BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5056 % 0,23
EUR/TRY 34,5601 % 0,27
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5059
% 0,23
34,5674
% 0,29
1,0620
% -0,04
45,59
0,97
2.391,36
% 0,34
89,97
% -0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AK Parti'nin yeni anayasa metni MHP'ye iletildi

AK Parti'nin hazırladığı taslak anayasa metni, gerekli değerlendirmeler için Milliyetçi Hareket Partisi'ne sunuldu

AK Parti'nin yeni anayasa metni MHP'ye iletildi
HABERTÜRK 15 11 2016, 10:55

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından AK Parti'nin yeni anayasa metni MHP'ye iletildi. AK Parti ve MHP yeni anayasa için ortak komisyon kuracak.

Bahçeli'nin başkanlık sistemi ve yeni anayasa ile ilgili açıklamalarının ardından iki lider bir araya gelmiş, görüşmenin ardından Bahçeli, Twitter hesabından "müspet ve makul" değerlendirmesi yapmıştı. Başbakan Yıldırım da "Anayasa değişikliğini MHP ile yapacağız" demişti.

BAHÇELİ: ANAYASA METNİNDE 'CUMHURBAŞKANI' DENİYOR

TBMM'deki grup toplantısında konuşan MHP lideri Bahçeli şu açıklamalarda bulundu:

"AKP'nin anayasa hazırlık metni tarafımıza resmen iletilmiştir. Parti olarak kılı kırk yararak çalışma yapıyoruz. Üzerinde mutabık kaldığımız maddeleri Meclis'e getirmeyi umuyoruz. Sonrası TBMM'nin ve milletimizin muazzam iradesine kalmıştır. CHP naz etmemeli, geri durmamaldır. Kapıları açıksa buyursunlar kafa kafaya, el ele, gönül gönüle fiili açmazı giderelim. Türkiye'yi kamburundan kurtarmak için engelleri yıkalım, barikatları aşalım. Önyargısız bir araya gelirsek başaramayacağımızdan şüphem yoktur."

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, anayasa teklifinde "Cumhurbaşkanı" tanımı olduğunu açıkladı. 

HERKESTEN İMZA

AK Parti, metin üzerinde uzlaşma sağlanırsa destek verenlerin ortak imzasından yana. AK Parti içinde de bütün milletvekillerinin imzasının alınması planlanıyor. O nedenle metnin MHP’ye sunumu gerçekleşir ve olumlu yanıt alınırsa imza toplama işinin de hafta içinde milletvekilleri Meclis’te iken tamamlanması ve en geç cuma günü Meclis Başkanlığı’na sunulması öngörülüyor.

330 HESABI ÖNEMLİ

Bu arada, AK Parti’nin MHP’den destek almayacak bir metni gündeme getirmesi beklenmiyor. Paketin referanduma gitmesi için gerekli 330 oyu bulmada HDP ve CHP’den destek alması mümkün görünmeyen AK Parti, MHP Genel Başkanı Bahçeli’den destek sözü almadan paketi getirmeyecek. AK Parti kaynakları, böyle bir tabloda yeni teklif vermenin anlamlı olmayacağına işaret ediyor.

MHP Lideri Bahçeli’nin destek açıklaması durumunda da genel kuruldaki gizli oylamada değişikliğin geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Teklifin görüşme takvimi ise bütçe sonrasını yani yılbaşını işaret ediyor.

Yukarı

Business HT×