BIST 100 9.465,56 % -0,62
USD/TRY 32,5996 % 0,22
EUR/TRY 34,7967 % 0,32
Piyasalar
9.458,86
% -0,69
32,5997
% 0,22
34,7939
% 0,31
1,0646
% 0,03
45,49
0,00
2.391,37
% 0,52
88,01
% 1,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı

Dünyanın en büyük asma köprüsü ve İstanbul'un üçüncü boğaz geçişi Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı. Köprü geçişi beş gün ücretsiz olacak

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı
HABERTÜRK 26 08 2016, 08:53

İstanbul'un üçüncü boğaz geçişi Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey devlet erkânının katılımıyla açıldı. 

Açılışa Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanısıra Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katıldı. 

Törende ilk konuşmayı temeli görev süresinde atılan Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptı. Davutoğlu'nun ardından Abdullah Gül, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'da söz aldı. 

Başbakan Binali Yıldırım da köprünün 27 Ağustos'ta hizmete gireceğini söyleyerek otobüsler ve TIR'ların şehir içine giremeyeceklerini, İstanbul'un trafiğinin rahatlayacağını belirtti. 

Yıldırım ayrıca, köprü açılışının Malazgirt Zaferi ve Büyük Taaruz'un tarihleriyle aynı tarihe geldiğini hatırlattı.

KÖPRÜ 5 GÜN ÜCRETSİZ

Son olarak söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz olacağını söyledi. "Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor" diyen Erdoğan, 20 Aralık'ta da İstanbul'un iki yakasını araçlı tünelle bağlayacak Avrasya Tüneli'nin açılışının yapılacağını duyurdu. Erdoğan ayrıca, Kanal İstanbul projesinin ve Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarının sürdüğünü belirtti. Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:

"Köprünün hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz."

KÖPRÜNÜN ÖZELLİKLERİ

Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 39 ayda tamamlandı. Proje, Kuzey Marmara Otoyolu projesi ile yap-işlet-devret modeliyle ICA tarafından inşa edildi.

3 milyar dolara mâl olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü. Proje ayrıca, 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü özelliği taşıyor.

Köprü üzerinde 8 kara, 2 tren yolu olmak üzere toplam 10 şerit bulunuyor. 

Köprü geçiş ücretleri, Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.

Yukarı

Business HT×