BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İstifa etmeden önce dijital ayak izinizi silecek 7 altın kural

Yeni projelere yelken açtığınız istifanızın ileride ayağınıza dolanmasını istemiyorsanız arkanızda bıraktıklarınız hakkında daha dikkatli olmanız gerekiyor

İstifa etmeden önce dijital ayak izinizi silecek 7 altın kural
WIRED 23 08 2016, 18:04

O kutlu an geldi! İşten istifa edip hayalini kurduğunuz yolculuğa çıkıyorsunuz! (Yazar burada en mutlu istifa senaryosunu kullanmayı tercih etti) Ancak iş arkadaşlarınızla sarılıp ağlaşmadan önce yapmanız gereken bir şey daha var: Dijital geçmişinizi silmek.

Şayet, uzun bir parti gecesi sonrası fotoğraflar ve muhabbetleri sizden sonra masanıza oturacak beyaz yakalı arkadaşınızla paylaşmak istemiyorsanız şu basit birkaç adımı takip etmekte yarar var:

1. YEDEKLEYİN

Önemli olduğunu düşündüğünüz her türlü doküman ve fotoğrafı sonsuza kadar silmeden önce mutlaka harici bir belleğe yedekleyin.

Masaüstünüzdeki belgeler bittikten sonra sıra online ortamdakilere geldi. Google Drive ve Dropbox'ınızı kontrol edin. Bu ortamlar, diğer kişilerle paylaşılabilir olduğu için ekstra özen gösterin.

Yedeklediğiniz belgelerin şirketinize değil size ait olmasına dikkat edin. Şirkete ait gizli belgeleri beraberinizde götürmek size beladan başka bir şey getirmeyecektir.

İşyerindeki e-posta adresinizi kontrol ettikten sonra size lazım olabilecek yazışmaları ve önemli iletişim bilgilerini yanınıza almayı unutmayın.

2. USB KABLOLARI

Telefonunuzu şarj etmek için kullandığınız USB kablolarınızı hatta USB'lerinizin kendisini bilgisayar ya da diğer cihazlarda takılı bırakmayın.

3. SESLİ MESAJLARI SİLİN

İş yeri telefonunuza gelen sesli mesajlarla vedalaşma vakti... Masa telefonunuzu sizden sonra başkaları kullanacak unutmayın.

4. E-MAIL HESAPLARINIZI KAPATIN

Bazı şirket politikaları, personel işten ayrılsa da e-mail hesaplarının bir süre daha açık tutulması gerektiğini şart koşar. Bu ihtimali yetkililerle görüşerek gelen- giden kutularını temizledikten sonra email hesabınızı kapatın.

5. BİLGİSAYARINIZI TEMİZLEYİN

Size ait her şeyi yedeklediğinize göre temizlik zamanı geldi. Öncelikle, iş yerinde harcadığınız yıllara paralel olarak temizlemeye ayıracağınız sürenin uzayabileceğini unutmayın.

Eğer ki Mac kullanıyorsanız, Mac OS X yazılımını yeniden yüklemek kökten çözüm olacaktır. Apple'ın resmi internet sayfası bu işlemin nasıl yapılacağı ile ilgili gerekli tüm bilgileri içeriyor.

Windows kullananlar için ise DBAN, KillDisk veya DP Wipe gibi uygulamalar yardımcı olacaktır.

Tüm bu işlemlerden önce ne kadar yetkiniz olduğunu sormakta fayda var.

6. TELEFONUNUZU TEMİZLEYİN

İşyerinizin size verdiği telefonu temizlemek, bilgisayarlarınızı temizlemekten daha kolay.

iPhone kullanıcıları için "Ayarlar" bölümündeki "Genel" sekmesinin altında yer alan "Sıfırla" bu konuda size yardımcı olurken, Android kullanıcılarının da benzer şekilde "Ayarlar"ın altındaki "Kişisel" bölümünde bulunan "Fabrika Ayarları" tüm bilgileri silecektir.

7. ŞİFRE SIFIRLAMA

Şifrelerinizi, tarayıcıların ve bilgisayarınızın hafızasından silmek belki de en önemli aşama. Veda partinize başlamadan hemen önce Apple iCloud'da, Google, Safari ve Firefox hesaplarınızda kullandığınız tüm kullanıcı adları ve şifreleri silin.

Yukarı

Business HT×