BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan'dan Avrupa Birliği'ne müzakere cevabı: Gözden geçirin, geç kaldınız

AB'nin Türkiye'nin AB müzakerelerini gözden geçireceğiz yorumlarına karşılık Erdoğan, "Gözden geçirin, geç kaldınız" dedi

Erdoğan'dan Avrupa Birliği'ne müzakere cevabı: Gözden geçirin, geç kaldınız
REUTERS 09 11 2016, 13:25

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son dönemde Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yönelik artan tepki ve eleştirileri çerçevesinde müzakerelerin gözden geçirilmesini dile getirenlere, "Geç kaldınız, hadi bir an önce gözden geçirin" diyerek tepki gösterdi.

İstanbul'da 16. MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde yaptığı konuşmada son dönemde gerilen Türkiye-AB ilişkilerini değerlendiren Erdoğan, "Birçok ülke için gündeme dahi getirilmeyen mesele ve şartlar konu Türkiye olunca birden vazgeçilmez oluyor. Son örneğini vize serbestisi görüşmelerinde terörle mücadele konusunda tecrübe ettik. Utanmadan kalkıp AB müzakereleri gözden geçirilmeli diyorlar. Geç kaldınız ya... Hadi bir an önce gözden geçirin. Ama gözden geçirince ertelemeyin ha, nihai kararınızı verin" dedi.

"Türkiye terörle onurlu şekilde mücadele ediyor diye siz AB müzakerelerini gözden geçirecekseniz, geç kaldınız. Biz terörle mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz" diyen Erdoğan, "Kendileri terörle mücadele konusunda her türlü adımı atarken, gereken önlemleri alırken Türkiye'nin terörle mücadele hakkını açıkça engellemeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Darbe girişimi sonrasında yaşanan ihraçlara ilişkin soru işaretlerini dile getiren AB, geçen hafta Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma ve HDP milletvekillerine yönelik soruşturma ve tutuklamaların ardından eleştirilerinin dozunu artırdı.

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini dün AB adına yazılı bir açıklamada bulunarak, Türkiye'ye muhalif gruplarla siyasi diyaloga devam etmesi ve demokrasiyi koruması çağrısı yapmış ve son dönemlerdeki gelişmeleri "son derece endişe verici" olarak değerlendirmişti. 

MÜLTECİ KRİZİ NE OLACAK?

Türkiye'nin 3 milyon mülteciye evsahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, Batılı ülkelerin "müzakereler biter de kapılar açılırsa bu 3 milyon mülteciyi nereye koyacağız" anlayışıyla bu konuya nihai noktayı koyamadıklarını da ifade etti.

"Suriye krizinin başından bu yana demokrasi, özgürlük gibi Batılı değerler Avrupa ülkelerinin gündemine dahi gelmedi" diyen Erdoğan, Avrupa'da bazı kişilerin Türkiye'de yaşananlar için "Nazi benzetmesi" yapmasını da şu sözlerle eleştirdi:

"Nazi zihniyeti doğuda değil batıda ortaya çıkmış ve felaketlere yol açmış zihniyettir. İnsanların inançları, kökenleri nedeniyle katledilmeleri fikrinin kaynağı doğu değil batıdır... Hele bugün Avrupa'da Neo-Nazi zihniyeti hortlamışken, ırkçı partiler siyasetin merkezine oturmuşken Türkiye'ye Nazi benzetmesi yapmak ancak bir hezeyanın göstergesi olabilir."

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn hafta başında yaptığı açıklamada darbe girişimi sonrasında yaşanan ihraçları "Nazi dönemi uygulamalarına" benzetmiş ve bu açıklama Ankara'nın tepkisine neden olmuştu.

"Batının riyakarlıklarını ve tutarsızlıklarını" yüzlerine vurunca Batılıların rahatsız olduğunu kaydeden Erdoğan, "Batı ülkelerinin bugünkü güvenlik ve refah düzenlerini tesis etmelerini sağlayan değerlerden giderek uzaklaşması bizi derinden endişelendiriyor. Bizde olanlar onları endişelendiriyor ya, onlara yollama yapıyorum" dedi.

Bu eleştirilerin ardından Türkiye'nin Batıyla yakın ilişkilerine de dikkat çeken Erdoğan,"İhracatımızın yarısını euro bölgesine yapıyoruz. Ekonomik olarak da Batıyla asla gözden çıkartmayacağımız ilişkilerimiz var. Bu bakımdan AB ve Batı coğrafyası ile ilgili endişelerimizi samimidir. Ama unutmayın tekliflerimiz de samimidir" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×