BIST 100 9.889,86 % 1,78
USD/TRY 32,5089 % -0,09
EUR/TRY 34,8935 % -0,23
Piyasalar
9.889,86
% 1,78
32,5089
% -0,09
34,8935
% -0,23
1,0723
% -0,07
44,74
-0,15
2.345,35
% 0,55
89,60
% 0,66
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Otomatik bireysel emeklilik sisteminde en çok tartışılan detaylar

1 Ocak'ta Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor

Otomatik bireysel emeklilik sisteminde en çok tartışılan detaylar
CEREN DİLEKÇİ 25 08 2016, 08:07

1 Ocak 2017’de uygulamaya başlayacak olan bireysel emeklilik sistemine ‘otomatik katılım’ resmen yürürlüğe girse de hakkındaki tartışmalar hala devam ediyor.

Otomatik katılımın pilot çalışmalarını yapan sektör temsilcileri tartışılan detayları paylaştı.

Bireylerin fon tercihlerini risk iştahları belirleyecek. Fonlar katılımcıların risk profiline göre sınıflandırılacak. NN Hayat ve Emeklilik CEO'su Frank Eijsink, müşterilerin çoğunun doğru varlık dağılımını belirlemede zorlandıklarını kaydederek otomatik katılım kapsamında yatırımcıların risk iştahına göre 4 ya da 5 fon arasında seçim yapacağını söyledi. 

SEÇİM YAPMAK İSTEMEYENE STANDART FON 

Anadolu Hayat Genel Müdürü Uğur Erkan ise seçim yapmak istemeyen katılımcılar için bir tane standart fon olacağını ve baştan tüm katılımcıların bu fona dahil edileceğini, akabinde seçme şansı tanınacağını ifade etti.

Mevcut yapıda pek çok fon çeşitliliği olduğuna dikkat çeken Erkan, "Bu fonların seçiminde biraz zorlanılması normal. İnsanların yüzde 90 itibariyle ilk girdikleri fonda kaldığını görüyoruz. Mevcut fonlarda da böyle bir tasnif olabilir. Mevcut fonlarımız da belirli risk gruplarına göre sınıflanıp daha basit hale getirilebilir. Faizli faizsiz ayrımı mutlaka olacak. Çünkü bu konuda hassasiyeti olan katılımcılara hizmet etmek lazım. Mevcut yapıda da faizsiz fonlarımız var." diye konuştu.

DEVLET KATKISI AYRI TAKİP EDİLECEK

Yeni sistemde devlet katkısı katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek ve kişisel fon karmasından ayrı olarak yatırıma yönlendirilecek.

Erkan'a göre katılımcı açısından kaydi olması ve doğrudan yatırılması arasında bir fark olmayacak. Hakettiği kadar devlet katkısını daima almış olacak, hesabında bunları izleyebilecek. 

Devlet katkısının değerlenmesi açısından net bir alt mevzuat henüz yok fakat enflasyonla güncellenebileceği belirtiliyor. 

YÜZDE 25 DEVLET KATKISINA EKSTRA KATKI

Avivasa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk ise devletin sağladığı avantajları şöyle açıklıyor: "Hepimiz maaşımızın yüzde 3'ünü artık tasarruf etmeye başlayacağız. Tasarrufların artmasına neden olacak. Bireysel emekliliğin sonunda daha rahat emeklilik dönemi geçirmemizi sağlayacak. Devletin sağladığı çok ciddi avantajlar var. Normal bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25 olan devlet katkısı burada ekstra bir katkı olarak devam ediyor olacak. Onun üzerine de her giren birey için 2 aylık geçici karar süresinin üzerine devam ettiği zaman 1000 TL devlet ekstra katkı sağlayacak." 

MAAŞ ALMA HAKKI

Katılım Emeklilik Fon Yönetim Müdürü Fatih Bozkurt ise, kullanıcıların 56 yaşını doldurup en az 10 yıl sistemde kaldıkları durumda maaş alma hakkına sahip olacaklarını ayrıca yine mevcut sisteme getirilen ekstra bir yeni hak olarak da emeklilik hakkı kazandıklarında sistemden çıkmayıp ve bu sistemde kalmayı taahüt etmeleri durumda o güne kadar elde ettikleri toplam birikimin yüzde 5'i tutarında ekstra bir devlet katkısının katılımcılara sunulacağını söylüyor. 

Yukarı

Business HT×