BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8784 % 0,04
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8784
% 0,04
1,0702
% 0,00
45,35
-0,09
2.322,62
% 0,03
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tasfiyeler ekonomi kurumlarında işleri durma noktasına getirdi

SPK ve BIST gibi kamu finans kuruluşlarında yaşanan işten çıkarmalar sektör firmalarının birçoğunun iş yapmasını engelliyor

Tasfiyeler ekonomi kurumlarında işleri durma noktasına getirdi
REUTERS 22 09 2016, 15:46

Kamu finans kurumlarında 15 Temmuz sonrası yaşanan işten çıkarmalar sektör firmalarının karar alma ve sermaye büyütme gibi süreçlerini sıkıntıya sokarken, eski Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kurumların toplanamamasının birçok şirketin işini yapmasını engellediğini, bu nedenle bu boşlukların süratle yetkin isimlerle doldurulması gerektiğini söyledi.

Reuters'dan Akın Aytekin'in sorularını telefonda yanıtlayan Köksal, birçok aracı kurumun şu anda SPK'dan beklediği kararlar olduğunu belirterek, "SPK'dan onay alınması gereken o kadar çok konu var ki bunların geciktirilmesi olumlu değil" diyerek, birçok şirketin bu durumdan dolayı iş yapmasının engellendiğini belirtti.

SPK'nın haftalık toplantı kararlarının yayınlandığı bülten, kurumun resmi sitesinde en son 26 Temmuz'da yayınlanırken, yine kurumun resmi sitesine göre yedi üye bulunması gereken yönetim kurulunda Başkan Vahdettin Ertaş ve kurul üyesi Birol Küle dışında üye bulunmuyor.

KALİFİYE ÇALIŞAN SIKINTISI

Sıkıntıların yalnızca SPK ile sınırlı olmadığını söyleyen Köksal, Borsa İstanbul, Takasbank ve benzeri diğer kuruluşlardan gönderilen çalışan sayısının da sıkıntı yarattığını ve bu kurumların yalnızca üst seviyelerine değil, orta seviyelerine de yetkin kişilerin alınması gerektiğini belirtti.

"Borsa dediğimiz şey teknoloji merkezi aslında. Buraları yönetecek ehliyette insanların gelmesi lazım" diyen Köksal, "Böyle olmazsa sıkıntının yaşanması kaçınılmaz olacak. Piyasaları bilmeyen insanların kurduğu piyasalardan bahsediyor olacağız" diye konuştu.

SPK'dan son olarak bugün Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık’ın görevinden ayrıldığını hatırlatan Köksal, "SPK'da başkan yardımcısı olan bir kişinin hedefi başkanlıktır, bu çok önemli bir görevdir" diyerek, "Kamu elinde etkili elemanı artık tutamıyor. Bunu tersine çevirmek, kamuya kaliteli insanları çekebilmek lazım" dedi.

Köksal, "Zaten bizim sermaye piyasası insan kalitesi açısından sıkıntılı, yetersiz bir sektördür. Bizim teknik kadrolarımız, uzman kadrolarımız zaten 70 milyonluk Türkiye için yetersiz sayıdadır" dedi. Bu isimlerden bazılarının Gülen bağlantılı soruşturmalar kapsamında görevden uzaklaştırıldığını söyleyen Köksal, "Bizim bunları süratle yetkin isimlerle doldurmamız lazım" diye konuştu.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da bu ayın başlarında katıldığı bir konferansta, "Bankaları denetleyenlerin yarısı içeride; uzmanlık gerektiren bir alanda çalışıyoruz, yasal altyapının işler hale getirilmesi lazım" diyerek kamu finans kuruluşlarında işten uzaklaştırmalardan dolayı yaşanan mağduriyete dikkat çekmişti.

SPK'da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 36 kişiye görevden el çektirilirken, 100,000'den fazla asker, polis ve sivil hizmet görevlisi ya görevden alındı ya da görevden uzaklaştırıldı.

Yukarı

Business HT×