BIST 100 9.706,66 % 0,64
USD/TRY 32,5217 % -0,10
EUR/TRY 34,7875 % -0,22
Piyasalar
9.709,17
% 0,67
32,5213
% -0,10
34,7871
% -0,22
1,0685
% -0,15
45,41
0,06
2.316,07
% -0,26
87,95
% -0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Beşiktaş'ta çifte saldırı: Şehit sayısı 44'e yükseldi

İstanbul Vodafone Aerna yakınlarında patlama meydana geldi

Beşiktaş'ta çifte saldırı: Şehit sayısı 44'e yükseldi
HABERTÜRK 10 12 2016, 22:49

İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenen terör saldırısı sonrası, ortak basın açıklaması düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Pazar günü öğle saatlerinde yaptığı güncel açıklamada, Beşiktaş'taki hain saldırıda 7'si sivil 38 vatandaşımızın şehit olduğunu açıkladı. Pazartesi sabah saatlerinde ajanslara ulaşan bilgiye göre ise şehit sayısı 44'e yükseldi. Yaralı sayısı ise 150 kişinin üzerinde

Saldırıları PKK ile bağlantılı TAK üstlenirken bu sabah Adana ve İstanbul'da HDP'ye dönük operasyonlarda 45 kişi gözaltına alındı. Öte yandan DHA ve AA'da yer alan haberlere göre bu sabah 20'si İstanbul ve 25'i Adana HDP il ve ilçe yöneticilerine dönük yapılan operasyonda toplam 235 kişi gözaltına alındı.

Ayrıca yürekleri yakan terör olayı ardından Facebook ve Twitter sosyal medya hesaplarından kan donduran tahrik edici paylaşımda bulunan 10 kişi de gözaltına alındı.

Soylu, "Dün akşamki saldırıda şahadete erişmiş vatan evlatlarımız 38 oldu. 7'si sivil vatandaşımız, 1'inin kimliği tespit edilemedi, 30 polis memurumuz şehit oldu. 155 vatandaşımız hastanelerde tedavi görüyor. Gözaltına alınanların sayısı 13'e çıktı. Saldırı PKK'yı işaret ediyor" demişti.  Terör saldırısında şehit olan polisler için ilk tören İstanbul Emniyeti'nde düzenlendi. 

Soylu, bu törende yaptğı konuşmada ise "Bu anı izleyen, belki de gülerek izleyen tavrımızı merak edenler vardır. Bu şehitlerimizin önünde söz veriyorum bunu yapanlardan intikam alınacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Güvenlik Toplantısı ise Yıldız Mabeyn Köşkü'nde saat 16.30'da başladı ve yaklaşık iki saat sürdü. Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Veysi Kaynak ve Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili üst düzey bürokratların katıldığı belirtildi.

Terör saldırısıyla ilgili bilgi veren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise Beşiktaş Vodafone Arena Stadı'nın çıkışında, stattaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerine doğrudan doğruya hedef alarak yapılan bombalı saldırıdan 45 saniye sonra Maçka Parkı'nda, fark edilen bir canlı bombanın kendisini patlattığını açıklamıştı.

Hem Türkiye'de hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bir günlük yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı yurt içinde ve yurt dışında 90 binin üzerindeki camide, İstanbul'da düzenlenen terör saldırısında şehit düşen vatandaşlar için hatim ve dualar okunacak.

Ayrıca teröre lanet yürüyüşü düzenleyen sivil toplum kuruluşları olay yerine karanfiller bıraktı. Beşiktaş'ta dün gece meydana gelen terör saldırıları protesto edildi. Türkiye Demokrasi Platformu İnisiyatifi, AK Parti İstanbul İl Teşkilatı, İstanbul Ticaret Odası ve KADEM başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu üyesi teröre lanet yürüyüşü düzenledi.

Eminönü'ndeki İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 300 kişi buradan terör saldırılarının gerçekleştiği Beşiktaş'a yürüdü. Ellerinde Türk bayraklarıyla şehitler ölmez vatan bölünmez sloganları atan kalabalık grup saldırının gerçekleştiği noktaya karanfiller bıraktı. Burada şehitler için dualar edildi.

