BIST 100 9.051,52 % 2,78
USD/TRY 32,3270 % 0,11
EUR/TRY 35,1526 % 0,23
Piyasalar
9.050,55
% 2,77
32,3270
% 0,11
35,1526
% 0,23
1,0817
% -0,10
47,68
-0,25
2.216,48
% 0,99
87,38
% 1,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

100 günde 6 önemli ekonomi başlığı

Başbakan Binali Yıldırım, 65'nci Hükümet'in 100 günlük görev süresi boyunca gerçekleştirdiği icraatları değerlendirdi

100 günde 6 önemli ekonomi başlığı
HABERTÜRK 02 09 2016, 13:15

Başbakan Binali Yıldırım,  "65. Hükümeti̇n İlk Yüz Günü" isimli değerlendirme toplantısında konuştu. Yıldırım, ekonomideki farklı alanlarda yapılan icraatlar hakkında bilgi verdi.

1. FAİZ İNDİRİMLERİ

"100 günde en fazla yaptığımız iş ekonomi üzerindedir" diyen Yıldırım, vatandaş ile devletin barıştırıldığına vurgu yaparak şunları söyledi:

"Faizleri, gecikmeleri bir kenara bırakıp barışıyoruz. Devlet vatandaşıyla kavgalı olamaz. Vergi barışı, her türlü cezalar, primler vs. yapılandırdık, faizlerini affettik. Yatırımcıya da konfeksiyon usulü teşvik yok. Ismarlama. Türkiye büyük projeler karşısında 20-30 yıl beklemeyecek. Türkiye dünyada en fazla büyüyen 5 ülke arasında 2'nci, 3'üncü sırada."

2. TURİZM

Rusya ile gerilen ilişkiler nedeniyle turizme kötü başlandığını söyleyen Başbakan, sonrasında ikili ilişkilerin normaleştiğini, Mısır ve Suriye'yle ilişkileri normalleştirmek için de atağa geçtiklerini ifade etti: 

"Türkiye bölgede herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye'deki güven ve istikrar bozulursa dünyanın dengesi değişir. Bunun neye mal olacağını 15 Temmuz gecesi milletimiz yaşadı. Turizmde işler toparlanıyor. Sezonun en yüksek dönemindeyiz ve artış başladı. Hem dışarıdan gelişler, hem Ramazan ve Kurban Bayramları uzun olduğu için ciddi canlanma oldu. UNESCO'nun önemli bir toplantısı da İstanbul'da gerçekleşti. Tarihi ve kültürel miraslar anlamında Türkiye'nin listeye alınan eserleri 16'ya çıktı. Devlet tiyatroları önümüzdeki sezon tamaman Türk sanatçıların eserleriyle sahne açacak."

3. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

"50 işçi ve altında çalıştıran işyerleri ve az riskli işyerlerine yönelik uyarıları dikkate alarak yeniledik. Turkuaz kart, beyin göçünü geri getirmeye yönelik uygulamadır. Ülkemize katmadeğer sağlayacak bilim insanlarının ülkemize gelmesi için teşvik oluşturacak. Amaç burada Türkiye'de yatırımı, üretimi, istihdamı teşvik etmek. Bir önemli uygulama istihdam alanında oldu. Fabrikalar işçi alırken, onların yetişmesi için bir mesai harcıyorlar, bunun yüküne de katlanmak istemiyorlar. Bunun önüne geçmek için program başlattık. Al çalıştır, hem iş öğrensin, bunun yükünü de devlet olarak parasını biz vereceğiz. Bu şekilde ilave 100 gün içerisinde 205 bin vatandaşımıza iş sağlamış olduk. 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan, şehitlerimizin yakınlarına, yaralılarımıza kanunen bu unvanın verilmesi ve bölücü terörde mücadelede bütün şehitlerimize aynı hakların sağlanması imkanını getirdik." 

4. TARIM VE HAYVANCILIK

"Geçmiş yıllarla mukayase ettiğimiz zaman bu yıl 3 milyon 700 bin küçük baş hayvanımız, 1 milyon 200 bin küçük baş mevcut. Hayvan varlığımız ihtiyacın üzerindedir. Kooparatiflerin, 640 milyon lira borç vardı, bunu 5 yıla yaymış olduk. Çiftçilerimizin, bankalara kooparatiflere olan borçlarını 1 yıl erteliyoruz. Gübre ve mazotta KDV kalkmıştı, buna ilave olarak gübrede yüzde 17 indirim sağlandı. Tarımla ilgili asıl düzenlemeleri önümüzdeki 3 ayda, 6 ayda daha iyi sonuçlarını göreceğiz. Tarımda havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Herkes her yerde her şeyi ekip biçmeyecek. Mevsin, coğrafi şartlar, bölgelere göre hangi ürünlerin, hangi havzalarda yetişeceğine bakanlık karar verecek. Türkiye kalkınmayı tarımla sağlayacak. Tarım hükümetimiz için stratejik bir alan olarak ele alınacak. Genç tarım işçisi projesini başlattık. Damızlıklık ağırlıklı destekleme projesine geçiş yapıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren çalışmalar bitecek, desteklemeleri de yılda 2 sefer vereceğiz."

5. MİLLİ EĞİTİM

"Bu sene yeni bir uygulamaya gidiyoruz. Sözleşmeli öğretmen 15 bin ilk etapta işbaşı yapacak. Baştan nereye gideceğini biliyor. Kurayla, gönülsüz gitmek yerine isteyerek, bilerek giderek heyecanla çalışmalarına başlayacaklar. Terör örgütünün baskısıyla ya da terör örgütüyle ilişkiye girmiş öğretmenleri görevden alıyoruz. Bunlar eğitim yerine terör örgütünün amaçlarına hizmet eder noktaya gelmişler. 5 tane yeni üniversite kurduk. 498 tane engelli öğretmen ataması yapıldı. Bütün müracaatlar atandı. 10 bin 291 yeni derslik hizmete giriyor. 7 bin 800 tane özel okul içinde var. Çıraklık eğitiminde yeni yönteme geçtik. Çıraklık eğtimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz."

6. ULAŞTIRMA

"İki tane önemli eseri kazandırdık. Biri Osman Gazi Köprüsü, adeta bir şaheser. Günde ortalama 20 bin araç geçiyor, 1 milyonu aştı. Bursa'dan İstanbul'a 45 dakika. İzmit tarafına trafik yüzde 25 rahatladı. İkinci büyük eser Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 215 kilometre bağlantı yolları. İki projesinin biten kısmı 21 milyar lira. Tamamlandığında bu rakam 50 milyar lirayı aşıyor. 3 milyarlık yeni projeye başlandı, 5 milyarlık ihale yapıldı. Çanakkale 1915 Köprüsü için süreç başladı. 18 Mart 2017'de de kazmayı vuracağız."

 

Yukarı

Business HT×