BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5925 % 0,08
EUR/TRY 34,9888 % 0,39
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5925
% 0,08
34,9888
% 0,39
1,0705
% 0,06
45,35
0,00
2.319,78
% 0,16
87,97
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

S&P Türkiye'nin görünümünü yükseltti

S&P, Türkiye'nin kredi notunu BB'de tuttu

S&P Türkiye'nin görünümünü yükseltti
REUTERS 04 11 2016, 19:49

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P politika yapıcıların ekonomi politikalarına ilişkin önemli reformları yürürlüğe koyma yolunda adım atmaya devam edeceği ve bu çabaların risklere rağmen ekonomik istikrarı kuvvetlendirmeye destek olacağı değerlendirmesiyle Türkiye'nin kredi notunu sabit tuttu.

S&P Türkiye'nin kredi notu görünümünü ise negatiften durağana yükseltti.

S&P Cuma günü piyasa kapanışı sonrası attığı adım ile Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altındaki BB olan notunu korumuş oldu.

S&P darbe girişiminin hemen ardından 20 Temmuz'da siyasi kutuplaşmanın arttığı ve kurumsal denetim mekanizmalarının zayıfladığını belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmüş, not görünümünü ise durağandan negatife çevirmişti.

Açıklamada, "Görünümdeki revizyon, iki yıldan fazla süre önce 2014-2018 dönemlerini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'nda iletişimi yapıldığı üzere, politika yapıcıların ekonomi reformlarını uygulama yolunda adım atmaya devam edeceği ve bu çabaların süregelen iç ve dış risklere rağmen ekonomik istikrarı sağlamlaştırmaya katkıda bulunacağına yönelik görüşümüzü yansıtmaktadır" denildi.

S&P durağan görünümün, Türk ekonomisinin uzun süredir devam eden, hayata geçmesi halinde ödemeler dengesinde baskı yaratabilecek ve mevcut ılımlı mali politikaların genişlemesine neden olabilecek, bölgesel ve iç kaynaklı risklere karşı gösterdiği direnci yansıttığını belitti.

Türkiye'deki büyümeyi "düşük" özel sektör yatırımlarını ise "sönük" olarak tanımlayan S&P raporunda, "Özel sektörün yüksek dış borçluluğunun ekonomik istikrar açısından risk oluşturmasına karşın hükümet politikaları kademeli olarak dış kırılganlıkların azaltılmasına yeniden odaklanmakta" denildi.

Raporda "Mevcut yüksek dış finansman ihtiyacı ve özel sektörün büyük açık döviz pozisyonu ile özellikle TL'nin sert değer kayıpları yaşaması halinde Türkiye dış kırılganlıklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor" görüşüne yer verildi.

Değerlendirmede Türkiye'nin kamu borçlarının döviz kurundaki dalgalanmalara yönelik hassasiyetini, yeni borçlanmaların neredeyse tamamını yerel para biriminden sağlayarak azalttığına da dikkat çekildi.

S&P darbe girişimi ardından olağanüstü halin en azından Ocak 2017'ye kadar süreceğine de dikkat çektiği raporda "Kamuda büyük bölümü yargı, ordu, akademik kurumlar ve medyadan olmak üzere 100,000'i aşan işten çıkarmalar ya da (görevden) askıya almalar, tutuklamalar ve gözaltı kararları nedeniyle içerideki tansiyon devam etmekte. Bu bağlamda iç tansiyon mülkiyet haklarına ilişkin soru işareti oluşturmakta" görüşüne de yer verdi.

Darbe girişiminin ekonomik aktiviteleri olumsuz etkilediğine ve büyümenin tüketimden destek bulduğuna da dikkat çeklien raporda Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3.2, takip eden iki yılda da yüzde 3.4 büyümesinin beklendiği kaydedildi. Rapora göre enflasyonun ise bu yıl ve gelecek yıl yüzde 7.8 seviyesinde takip eden iki yılda ise yüzde 7.3 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü.

Raporda yer alan tahminler arasında dolar/TL'nin önümüzdeki yılı 3.25 sonraki iki yılı ise 3.50 seviyesinde tamamlayacağı öngörüsü de yer aldı.

Yukarı

Business HT×