BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,9882 % -0,08
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0118
% -0,02
1,0780
% -0,07
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: Dolar baskısı altında kalmayalım, altına yönelelim

Borsa İstanbul'da konuşan Erdoğan, faizlerin düşürülmesi ve doların baskısı altında kalınmaması gerektiğini savundu

Erdoğan: Dolar baskısı altında kalmayalım, altına yönelelim
BUSINESSHT 23 11 2016, 17:39

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası Arasında İmzalanacak Stratejik İş Birliği İçin Mutabakat Zaptı Gong Töreni'nde konuştu. 

Erdoğan rekor seviyede değer kaybeden Türk Lirası ile ilgili olarak "Doların baskısı altında kalmamalıyız. Enstrüman olarak altın üzerinden münasebet geliştirelim, Altın borsasını çok önemsiyorum. Başta TCMB bu konuda çok çalışmalı" dedi. ,

Alternatif finans ihtiyacının her geçen gün daha önemli hâle geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, dünyada faize dayalı bankacılık sisteminin ciddi bir çıkmazın içinde olduğunu, 2008 krizinde bozulan dengelerin hâlâ yerine oturmadığını söyledi. 

"Şahsen faize daima olumsuz yaklaştım" diyen Erdoğan "Paradan para kazanmayı değil; Emekle, alın teriyle, bilgiyle, ticaretle para kazanmayı esas alan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, paradan para kazanmaya alışmış olan bankacılığın yeterli kredi desteği veremediğini vurguladı

"Cumhuriyet döneminde de faiz illetinden kurtulamadık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hâlâ en yüksek faiz ödeyen ülkelerden biri olduğunu söyledi ve bankacılık sektörüne seslenerek, "Faizleri lütfen makul seviyelere çekin" dedi. 

Erdoğan, "Merkez bankasının bağımsızlığına sözüm yok ama ülkemin kaynaklarının yüksek faizle heba edilmesine rıza gösteremem" dedi. 

"Uluslararası finans kaynaklarina erişimimiz zorlaştırılarak yatırım engelleniyor" diyen Erdoğan "Kendi bankacılık sistemimiz ayağimiza pranga vurursa olmaz" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, işsizliğin yüzde 11'in üzerinde olduğunu hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Bu ülke bu hale düşmeli mi? Eğer bu hale düşmemesini istiyorsak, öyleyse bize lazım olan nedir? Yatırımdır, üretimdir, istihdamdır, bundan sonra rekabettir. Yatırım olabilmesi için girişimcinin imkanları yakalaması lazım. Ama paradan para kazanmaya alışmış bu bankacılık sistemi kredi noktasında gerekli desteği vermiyor, veriyorsa çok yüksek faizle veriyor, çok yüksek faizle verdiği gibi de girişimci adımını atamıyor, ürkek, korkak böyle bir şey girmek mümkün değil diyor. Girmişse bakıyorsunuz kısa bir süre sonra ödemeler yapılamayınca hemen geri çağırmalar başlıyor. Böyle kalkınabilir miyiz? Bunlar adil, usulüne uygun bir şekilde yapılırsa, millet inanıyorum ki buradan fırsatı yakalar ve ayağa kalkar ama yapılmazsa haksızlığa da eninde sonunda isyan eder. İşte o zaman milletin temsilcileri olan bizlerin gerekirse acı ilaç mahiyetinde önlemleri alması kaçınılmaz hale gelir." 

Erdoğan'ın konuşmasının ardından dolar/TL, rekor tazeleyerek 3,41 seviyesini aştı. 

 

 

Yukarı

Business HT×