BIST 100 8.983,56 % 2,01
USD/TRY 32,3313 % 0,12
EUR/TRY 35,0614 % -0,03
Piyasalar
8.983,56
% 2,01
32,3313
% 0,12
35,0614
% -0,03
1,0783
% -0,41
47,54
-0,39
2.199,82
% 0,23
86,75
% 0,77
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mesainin ilk 10 dakikasında yapılan 9 yanlış

İşe gelir gelmez dağ gibi olmuş maillere dalmak, toplantıları sabah saatine almak ya da güne kahveyle başlamanın sanılanın aksine günlük performansınıza etkisi olumsuz olabilir

Mesainin ilk 10 dakikasında yapılan 9 yanlış
BUSINESS INSIDER 31 10 2016, 09:43

Business Insider'ın derlediği bir araştırmaya göre çalışanların, mesailerinin ilk 10 dakikasında yaptığı bazı hatalar günlerinin geri kalanında performans düşüklüğüne neden olabiliyor.

1. GEÇ KALMAK

Uzmanlara göre çalışanlar, gün daha başlamadan mesailerini sabote ediyor olabilirler. Amerikan Psikoloji Birliği, yayınladığı bir raporunda işverenlerin geç kalan çalışanları daha özensiz gördüğüne ve performanslarını "düşük" olarak değerlendirdiğine yer verdi.

2. ÇALIŞMA ARKADAŞLARINA SELAM VERMEMEK

Business Insider yazarlarından, çalışma hayatı uzmanı Lynn Taylor'a göre sabahları takım arkadaşlarınıza "Merhaba" dememek, teknik rekabetinizi de etkileyebilir, bulunduğunuz pozisyon için yetersiz olduğunuz imajını yaratabilir.

3. KAHVE İÇMEK

Evet biliyoruz kahvesiz uyanamayanlardansınız. Ancak çok erken saatlerde içtiğiniz kahve size enerji değil  kafein bağımlılığı olarak geri dönüyor. Uzmanlara göre kahve için en doğru zaman sabah 09:30'dan sonrası. Çünkü enerji seviyesini düzenleyen kortizol hormonu 08:00-09:00 arası en yüksek seviyeye çıkıyor. Bu sürede kahve içmeniz bu hormonun salgılanmasını yavaşlatıyor. Kortizolun sabah 09:30'dan sonra azalmasıyla vücut kahveye ihtiyaç duyabiliyor.

4. GELEN HER E-POSTAYI YANITLAMAK

Koltuğunuza oturur oturmaz gösterdiğiniz ilk refleks maillerinize bakmak ve hepsini cevaplamaya çalışmak ise bu alışkanlığınızı yavaşlatmanız gerekiyor. Çalışma hayatı uzmanlarından Michael Kerr'e göre mesainin ilk 10 dakikasında yapılması gereken yalnızca mailleri hızlıca taramak. Kerr'e göre tüm e-postaları cevaplamaya çalışmak kişiyi daha planlı yapmıyor. Bunun yerine kişi, tüm programının başkaları tarafından düzenlenmesini kabul etmiş oluyor.

5. İŞE PLANSIZ BAŞLAMAK

Güne önceliklerinizin sıralanmadığı bir "yapılacaklar" listesiyle başlamıyorsanız, bu durum günün geri kalanında da dağınıklığa neden olacaktır. Toplantılar, aranacaklar, gönderilecek postalar gibi yapılacakları sıralamak gözden bir şey kaçmasının minimize edecektir.

6. ÖNCE EN KOLAY GÖREVLERİ TAMAMLAMAK

Sabahın erken saatlerinde en yüksek seviyede olan enerjinizi kolay görevlere bölüştürmek yerine en zor göreve harcayın ve günün geri kalanında daha rahat bir zihinle çalışın. ABD'li yazar Mark Twain'in de dediği gibi "Sabahleyin canlı bir kurbağa yiyin, günün geri kalanında başınıza daha kötü bir şey gelemez"

7. AYNI ANDA BİRDEN FAZLA İŞLE UĞRAŞMAK

Sabahın enerjisiyle "Her şeyi aynı anda yaparım" diyorsanız yanılıyorsunuz. Oregon Üniversitesi'nin 2009'da yayınladığı bir rapora göre çoklu görev girişimi yalnızca performansınız düşürmeye yarıyor.

8. OLUMSUZ DÜŞÜNCELERE TAKILIP KALMAK

İşe gelirken metroda biriyle kavga etmiş, hızla geçen bir taksi tarafından ıslatılmış ya da çorabınız kaçmış olabilir. Ancak bu olumsuzlukların günün geri kalanına yansıyıp yansımayacağı da sizin elinizde. Lynn Taylor'a göre kişi, olumsuz düşünceleri "Bir kutuya yerleştirip başka  bir tarafa" koymalı ve o kutuyu daha sonra gerekirse açmalı.

9. TOPLANTI YAPMAK

Her hafta, hatta bazen her yeni gün toplantıyla başlıyor olabilir. "Başarılı İnsanlar Kahvaltıdan Önce Ne Yapar?" kitabının yazarı Laura Vanderkam'a göre insanlar, sabahın enerjisini toplantılar yerine, "yazı yazmak" gibi daha fazla konsantrasyon isteyen işlere harcamalı.

Yukarı

Business HT×