BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5498 % 0,04
EUR/TRY 34,9560 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5462
% 0,03
34,9582
% -0,04
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,72
% 0,01
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Parlamentosu Türkiye hakkında temkinli

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türkiye'deki son gelişmeler ve AB üyelik müzakereleri ele alındı

Avrupa Parlamentosu Türkiye hakkında temkinli
AA 23 11 2016, 07:26

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda, Türkiye'deki son gelişmeler ve üyelik müzakerelerinin dondurulması talepleri görüşüldü.

"AB-Türkiye İlişkileri" konulu oturumda söz alan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, müzakerelerin sonlandırılması ya da dondurulmasının her iki tarafa da kaybettireceğini söyledi. "Türkiye ve AB birçok konuda önemli iş birlikleri yapabilir" diyen Mogherini, Türkiye ile diyalog kapısının açık olması gerektiğini söyledi.

15 Temmuz sonrası gelişmelerle ilgili konuşan Mogherini, Türk makamlarının, darbe teşebbüsü ve terör saldırılarıyla ilgili hesap sorma hakkı olduğunu belirtti.

ŞANGHAY BEŞLİSİ ŞAŞIRTTI

Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük siyasi grup Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber, AB ve Türkiye'nin bir yol ayrımında bulunduklarını belirtti. Weber, istikrarlı bir Türkiye’den yana olduklarını kaydetti. Weber, ayrıca, Şanghay Beşlisi tartışmalarına değinerek; "Türkiye’nin yönünü Çin ve Rusya’ya çevirmesi şaşırtıcı" dedi.

AP Sosyal Demokrat Grubu (S&D) Başkanı Gianni Pitella ise, "Sosyal demokratlar, Türkiye’nin AB’ye girmesine hâlâ olumlu bakıyor fakat son dönemdeki gözaltılar, hapisler ve görevden alınmalara karşı sert bir yanıt vermeliyiz." şeklinde konuştu. Pitella, "Sosyal demokratların bir gün müzakerelerin dondurulması gibi bir tasarıya evet diyeceklerini hiç düşünmemiştim. Gelişmeler bunu zorunlu kıldı. Dondurma yanlısıyım fakat geçici bir süreliğine. Diyalog kapısı açık kalmalıdır" dedi.

"PUTİN, ERDOĞAN VE TRUMP, AB MODELİNİ TEHDİT EDİYOR"

Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu (ECR) Başkanı Syed Kamall, Türkiye hakkında hala çok sayıda ön yargılar olduğunu, "Hristiyan olmayan ve Asya kıtasında bir ülke" olarak bakıldığını dile getirerek, "Türkiye ile mevcut ilişki yolunda gitmiyor. Yeni bir ilişki şekli geliştirmeli. Bu tam üyelik hedefi olmayan bir ilişki biçimi olabilir" şeklinde konuştu.

Liberal Demokratlar Grubu (ALDE) Başkanı Guy Verhofstadt da, Avrupa’nın çevresinde, gücü elinde toplayan liderlerden oluşan bir halka meydana geldiğini öne sürerek, "Putin, Erdoğan ve Trump AB modelini tehdit ediyor." görüşünü ileri sürdü.

Yeşiller Eşbaşkanı Rebecca Harms, bölgede çok önemli sorunlar olduğuna değindi ve "Türkiye’nin demokrasi içerisinde kalmasını sağlamalı ve diyalogu geliştirmeliyiz. Bu bizim güvenliğimiz için çok önemli ve gereklidir" ifadelerini kullandı.

"ANKARA TAMAMEN VAZGEÇEBİLİR"

Romanya Milletvekili Cristian Dan Preda ise, "Vereceğimiz kararda son derece dikkatli olmamız gerekiyor. AP’de müzakerelerin dondurulması kararından sonra Ankara, tamamen vazgeçme kararı alabilir." şeklindeki kaygılarını dile getirdi.

Bazı üyelerin müzakerelerin dondurulmasına destek vereceklerini açıkladıkları oturumun sonunda, parlamentodaki siyasi gruplardan 6 tasarı metni alındı. Söz konusu metinler ortak bir tasarıya dönüştürülecek ve perşembe günü oylanacak. AP'de alınacak kararların hukuki yaptırımı bulunmuyor ancak aralık ayında toplanacak AB Konseyi öncesi liderlere siyasi bir mesaj olacağı belirtiliyor.

ERDOĞAN'DAN YANIT

İslam İşbirliği Teşkilatı (İSEDAK) toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AP zirvesi ile ilgili şunları söyledi:

"Türkiye'ye yönelik algı operasyonları azalmak yerine artıyor. Yarın AP'de bir toplantı olacak. Oylama yapacaklarmış. Peşinen söylüyorum. Ekranları başında izleyenlere söylüyorum. Sonuç ne çıkarsa çıksın, bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur."

Yukarı

Business HT×