BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5221 % 0,16
EUR/TRY 34,7277 % 0,21
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5213
% 0,16
34,7285
% 0,21
1,0644
% -0,27
45,49
0,00
2.382,24
% 0,90
86,96
% -0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Birliği ve ABD'den operasyonlara tepki

AB ve ABD, Türkiye'de Kürt vekillerin tutuklanmasından kaygı duyduğunu ifade etti

Avrupa Birliği ve ABD'den operasyonlara tepki
HABERTÜRK 04 11 2016, 13:25

Avrupa Birliği (AB) Büyükelçileri Ankara'da olağanüstü toplanırken, Almanya Dışişleri Bakanlığı da HDP'ye yönelik operasyonla ilgili olarak Türkiye'deki maslahatgüzarını bakanlığa çağırdı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'de HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınması üzerine konuyu görüşmek için Berlin'deki Türk büyükelçiliği maslahatgüzarının bakanlığa çağrılmasını istedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Steinmeier'in, HDP'li vekillerin gece operasyonuyla gözaltına alınmasını 'Türkiye'deki durumun iyice şiddetlenmesi' olarak gördüğü belirtildi. 

Açıklamada, kimsenin Ankara'nın 15 Temmuz darbe girişimine cevap verme hakkını sorgulamadığı belirtilirken, "Fakat bu siyasi muhalefeti susturmak, hatta hapse atmak için bir neden olamaz" denildi.

Avrupa Birliği'nin dış politika yetkilisi Federica Mogherini  de HDP milletvekillerinin bugün gözaltına alınmalarından "derin kaygı" duyulduğunu belirtti ve AB üyesi ülkelerin Ankara'daki temsilcilerinin toplanmasını istedi.

Mogherini, daha sonra Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn ile birlikte yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne saygıyla birlikte parlamenter demokrasisini korumasını bekliyoruz ve bu beklentimizi doğrudan Türk yetkililere iletiyoruz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri ise Ankara'da olağanüstü toplandı.

HDP'ye yönelik terör operasyonunun AB tarafından yakından izlendiği bildirildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bugün büyükelçilerin toplanması için çağrıda bulunmuştu.

TÜRK BÜYÜKELÇİLERİNDEN İZAHAT İSTEYECEKLER

Avrupa Komisyonu binasında gerçekleşen toplantının sona ermesinin ardından kritik bir karar açıklandı.

Avrupa Birliği ülkelerinin, Türk Büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırarak izahat isteyeceği bildirildi.

Şimdiye kadar Belçika, İsveç ve Danimarka büyükelçilerinin dışişlerine çağırıldığı bilgisi paylaşıldı. Sabah saatlerinde ise Almanya Türkiye Maslahatgüzarını dışişlerine çağırmıştı.

Fransız Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasnın Fransa için "ciddi bir endişe" kaynağı olduğunu açıkladı.

Sözcü Romain Nadal, "Fransa, Türkiye'ye 'hukukun üstünlüğü ve temel haklara' saygı duyması çağrısını yapıyor" dedi.

ABD'DEN TEPKİ 

HDP Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı verilmesinin ardından ABD'nin Türkiye Büyükelçiği bir mesaj yayınladı.

ABD Büyükelçiliği'nden Twitter üzerinden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Türk hükümetinin HDP liderlerini ve diğer mv’leri tutuklayıp, internete erişimi engellemesi dost&müttefik olarak bizi derinden rahatsız etti." 

Yukarı

Business HT×