BIST 100 10.247,75 % -0,86
USD/TRY 32,2506 % -0,05
EUR/TRY 34,6740 % -0,11
Piyasalar
10.247,75
% -0,86
32,2506
% -0,05
34,6740
% -0,11
1,0744
% -0,10
44,72
0,16
2.311,32
% -0,12
83,72
% 0,67
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel bira devi Anadolu Efes'in hisselerine talip olabilir

Reuters haberine göre AB Inbev, Sabmiller'ı aldıktan sonra yeni anlaşmalara yönelecek

Küresel bira devi Anadolu Efes'in hisselerine talip olabilir
REUTERS 12 09 2016, 16:40

En büyük rakibi SABMiller'ı satın alan bira devi AB Inbev'ın Türkiye'deki yeni ortağı Anadolu Efes ile çeşitli atın alma opsiyonlarını değerlendirebileceği belirtiliyor. 

Reuters'ın tartışma yaratan haberine göre, AB Inbev'ın SABMiller'ı satın aldıktan sonra aralarında Anadolu Efes'in de bulunduğu başka şirketlerle küçük anlaşmalar yapma yoluna gidebileceği belirtiliyor. Haberde bira sektöründe büyüyecek alanı azalan AB Inbev'ın, eninde sonunda alkolsüz içecek sektörüne girmek isteyebileceğine de dikkat çekildi.

Bu kapsamda Belçika ve Brezilyalı şirket, 104,8 milyar dolara satın aldığı SABMiller'ın ortaklığı bulunan Coca Cola, Anadolu Efes ve Castel Group gibi şirketlerle çeşitli opsiyonları değerlendirebilir.

SABMiller'ın Anadolu Efes'te yüzde 24 hissesi bulunuyor. Kaynakların verdiği bilgilere göre SABMiller ve Anadolu Efes arasında yapılan anlaşma, AB Inbev'ın hisseleri satmaya karar vermesi durumunda sadece Efes'in almasına izin veriyor. Reuters'a konuşan analistler AB Inbev için Türkiye'nin öncelikli bir pazar olmadığını, ancak Efes'in Coca Cola İçecek'teki yüzde 50,3 payıyla ilgilenebileceğini söyledi. 

FRANSIZ CASTELLER ŞİRKETİ SATAR MI?

Budweiser ve Corona markalarının sahibi AB Inbev şimdiden SAB Miller'ın bazı markalarının satışı için anlaşmalar yaptı. SAB'ın Batı Avrupa'daki markalarını satan şirket, ABD ve Çin'de de ortak girişim fonlarındaki hisselerini sattı. Ayrıca Doğu Avrupa'da bulunan yaklaşık 7,9 milyar dolar değerinde varlığı da uygun alıcı bulduğunda satmayı planladığını açıkladı.

Reuters'ın haberi AB Inbev'in başka hangi anlaşmalara gidebileceğini masaya yatırıyor.

Bu kapsamda en önemli potansiyellerden biri de Fransız şarap, bira ve meşrubat üreticisi Castel Group'un tamamının satın alınması olarak görülüyor. Afrika'nın en büyük içecek üreticisi durumunda olan Castel Group yaklaşık 30 milyar dolar değerinde.

Milyarder Castel ailesinin ise şirketi satıp satmak istemeyeceği bilinmiyor.

AFRİKA HAYALLERİ

Bira dışında büyümek isteyen AB Inbev için bir diğer önemli anlaşma ise Coca-Cola Bottling Afrika olabilir. Orada da şimdiki anlaşma Coca Cola'ya SAB Miller'ın yaklaşık 4 milyar dolar değerindeki hissesini alma hakkı veriyor.

Coca Cola açıklama yapmasa da habere göre Afrika'da Coca Cola ürünlerinin şişelemesiyle ilgilenen şirketin kontrolünü elinde tutmak istemesi daha yüksek ihtimal olarak görülüyor. 

COCA COLA'YI SATIN ALIR MI?

Birada daha fazla büyüyemeyecek şirketin Coca Cola'yı almak gibi mega bir anlaşmaya imza atmak isteyebileceği de belirtiliyor. 

Bernstein analisti Trevor Stirling Coca Cola için, "Menüde bir sonraki sırada da kendilerinin olduğunu biliyorlar. Ve Afrika'daki en önemli ortaklarının potansiyel rakip bir alıcı olması Coca Cola'ya bence pek uymuyor" dedi.

188 milyar dolar değerindeki Coca Cola'nın satın alınması yatırımcılar için hayal etmesi zor büyüklükte bir anlaşma yapılması anlamına geliyor. 

AB Inbev'ın finansmanına destek olan 3G Capital ve Coca Cola'nın en önemli hissedarlarından Warren Buffet  arasındaki ilişkinin büyümesi ise bazı bankacıların Buffett bu dev satın almaya yardımcı olabileceğini konuşmaya başladı. 3G Capital 2013 yılında Heinz'ı aldığında da Buffett destek olmuştu.

Yukarı

Business HT×