BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3221 % 0,09
EUR/TRY 35,1054 % 0,10
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3221
% 0,09
35,1054
% 0,10
1,0802
% -0,24
47,65
-0,28
2.214,65
% 0,90
87,32
% 1,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Münbiç'i de kuşatmamız lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtarlarla buluşmasında Suriye'de Münbiç'in de kuşatılması gerektiğini söyledi

Cumhurbaşkanı: Münbiç'i de kuşatmamız lazım
HABERTÜRK 19 10 2016, 14:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28. Muhtarlar Toplantısı'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, piyasaların da yakından takip ettiği Suriye ve Irak'taki gelişmelere ilişkin şu ifadeleri kullandı. 

Yıllarca Suriye'de hem mazlum Suriye halkının mağduriyetini giderecek, hem sınırlarımızı güvenlik sağlayacak çözüm için bekledik. Biz bekledikçe sorunlar üzerimize geliyor.

Bir yandan DEAŞ, bir yandan YPG/PYD bayrak sallayınca anladık ki kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerekiyor. Fırat Kalkanı operasyonuna başlarken kimseden izin almadık.

Bilgi vermek başka bir şey, izin almak başka bir şey. Bizim Suriye'de 2 ayda elde ettiğimiz netice 4 yılda başarılamamıştı. Ortada bir taktik ve strateji oyunu var. Suriye halkı bu oyunun kurbanı olarak seçilmişti. 6 yılda 600 bini aşkın cana mal olan bu oyunu bozan Türkiye'nin başlattığı hamle olmuştur.

Cerablus temizlendi 30 bin Cerabluslu yerleşti. Rai temizlendi, Rai halkı yerleşmeye başladı. Dabık, bizim tarihimizdeki Mercidabık aynen DEAŞ'tan boşaltıldı, oranın sakinleri yerleşiyor. Birileri akıl veriyor; 'Dabık'a girdiniz iyi, daha aşağı girmeyin'. Daha aşağıda ne var, El Bab var, kusura bakmayın oraya da gideceğiz.

Çünkü bizim tehdidi altında olduğumuz yer Dabık'ta bitmiyor, El Bab'ın da güneyine doğru iniyor. Oradan Münbiç'i de kuşatma altına almamız lazım. Münbiç yüzde 95 ile Araptır.

Orayı PYD ile YPG işgal etmek istiyor. Biz ABD'lilere 'Gidecekler' dedik, söz verdiler bakalım. Rakka'ya beraber gidebilir miyiz, göreceğiz. Biz buna da varız.

Fakat şu anda benzer bir senaryo bu defa mezhep çatışması çıkarmak üzere Musul'da sergileniyor. Bağdat yönetiminin bu oyunun gerçek aktörü olmadığı gayet açıktır. Suriye'deki oyunlarını bozmamızdan rahatsız olanlar Musul'a dahil olmamızı istemiyorlar. DEAŞ da, YPG/PYD de aynı güçler tarafından desteklenen piyondan ibarettir.

FETÖ ile PKK da aynı oyunu oynuyorlar. Asıl mesele bölgenin yeniden yapılandırılması meselesidir. 

Bağdat hükümeti ve Esed rejimi ile hayata geçirilmeye çalışılan bu proje Türkiye'nin bekaasını tehdit ediyor. Türkiye olarak kendi planlarımızı uygulamaya başladık. İşte 3 milyon, devletin resmi harcaması 13 milyar doların üzerinde. Bir o kadar da STK ve belediyeler var; 26 milyar dolar. Bize BM'den gelen 550 milyon dolar.

AB 3 milyar avro dedi, 200-300 milyon avrodan fazla değil. Temmuz başı itibariyle bu para gelecekti, bu para mültecilere geliyor. Biz kapıları açık tutsak, mültecilerin geleceği yer Avrupa. Sözlerinde durmuyorlar. Biz de 'Bombaların altında bu insanı bırakamayız' dedik.

Türkiye'ye laf atarken, söz söylerken bunu düşüneceksin. Böyle bir dost bulamazsın, bu dostluğu incittiğin takdirde kaybedersin. Biz hem sahada hem masada olacağız.

Musul meselesini Musul'da çözmek mecburiyetindeyiz. Musul'u feda edersek, sorunun kendi sınırlarımıza dayanmasını engelleyemeyiz. Tüm bölge bu süreçten zarar görecektir.

Suriye'de nasıl harekete geçtiysek, Musul'da da aynı şekilde davranmaya kararlıyız.

Biz orayı farklı bir mezhebi anlayışa terkedemeyiz. Biz Şia'nın düşmanı değiliz, mezhepçiliğe karşıyız. Sünni, Şia din değildir, bizim için İslam tektir, İslam ne emrediyorsa onu yaparız.

 

Yukarı

Business HT×