BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8797 % 0,05
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8797
% 0,05
1,0703
% 0,02
45,35
-0,09
2.323,05
% 0,04
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

HDP, TBMM çalışmalarını durdurma kararı aldı

Diyarbakır'da toplanan HDP Meclis Grubu, TBMM'deki çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını duyurdu

HDP, TBMM çalışmalarını durdurma kararı aldı
HABERTÜRK 06 11 2016, 11:19

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eş başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve 7 diğer milletvekilinin tutuklanmasının ardından HDP Meclis Grubu ve MYK, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki çalışmalarını durdurma kararı aldı. 

Diyarbakır'da yapılan toplantının ardından yapılan açıklamada Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Yasama çalışmalarını durdurmaya karar verdik. Genel Kurul çalışmalarına ve komisyonlara katılmama kararımızı deklere ediyoruz. Bizim bu kararımızın Türkiye için, dünya için fark edip etmediğini görmek istiyoruz. Çok net bir açıklama yaptık. Bunun gereğini yapacağız. Bundan sonra bizim gündemimizde halkla tartışmak, halkla birlikte karar vermek var" dedi.

Bilgen, "Eş Genel Başkanlık için vekaleten atama olacak mı?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Bunların hepsini önümüzdeki günlerde halkımızla tartışacağız. Bu ülkede yasama organının bir işlevi var mı, teknik tatışmaların anlamı var mı, halk karar verecek. Nerede, nereye kadar olacağımızı onlarla karar vereceğiz. Türkiye bir dönüm noktasındadır. Böyle küçük ayrıntılarla tartışma yapmak yerine, bu kararın Türkiye için, dünya için ne ifade ettiğini görmek istiyoruz. Biz çok net bir açıklama yaptık, bu açıklamanın gereğini yapacağız. Gündemimizde halkla beraber kararı vermek var."

HDP'NİN KARARI NE ANLAMA GELİYOR? İSTİFA YOK, BOYKOT VAR

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “yasama organındaki çalışmalarını durdurma” kararlarının komisyon ve Genel Kurul çalışmalarını kapsadığını, Meclis’te grup toplantısı, basın açıklamaları ve kabul gibi programlarının devam edeceğini söyledi. Bilgen, komisyon ve Genel Kurulu boykot kararlarıyla ilgili “Herhangi bir süre koymadık. Halk toplantıları yapacağız, görüşmelerimizi yapacağız, gelişmelere ve olayın hukuki seyrine bakacağız, nasıl bir yaklaşım sergilenecek görüp ona göre karar vereceğiz” dedi. Şu anda süren operasyon nedeniyle genel merkez binalarına giremediklerini vurgulayan Bilgen, “Normal bir parti miyiz, çalışma yapabiliyor muyuz, önce bunu görmemiz gerekiyor. Meclis’te Genel Kurul ve komisyon dışındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Grup toplantımız olacak, heyetleri kabul edeceğiz, basın açıklamaları yapacağız. Bu Meclis’ten çekilme kararı değildir” diye konuştu.

SİNE-İ MİLLET DEĞİL

TBMM üyeliğinden istifayı bu aşamada düşünmediklerini belirten Bilgen, bunun bir “sine-i millet” kararı olmadığını vurguladı. Meclis’te 59 sandalyesi bulunan HDP, tüm komisyonlarda temsilci bulunduruyor. HDP’nin katılmaması, Genel Kurul ve komisyon çalışmalarının sürdürülmesine teknik veya hukuki bir engel oluşturmuyor.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ

NTV canlı yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, HDP’nin aldığı kararla ilgili olarak “Hiçbir olumsuzluk meydana getirmez. Hiçbir etkisi yok” dedi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban’ı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise gazetecilerin, HDP’nin TBMM çalışmalarını durdurma kararı hakkındaki soru üzerine şöyle konuştu:

"Nasıl durduracaklarmış merak ediyorum. Meclis çalışır. Biz gideriz, görevimizi yaparız. Yasal faaliyetimizi sürdürürüz. Zaten çirkinleştirmek adına yapmadık oyun bırakmıyorlar. Milletvekili olarak Meclis’e ilk gittiğimde şaşırdım, sonra da utandım. Ben 21 yıl belediye başkanlığı yaptım. Meclisleri de idare ettik. Meclise vardığımızda gördüğümüz manzara bizi hem utandırdı ve biraz ürküttü. Bir yasa maddesi görüşmek için orada 3-4 defa adeta affedersiniz horoz dövüşü yapıyorsunuz. Gündem dışı konuşmalar, önergeler. Maddeye geçemiyorsunuz bile. Sataşmalarla, kavgalarla dört saat milleti meşgul ediyorlar. Bu Meclis’i durdurmak zaten. Bir günde bir kanun maddesini zor geçirir hale geldik. Bu Meclis’i durdurmak, zaten yapıyorlar bunu. Bunun dışında yapacakları bir şey yok zaten. Yapacakları çirkinliklerin hepsini zaten şu anda icra ediyorlar. Millet de bunları görüyor ve nefretle kınıyor." 

ARA SEÇİM TARTIŞMALARI

HDP milletvekillerinin tutuklanmasıyla başlayan ara seçim tartışmalarını da değerlendiren Bakan Özhaseki, "Arkadaşlar o senaryoların hiçbirine bakmayız. İşimize bakıyoruz, çalışıyoruz. Şu anda biz iktidarız, kanunları uyguluyoruz. Doğru işler yaptığımıza inanıyoruz. Bakın çok önemli günler geçirdiğimiz halde Allah’a hamdolsun bu ülke dimdik ayakta. Sayın başbakanın çok güzel sözü vardı. Daha 40 gün dolmadı ama başımıza gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi’ diyor. Darbe yaşanıyor. Dış güçlerle, teröristlerle müthiş bir mücadele veriliyor. Darbe akşamından sonra biliyorsunuz bütün iş yerleri açıktı. Resmi kurumlar açıktı. Ne döviz fırladı ne borsa çöktü. Allah’a hamdolsun işin başında çok güzel bir hükümet var. Bundan sonra inşallah gidecektir" dedi.

Yukarı

Business HT×