NUMAN KURTULMUŞ: ÖNCE SEYİR HALİNDEKİ ARAÇ PATLATILDI, 45 SANİYE SONRA CANLI BOMBA KENDİNİ PATLATTI

Maalesef dün 22.29 sıralarında Beşiktaş Vodafone Arena Stadı'nın çıkışında elim bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Beşiktaş-Bursaspor arasındaki müsabakanın hemen bitiminde Beşiktaş taraftarı ve ardından Bursaspor taraftarı stadı terk ettikten sonra stattaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerine doğrudan doğruya hedef alarak yapılan bombalı saldırı oldu. Bombalı saldırı sırasında önce Beleştepe olarak isimlendirilen yerde oradan geçmekten olan seyir halindeki bir araç patlatıldı ve 45 saniye sonra da Maçka Parkı'nda yine polislerin bulunduğu bölgede bir kişi durduruldu ve o kişinin de kendini patlatması sonucu 2 bombalı saldırıyla çok hain, çok alçak terör saldırısıyla Türkiye olarak karşı karşıya kalmış olduk.

Bütün medya kuruluşlarımıza ve bütün milletimize çağrımız şudur; resmi olarak yapılan açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya itibar edilmesin. Özellikle sorumsuz bir şekilde sosyal medya kullanılarak, sosyal medya üzerinden yapılan birtakım tezviratın milletimizin moralini bozmak, teröre karşı mücadeledeki azmini kırmaktan başka bir anlamı yoktur.

Terör örgütlerinin, bu terör saldırısından sonra yapmaya niyet ettikleri en önemli şeylerden birisi halkın moralini kırmaktır, bozmaktır. En az terör saldırısı kadar önem verdikleri hususlardan birisi budur. Allah rızası için lütfen halkın moralini bozacak en ufak bir yayın yapılmasın ve bu anlamda da özellikle sosyal medya üzerinden yapılan birtakım yanlış yayınlara da itibar edilmesin, milletimize de bu ricada bulunuyorum. Çünkü çakallar puslu havaları sever. Kimseyi sevindirmeyelim. Türkiye düşmanlarını, bu milletimizin düşmanlarını sevindirmeyelim. Hep beraber hem yasımızı tutalım hem teröre karşı mücadelemizi sürdürelim hem de yolumuza devam edelim.

"10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

Kamuoyuna bilgi arz etmek isterim; patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak, şu anda emniyet güçlerimizle yapılan operasyon çerçevesinde 10 kişi gözaltına alındı. Ve gerek olayın failleri, gerek olayın tespiti, kimler tarafından yapıldığı konusunda arkadaşlarımız tarafından yürütülüyor.

Bu leş sürüsüne diyeceğim o ki tamamen temizleyene kadar ve bitirene kadar sözümüz onlara o dur ki bu mücadelemiz acımasızca devam edecektir. Kimsenin mazeretine bakmayacağımızı, bu akşam hastanelerde ziyaret ettiğimiz, yüz yüze geldiğimiz ve ahitleştiğimiz arkadaşlarımızın hepimize, bütün bakan arkadaşlarımıza, Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında, belki lafzen değil ama kalben verdiğimiz sözdür. Bu memleket çok badirelerden geçti, milletimizin sabrıyla, vakarıyla ve asaletiyle bunları da geçireceğimize inanıyoruz. Tekrar başımız sağolsun ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

GENELKURMAY: SON TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLİNCEYE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, Beşiktaş'taki hain terör saldırısına ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetleri; Jandarma, Polis ve Güvenlik Korucularımızla omuz omuza, milletimizin engin sevgi ve güveninden aldığı büyük güçle, masum insanlara hiçbir zarar vermeden, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelesini bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla sürdürecektir" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan Beşiktaş'taki saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Beşiktaş’ta, 10 Aralık 2016 Cumartesi günü saat 22:30 sularında, alçakça ve hunharca gerçekleştirilen menfur terör saldırısını şiddetle lanetliyor; bu saldırıda hayatını kaybeden kahraman ve fedakar polislerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve asil Türk Milletine başsağlığı ve sabır, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Ülkemizin ve Milletimizin birlik, bütünlük ve güvenliği için yurt içi ve yurt dışında tüm teröristlerle kahramanca ve özveriyle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri; Jandarma, Polis ve Güvenlik Korucularımızla omuz omuza, milletimizin engin sevgi ve güveninden aldığı büyük güçle, masum insanlara hiçbir zarar vermeden, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelesini bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla sürdürecektir."

