BIST 100 8.970,04 % 1,85
USD/TRY 32,3288 % 0,11
EUR/TRY 35,0222 % -0,14
Piyasalar
8.970,86
% 1,86
32,3271
% 0,11
35,0271
% -0,12
1,0776
% -0,48
47,54
-0,39
2.197,56
% 0,13
86,47
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasalarda merkez rüzgarı

Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki gelişmeler ve öne çıkan haberler

Gözler merkez bankalarında
BUSINESSHT 20 10 2016, 08:22

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeme kararı ile dalgalandı. 

Faiz kararı öncesinde 3,0710 seviyelerinde seyreden dolar/TL kuru kararın açıklanması sonrasında 3,0554 seviyesine kadar indi.

Karar öncesi 79 bin 400 seviyesinde olan BIST 100 endeksi ise Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında ise 79 bin 500 sınırına dayandı. Endeksi günü yüzde 0,05 yükselişle 79 bin 252 puandan tamamladı.

Yüzde 9,87'lik 10 yıl vadeli tahvil faizi ise TCMB kararının ardından yüzde 9,74'e geriledi.

Alternatif Bank'tan Serdar Şenol karar sonrası, "TCMB'nin faizi sabit bırakma kararı TL varlıkları destekleyecek bir faktör olacaktır" dedi.

Şenol, TCMB'nin Mart ayından bu yana devam eden üst bant indirimi ardından faiz indirimlerinde duraksamasını, TL'nin son dönemdeki değer kaybı nedeniyle bir süreliğine faiz indirimlerinin rafa kalktığının göstergesi olarak nitelendirdi ve "TL'nin değerinde belirgin bir değerlenme olmadan TCMB'nin yeniden faiz indirimlerine geçmesi güçleşti. TCMB'nin bu kararı TL varlıkları destekleyecek bir faktör olacaktır" diye konuştu.

HSBC Portföy Yönetim Stratejisti İbrahim Aksoy, "Merkez Bankası lira sakinleşirse yeniden faiz indirebilirim diyor. Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde indirim için küresel likidite koşullarını ve liranın seyrini izleyeceği görüşündeyiz. Liranın seyrinin izin vermesi durumunda Kasım toplantısında gecelik borç verme faizinde 25 baz puan indirim yapılabileceği görüşündeyiz" dedi.

Aksoy da kararın TL varlıklar için olumlu olacağını belirtse de, "Referandum gündemi ve jeopolitik riskler daha keskin düşüşleri sınırlandıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Destek Yatırım analisti Murat Tufan ise Merkez Bankası’nın bu ay indirim yapmasa da sadeleştirme süreci içerisinde enflasyon durumu ve döviz kurunun oynaklığına bağlı olarak indirimlerin devam edeceği mesajını verdiğini söyledi. 

Bir önceki gün 3,11'in üzerine kadar çıkarak rekor tazeleyen dolar dün Merkez Bankası'nın bu ay faiz indirimine ara verebileceği beklentisinin yükselmesiyle 3,07'nin altına kadar inmişti. Kur yeni güne de 3,0660 seviyelerinde başlamıştı. 

Dün, Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut'un şartların gerektirmesi durumunda Merkez Bankası'nın bu ayı pas geçebileceğini söylemesinin ardından dolar/TL kurunda hızlı bir gevşeme kaydedilmişti.

Nomura'nın Merkez Bankası kararı öncesi yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmememesi durumunda bankanın liradaki zayıflığı umursadığını gören piyasanın rahatlayacağı ve kurun 3,02-3,03 seviyelerine doğru inececeği belirtilmişti.   

KÜRESEL PİYASALARDA ABD BAŞKANLIK YARIŞININ ETKİSİ

ABD'de başkan adayları Clinton ve Trump başkanlık münazaralarının sonuncusunda karşı karşıya geldi.

Başkanlık yarışından en çok etkilenen iki para birimi olan Meksika pesosu tartışmanın Clinton'ın lehine geçtiğine dair algının etkisiyle yüzde 0,2 yükselerek 6 haftanın en yükske seviyesine çıktı.

Başkan adayı Trump’ın Meksika’yı hedef alan söylemleri ve sınırdan kaçak giriş-çıkışları engellemek için duvar yaptıracağına dair açıklamaları tedirginlik yaratıyor. 

Ayrıca en likit gelişen piyasa kurlarından biri olması nedeniyle peso yatırımcılar tarafından küresel risklere karşı hedge olarak kullanılabiliyor.

PETROL

Petrol fiyatları bir miktar gerilese de ABD stoklarındaki gerilemenin yarattığı iyimserliğin etkisiyle yaklaşık 15 ayın en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Suudi Arabistan Enerji ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falih da birçok ülkenin petrol fiyatlarındaki iyileşmenin devamını güvence altına almak için üretimi azaltma konusunda OPEC'e katılmaya istekli olduğunu belirterek iyimser havaya katkıda bulundu.

OPEC'in anlaşmayı uygulayıp uygulamayacağına ilişkin belirsizliğin etkisiyle dalgalanan fiyatlar 51 dolar üzerine yerleşti.

Brent petrol yüzde 0,25 düşüşle 52,54 dolar, ham petrol ise yüzde 0,43 düşüşle 51,38 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

ALTIN

AMB toplantısı öncesi altında yükseliş devam ediyor. Dört gündür yükselen değerli metal iki haftanın en yüksek seviyelerinden işlem görüyor.

Yatırımcılar altın fiyatlarındaki seyir için AMB'nin parasal gevşeme programının geleceğine ilişkin mesajlar arayacak.

ASYA PİYASALARI

Asya hisse senetleri, 15 ayın en yüksek seviyesine çıkan petrol fiyatlarının enerji şirketlerini desteklemesi ile değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,1 yükseldi. Endeks, Çin'de büyüme rakamının istikrarlı bir ekonomiyi işaret etmesi ve Fed'in para politikasını kademeli sıkılaştıracağı beklentileri ile birlikte yaklaşık bir ayın en büyük iki günlük yükselişini gerçekleştirdi. 

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0,2 yükselirken, Güney Kore'de Kospi ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 endeksleri yüzde 0,2 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi ise yüzde 0,1 tırmandı.

Yukarı

Business HT×