BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5611 % 0,12
EUR/TRY 34,8969 % 0,74
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5614
% 0,13
34,8957
% 0,74
1,0707
% 0,50
45,35
-0,09
2.326,38
% -0,04
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Binali Yıldırım: Yeni anayasa en kısa zamanda Meclis'e gelecek

Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasa konusunda açıklama yaptı

Binali Yıldırım: Yeni anayasa en kısa zamanda Meclis'e gelecek
HABERTÜRK 18 10 2016, 11:44

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Grubu olarak, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemini içeren tekliflerini Meclise getireceklerini bildirdi.

Başbakan Binali Yıldırım grup toplantısında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğu konuşuldu. AK Parti 2002'de tek başına iktidara geldi. Bir yandan gecikmiş hizmetleri yapıyor, bir yandan da vesayet örgütleriyle de mücadele ediyor.

Cumhurbaşkanı seçilecek bir 367 icadı çıkardılar. Meclis'in en büyük partisini, 363 milletvekili olan AK Parti, siz tek başınıza cumhurbaşkanı seçemezsiniz. Seçilen cumhurbaşkanlarına bakın hep bunun altında seçildi. O gün AK Parti'yi sandıkta alt edemeyenler, vesayet odaklarını kullanarak yeni bir icat çıkardılar. Bunun öncülüğünü ana muhalefet partisi çekti ve bir sistem krizinin başlangıcını yaptı.

Bu kördüğümü yine vatandaş açtı. Bu durum olunca biz, sandığa gitme, millete gitme sorunun millet tarafından çözülmesini istedik. Ve millet AK Parti'yi daha da güçlendirerek çözümü gösterdi. Vatandaş soruna el koydu, çözümü üretti. 2010 referandumuyla artık cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmesi anayasamıza hüküm olarak girdi. Şimdi cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor.

Şimdi biz diyoruz ki mevcut durumu anayasaya uygun hale getirelim. Halkın iradesi üzerinde başka irade olmaz. Halkın yüzde 52'sinin oyunu almış bir cumhurbaşkanının halka karşı siyasi sorumluluğu vardır. Artık cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle değişmiştir, cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu doğmuştur.

Sistemdeki bu kargaşanın ortadan kalkmasını istiyoruz. Bunun yolu da artık mevcut durumu, anayasadaki durumla uygun hale getirmektir. Bunun başlangıcını yapmış bulunuyoruz.

AK Parti grubu olarak anayasadaki gerekli değişikleri öngören teklifi yüce Meclis'e sunacağız. Böylece artık bu anayasa konusunu da siyaset malzemesi olmaktan çıkaracağız. Ben eminim ki yüce Meclis bu sorunu ya kendisi çözecek, ya da millete havale edecek.

"367 AŞSA DA MİLLETE GİDECEK"

Sayın Bahçeli ile dün bir görüşme yaptık. Bu görüşmede Türkiye ile iç ve dış tehditler hakkında değerlendirmeler yaptık. terörle mücadele, FETÖ örgütünün uzantılarıyla ilgili çalışmaları anlatma fırsatı bulduk.

Anayasa meselesini ele aldık. Sayın Bahçeli'nin tutumu nettir. Fiili durumun anayasa ile uyumsuzluk içerdiğini ve çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Şimdi icraat zamanıdır, şimdi anayasa ve sistem konusunu millete götürüp çözüm üretme zamanıdır. Sayın Kılıçdaroğlu'na da çağrıda bulunuyorum, gelin bu kervana katılın, bu şeref hepimizin olsun. Bu anayasa meselesini çözelim, son sözü millet söylesin.

AK Parti grubu olarak, siz bu değişikliğe destek verseniz, 367'nin üstüne çıksak son sözü millet söyleyecek. Millete götürürüz, karar verir, tartışmalar son bulur. 

2002 yılında iktidara geldiğimizde Türkiye'nin halini anlatmaya gerek yok. Adeta iflas etmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Borçlarını ödeyemez hale gelmiş, hizmet vatandaşın beklentilerini karşılamaktan acze düşmüş, yaprak kımıldamadığı, insanlarımızın moralinin dibe vurduğu ülkeden bahsediyoruz. Hemen harekete geçtik. Dünya krizden krize sürüklenirken, AK Parti milletin hayallerini gerçeğe dönüştürdü. 

Yukarı

Business HT×