BIST 100 9.898,63 % 1,87
USD/TRY 32,5784 % 0,13
EUR/TRY 35,0125 % 0,11
Piyasalar
9.902,44
% 1,91
32,5800
% 0,13
35,0122
% 0,11
1,0736
% 0,06
44,89
0,00
2.349,39
% 0,73
89,32
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Cumhurbaşkanı’ndan mülteciler için Suriye ve Türkiye’de konut açıklaması

Çin dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Oluşturulacak güvenli bölgede, hatta gerekirse Türkiye’nin güney sınırında pekalâ mültecilerin yerleşimiyle ilgili adımlar atılabilir" dedi

Cumhurbaşkanı’ndan mülteciler için Suriye ve Türkiye’de konut açıklaması
HABERTÜRK 07 09 2016, 08:28

4-5 Eylül tarihlerinde Çin’in Hangzhou kentinde düzenlenen G20 zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zirvede ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devler Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili görüşmeler yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı, diğer ülkelerden alınacak destekle hem Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgede ve Türkiye’de mülteci yerleşimleriyle ilgili adım atılabileceğini söyledi:

“Oralardan da alınacak desteklerle, oluşturulacak güvenli bölgede, hatta gerekirse Türkiye’nin güney sınırında pekalâ mültecilerin yerleşimiyle ilgili adımlar atılabilir. Güneyden kastım, Hatay’dan doğuya uzanan bölge. Oralarda böyle bir yapılaşmaya gitme imkânımız olabilir. Zira o bölge insanlarının, kültürel açıdan uyumu nedeniyle de bir adım atılabilir.

Güvenli bölge, G20 Antalya Zirvesi’nde tüm liderlere açtığımız bir konuydu. Prensipte kimse karşı çıkmıyor. Ama o günden bugüne, muhataplarımızın beklenen adımları attığını da görmedik. Suriye krizi, bir yandan ülke içindeki can kayıpları ve terör örgütlerinin faaliyetleri, diğer yandan da tetiklediği sığınmacı dramıyla, dünyanın kanayan yarası olmaya devam ediyor. Bu meselenin insani duyarlılıklar temelinde çözülmesi için önümüzdeki süreçte de çalışmaya devam edeceğiz.

AB Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Juncker’le de görüşme yaptık. Konuyu onlara da açtık. Yaklaşımımızı samimi buluyorlar. Bunun yetmeyeceğini, sözlerin tutulması gerektiğini hatırlattık.”

KAMP DEĞİL KALICI KONUT

Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Menbiç’le El Bab arasındaki 36 kilometrelik bölgenin kontrol altına alındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Alınan yerlerde mülteciler için bir kamp mı oluşturulacak?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Hayır, kastettiğim kamp değil. Güvenli bölgenin oluşturulması halinde, altyapısı da dahil olmak üzere mültecilerin pekâlâ yerleşebilecekleri konutlar yapabileceğimizi söylüyorum. Benzer yerleşimlerin güneyimizde de söz konusu olabileceğini söylüyorum. Sınırlarımız içinde de böyle bir şey düşünülebilir. Mültecilerin içinde çok vasıflı insanlar var. Gerekirse bu tür insanlar için Konut Edindirme Vakfı gibi bir vakıf kurulabilir. Bedeli ödeyen tapusunu alabilir. Ödeyemezse daire vakıfta kalmış olur. İş temininde de yardımcı olarak, çadırlardan, konteynerlerden kurtarılabilir.”

Erdoğan, Türkiye’deki yerleşiminin daha erken başlayıp başlamayacağı ile ilgili soruyu da “Bizim tarafta zaten TOKİ’nin satılmamış evleri var. İmkân dahilinde belki onlardan da yararlanılabilir. Ahıska Türklerine yaptığımız gibi Suriyeli mültecilerin bir kısmına da konut edinme konusunda yardımcı olunabilir” şeklinde yanıtladı.

Yukarı

Business HT×