BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5646 % 0,03
EUR/TRY 34,8375 % -0,07
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5644
% 0,03
34,8372
% -0,07
1,0691
% -0,10
45,35
0,00
2.325,37
% 0,14
87,84
% -0,67
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kurtulmuş: TL'yi özendirmek için somut planlarımız var

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk lirasını (TL) özendirmek için somut planları olduğunu söyledi

Kurtulmuş: TL'yi özendirmek için somut planlarımız var
REUTERS 28 11 2016, 16:00

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türk lirasını (TL) özendirmek için somut planları olduğunu, ticaret ve ödemenin Türk Lirası üzerinden yapılmasını sağlayacak girişimde bulunacaklarını belirterek, bir süre sonra doların TL karşısındaki seviyesinde gerileme beklediğini söyledi.

Küresel piyasalarda dolar ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından sert bir değer kazancı trendine girmiş buna ek olarak Türkiye'ye özgü nedenlerin de etkisiyle dolar/TL 3.4760'a kadar yükselerek tarihi zirvesini geçen hafta test etmişti. Kur bugün 1530 civarında ise 3.43 civarında işlem görüyor.

Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken yaptığı açıklamada Dolar/TL kurundaki hareketlilikle ilgili olarak, "Dolardaki türbülans Türk ekonomisinin dışındaki şartlarla ilgilidir.. Biz iyimseriz, belli bir süre sonra dolar belli seviyeye düşecektir" diye konuştu.

Kurtulmuş TL kullanımının özendirilmesiyle ilgili de şunları söyledi:

"Lirayı özendirmek için somut planlarımız var, zaman zaman açıklıyoruz.. Ticaret ve ödemenin Türk Lirası üzerinden yapılmasını sağlayacak girişimde bulunacağız."

Türk ekonomisinin makro dengelerinin sağlam olduğunu da vurgulayan Kurtulmuş, "Ekonomi önümüzdeki dönemde de krizlere karşı daha güçlü bir hal alacaktır" diye konuştu.

"OHAL GEREKTİĞİ KADAR SÜRECEK"

Kurtulmuş Olağanüstü Hal'in (OHAL) ne kadar süreceğiyle ilgili soru üzerine ise şunları söyledi:

"Devletin içinden FETÖ unsurlarının temizlenmesinin vakit alacağı açıktır.. OHAL gereklilik sonucu ilan edildi, gerektiği kadar devam edecek, ümit ederiz ki referanduma gidilmeden sonuçlanmış olur" dedi.

Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminin ardından hükümet 3 aylık OHAL ilan etmiş, Ekim ayında OHAL bir üç ay daha uzatılmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hafta sonu yaptığı açıklamada OHAL'in üçüncü kez uzatılabileceğini söylerken, Başbakan Binali Yıldırım 2017 ile birlikte OHAL şartlarının ortadan kalkmış olacağını kaydetmişti.

"330'U AŞACAK BİR NOKTAYA İLERLİYORUZ"

Kurtulmuş AKP ile MHP arasında yürütülen, başkanlık sistemine dönük anayasa değişikliğiyle ilgili görüşme süreciyle ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

"MHP anayasa değişikliğine ilişkin en kısa zamanda bize resmi cevaplarını bildirecek, sorun varsa veya sorunlar aşılmışsa liderler düzeyinde son nokta konur..Anayasa değişikliği konusunda parlamentoda en az 330'u alacak ve aşacak bir noktaya ilerliyoruz."

Uzun süredir Türkiye'de yönetim şeklinin başkanlık sistemine dönüştürülmesini savunan ancak bunun için gereken olası anayasa değişikliğini referanduma taşımak amacıyla gereken 330 oya ulaşmakta için en az 14 sandalye desteğine ihtiyaç duyan AKP, bu konuda Parlamento'da 39 sandalye ile temsil edilen MHP'ye güveniyor.

AKP ile MHP arasında başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği üzerindeki görüşmeler hala devam ediyor.

"İLİŞKİLER OLUMSUZ YÖNE KAYARSA AB DAHA ÇOK ETKİLENİR"

Kurtulmuş geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile ilgili aldığı kararın etkileriyle ilgili de, "AP'nin üyelik dondurma tavsiye kararını hükümet olarak yok hükmünde kabul ediyoruz, AP kararının hiç bir siyasi karşılığı yok" ifadesini kullandı.

AP geçen hafta Perşembe günü Türkiye ile müzakerelerin dondurulması çağrısında bulunan bir kararı kabul etmiş, Türk hükümetinden yetkililer kararın "yok hükmünde" olduğunu açıklamışlardı.

Kurtulmuş, "Aralık'taki liderler zirvesinde Türkiye ile ilişkiler bakımından daha vizyoner yaklaşımların ortaya çıkacağını ümit ediyoruz.. AB ilişkilerinin olumsuz bir yöne kaymasını istemeyiz, ama kayarsa bundan AB daha çok etkilenir" dedi.

Suriye'de geçtiğimiz haftaki hava saldırısının ardından Türk askerlerinin ölmesinden kimin sorumlu olduğu sorusu üzerine de Kurtulmuş, "Rusya (Suriye'de Türk askerlerine yapılan hava) saldırıda bulunan hava araçlarının kendisine ait olmadığını teyit etti.. Gerekli kayıtlar incelenmektedir. Saldıran hava aracının tespiti yapıldıktan sonra girişimlerde bulunulacak" diye konuştu.

Fırat Kalkanı Operasyonunda geçtiğimiz hafta gerçekleşen hava saldırısında 3 Türk askeri ölmüş, 10 asker de yaralanmıştı.

TSK yaptığı açıklamada saldırının Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiğinin değerlendirildiğini duyurmuşlardı.

Yukarı

Business HT×