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: YOĞUN BAKIMDA OLAN 6 KİŞİDEN 3'ÜNÜN DURUMU OLDUKÇA CİDDİ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Toplam 106 ambulansla çok sayıda sağlık ekibi ile yaralılarımıza müdahale edilmiştir. Hastanelerimizde kayıtlı hasta sayısı 166, bunlardan 20'si evlerine gönderilebilmiştir. Şu anda halihazırda ameliyat halinde olan 17 kardeşimiz var. 6 kardeşimiz de yoğun bakımda, yoğun bakımda olan kardeşlerimizin 3'ünün durumu oldukça ciddi.

ALBAYRAK: HAİN TERÖR SALDIRISINI LANETLİYORUM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı. 

"Terörün her türlüsü ile sonuna kadar mücadelemiz sürecek" diyen Berat Albayrak şunları söyledi: "Bu hain örgütler başaramayacak. Ülkemizi bölemeyecek, milletimizi korkutamayacak. İstanbul'daki hain terör saldırısını lanetliyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifa diliyorum."

ELVAN: GEREKEN CEVAP MİSLİYLE VERİLECEK

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Tanka, topa, tüfeğe göğsünü siper eden bir milleti bu kalleş saldırılar ile kimse korkutamaz, sindiremez. Alçak teröristlere gereken cevap misliyle verilecektir" dedi.

Kalkınma Bakanı Elvan, Beşiktaş'taki hain saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından "#PolisiminYanındayım" hashtagiyle bir açıklama yaptı. Bakan Elvan'ın açıklaması şöyle:

"Türkiye düşmanları, hainler, kalleşler yine devrede. Milletimizin huzurunu bozmak ve Türkiye'nin refahının önüne geçmek için bütün hainliklerini ortaya koyuyorlar. Yüce Türk milleti, devletimiz ve hükümetimiz vatanın bekası için bu kalleşlere ve onların arkasındaki güçlere bugüne kadar fırsat vermedi, bundan sonra da vermeyecek. Hain terör örgütlerine karşı amansız mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Hepsini Allah'ın izniyle yok edeceğiz. Tanka, topa, tüfeğe göğsünü siper eden bir milleti bu kalleş saldırılar ile kimse korkutamaz, sindiremez. Alçak teröristlere gereken cevap misliyle verilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İstanbul'daki hain saldırıda şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun."

SAVCILIK SOSYAL MEDYAYI TAKİBE ALDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "Soruşturma olayın tüm fail ve bağlantılarının ortaya çıkarılabilmesi yönünde genişletilerek sürdürülmektedir. Bununla birlikte terör saldırısıyla ilgili basın yayın yoluyla ya da sosyal medya platformlarında terörü ve terör örgütlerini övücü mahiyette terör örgütlerinin propagandasına hizmet eden, terörü meşru gösteren, terörle mücadele edenleri hedef gösteren haber yorum ve paylaşımlar takip edilmekte olup bu konuda yürütülen soruşturma kapsamında olup şuana kadar 13 şüpheli gözaltına alınmıştır. Bir kısım şüphelilerin yakalanması çalışmalarına ise devam edilmektedir" denildi.

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Öte yandan saldırılar nedeniyle ülkede bir günlük milli yas ilan edildi.

Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla bakanlıklara iletilmek üzere gönderilen yazıda, terör saldırıları nedeniyle ülkede 1 gün süreyle milli yas ilan edilmesi ve bütün bayrakların yarıya çekilmesi talimatı verildi.

TC Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, söz konusu yazıda şu ifadelere yer verildi:

"10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da meydana gelen menfur terör saldırısı sonucunda, hayatını kaybedenlerin acı kaybından dolayı 1 gün süreyle milli yas ilan edilmesi ve bütün bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür."

 

Yukarı

Business HT×