BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5044 % 0,23
EUR/TRY 34,5847 % 0,34
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5044
% 0,23
34,5846
% 0,34
1,0628
% 0,04
45,59
0,97
2.385,50
% 0,09
90,09
% -0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sabancı Holding CEO'suyla 6 soru 6 yanıt

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul şirketle ilgili önemli açıklamalrda bulundu

Sabancı Holding CEO'suyla 6 soru 6 yanıt
21 10 2016, 11:17

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul holdingin 91. yaşında BloombergHT'den Arzu Maliki'nin sorularını yanıtladı.

İşte Merkez Bankası politikalarından holdingin hangi alanda büyümek istediğine Kurtul'un verdiği yanıtlar:

KÜRESEL TEHDİTLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ?

Üstünde durmamız gereken konu Global büyüme oranları büyümeler düşüyor,geçen sene 3.1'idi,tahminen 2.2 gibi bir büyüme oranı olacak. Genişlemiş para politikalarına rağmen maalesef beklenen büyüme olmadı, ve bu bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri de çok etkiliyor. Düşen emtia fiyatlarından ve düşen faizlerden maalesef gelişmiş piyasalar yararlanamadılar. Dünya ticaret hacmi de şu anda en düşük seviyelerde.

Tabiki komşu ülkelerdeki politik istikrarsızlık, Suriye ve Irak var,2016 böyleydi tabi biz 2017'nin daha iyi olacağını düşünüyoruz.

HOLDİNG YIL SONU HEDEFLERİNE ULAŞTI MI?

Türkiye'nin yüzde 5 büyümesi lazım ve biz bunu başarabilirz, reformların uygulanması önemli, biz bu sene yüde 3 gibi büyüyoruz ama tabi iç tüketime dayalı bir büyüme,tabi büyümede de daha çok tasarrufa ve ihracata dönük büyüme önemli, büyümede Kamu desteği de çok önemli ve Orta Vadeli Programda bunu Hükümetimiz çok iyi planladı. Kamu yatırımlarının ve harcamalarının arttığını görüyoruz programda.

Biz hedeflerimizi tutturuyoruz, Akbank'ın neticeleri geçen seneye göre daha iyiydi.Geçen sene ilk 6 ay  mesela Türk bankacılık sektörünün öz sermaye karlılığı yüzde 7 iken, bu sene yüzde 10'a çıktı, Akbank'ın yüzde 15-16 seviyelerinde gerçekleşiyor. Banka bizim için çok önemli portföyümüzün yarısı

Enerjide de iyi performans gösterdik özellikle perakende ve dağıtım tarafında, burda 3 bölge satın aldık özelleştirmeden, 14 ilde 20 milyon müşteriye hizmet ediyoruz 9 milyon abonemiz var.

Sanayi şirketlerimizin de çoğu çok iyi performans sağladı, Sanayimizi önümüdeki dönem biraz daha ağırlık vereceğiz mesela inovasyonda, Kompozit merkezimize de yaklaşık 30 milyon dolar bir yatırım yaptık ilk planda.

Brisa'da yeni bir fabrika kuruyoruz ve kapasiteyi yüzde 30 artırıyoruz, ihracata dönük bir yatırım olacak.

İran'a Otobüs ve Lastik ihracatı düşünüyoruz.

ENERJİDE HEDEFLER?

Bu sene Yaman barajı da bitecek, orda 82 megawatt var, Tufanbeyli santralimiz devreye girdi, ardından bu Bandırma 2 devreye giriyor, yani yaklaşık bir 3700 megawatt gibi bir üretim hacmimiz oluyor ve bunun yarıya yakını yenilenebilir enerji, rüzgar ve güneş, Güneş ve rüzgara odaklanacağız.

ENERJİSA HALKA AÇILIM SÜRECİ?

Bizim Halka açık olmayan en önemli şirketimiz EnerjiSA, bunun hazırlıklarını yapıyoruz tabi hem şirketin hem de piyasaların uygun olması lazım.

KUR RİSKİ VE ŞİRKETLERİ BEKLEYEN DİĞER RİSKLER?

Bu artış trendi 2008'de başlamıştı zaten, ama bu trend devam edecek gibi gözüküyor, çünkü Merkez Bankalarının da desteği devam etmeyebilir, mutlaka bir mormalizasyon süreci başlayacak. Yani yüzde 12 gibi bir devalüasyon bekleyebiliriz.

Bizde Enerji yatırımlarımızı uzun vadeli kredilerle fonladık. Özellikle likidite tarafında döviz riskini iyi yönetmek lazım. Tabi türk lirası kredilerde de faiz oranları ucuz değil,

FAİZ POLİTİKASINI NASIL BULUYORSUNUZ? 

Hepimiz faizlerin düşük olmasını isteriz tabi burda belirleyici olan Bankaların Fonlaması,Türk lirası mevduata ne kadar faiz verildiği önemli, Merkez Bankasının aslında piyasaya verdiği tutar toplam hacimde aslında oldukça küçük, 90 milyar civarında bir fonlama yapıyor ve bu o kadar belirleyici olmayabilir. Dolayısıyla bunun mevduat tarafı önemli, burda Kaynak tarafında bir iyileştirme gerekebilir. Bunu da yapabilmemiz için tasarruf lazım. Tasarrufları artırmak faizler için de çok önemli bir adım olacaktır. Buraya odaklanmak gerekir.

Yukarı

Business HT×