pekin’e tepki gösterdi. Trump, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Çin’e çaldıkları aracı istemediğimizi söylemeliyiz, onlarda kalsın” dedi.

Son olay Washington ile Asya müttefikleri arasında Çin’in Güney Çin Denizi’nde askeri varlığını artırdığına dair endişelerin yükseldiği bir dönemde geldi.

Brunei, Filipinler, Vietnam ve Malezya balıkçılık gibi bölgede bazı konularda hak iddia ediyor

Washington konuyla ilgili resmi bir tavır takınmasa da Amerikan Donanması bölgenin kalablık uluslararası gemi ulaşımını korumayı amaçlıyor. Bunanla birlikte Obama yönetimi Çin’in diğer ülkelerin de hak iddai ettiği bölgelerde askeri varlığını artırmasına karşı çıkıyor.

PİYASA ETKİSİ

Yatırımcılar Cuma günü geç saatlerde gelen Çin donanmasına ait bir geminin ABD'ye ait bir insansız sualtı aracına Güney Çin Denizi'nde el koyduğuna yönelik haberlerin ardından riskten uzak durmaya başlamışlar, ABD borsaları ekside kapanmıştı.

Bu sabah ise Çin'in açıkalamasıyla birlikte Asya piyasalarında dengelenme eğilimi gözleniyor.

Yukarı

Business HT×