BIST 100 9.711,58 % 0,69
USD/TRY 32,5217 % -0,10
EUR/TRY 34,7925 % -0,20
Piyasalar
9.707,54
% 0,65
32,5218
% -0,10
34,7833
% -0,23
1,0685
% -0,16
45,35
0,00
2.315,82
% -0,27
87,89
% -0,62
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası toplantısı öncesi bilmeniz gereken 5 şey

Merkez Bankası Ağustos ayı faiz kararını açıklayacak

5 maddede Merkez Bankası'ndan ne beklemeliyiz?
BUSINESSHT 22 08 2016, 13:45

Merkez Bankası bu hafta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında beş aydır devam eden faiz indirimlerine devam edip etmemeye karar verecek.

Son PPK toplantısının yapıldığı gün 3,04 seviyelerinde olan dolar 2,94'lere kadar inmiş durumda. Enflasyon 6 ayın zirvesinde. Küresel piyasalarda ise rüzgar yine gelişmekte olan ülkelere doğru esiyor.

Peki Merkez Bankası karar verirken nelere bakacak?

ANKETLER NE DİYOR?

Analistlerin ağırlıklı beklentisi faiz indirimlerin üst banttan devam edeceği yönünde.

BloombergHT anketine katılan 22 kurumdan 20'si, Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizi olan üst bandı 25 baz puanlık indirimle yüzde 8,50'ye çekmesini bekliyor. Ankete katılan kurumlardan sadece biri üst bantta değişiklik beklemezken, bir ekonomistin tahmini 50 baz puanlık indirim geleceği yönünde. 

Şu an yüzde 7,5 olan politika faizinde ankete katılanların hiçbiri değişiklik beklemezken, iki ekonomist gecelik borç alma faizi olan alt bandın yüzde 7,50'den 7,25'e çekilebileceği yönünde görüş bildirdi.

Traderların fiyatlaması da faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisine işaret ediyor. Türk lirasının 1 aylık vadeli zımni oranı gecelik borç verme faizinin altında işlem görüyor. Bu da indirim beklentilerine işaret ediyor.

 

TEMKİN BEKLENTİSİ

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Son beş aydır ölçülü adımlarla devam eden faiz indirim döngüsü var, bu ay da bunun devam etmemesi için neden yok. Koridor daha dar olduğu için artık indirimlerin geçen ay olduğu gibi 25 baz puan olarak devam etmesi daha olası ancak 50 baz puanlık indirimi de tamamen göz ardı etmiyoruz" dedi.

ALB Forex analistleri de, "Her ne kadar Merkez Bankası'ndan faiz indirimlerinin devamını beklesek de bu adımın ölçülü ve temkinli olacağını düşünmekteyiz" dedi.

Ağustos'ta açıkladığı sadeleşme programı çerçevesinde Mart ayında üst bant faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin piyasalarda yarattığı sert reaksiyona rağmen, 4 gün sonra yaptığı Temmuz toplantısında da koridorun üst bandında indirimlere devam etmişti. Bu yıl üst üste yapılan beş indirimle üst bantta yapılan indirimlerin toplamı 200 baz puana ulaştı.

MAKUL SÜRE VURGUSU

Reuters'a değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu ise üst bantta 50 baz puan indirim beklentilerinin temel dayanağının TCMB'nin son enflasyon raporu toplantısında sadeleştirmenin makul süre içerisinde sonlandıracağını belirtmesi olduğunu söyledi.

Kömürcüoğlu, "Bu bağlamda 50 baz puanlık indirim ile daha dar ve simetrik bir koridora yaklaşmak isteyeceği kanısındayız. Küresel finansal şartların uygun olması ve yurtiçi belirsizliklerin sona ermesi de 50 baz puanlık indirimi destekliyor. Ayrıca TCMB'nin büyümeyi destekleyici bir yaklaşımda olması da faiz indirimini destekliyor" dedi.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya yılın üçüncü enflasyon raporuna yönelik toplantıda enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu uygulamaya devam edeceklerini belirterek, "TCMB tarafından son dönemde alınan para politikası kararlarının sadeleşme süreci kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Sadeleşme ile nihai olarak amaçlanan, dar ve simetrik bir koridor uygulamasının hayata geçirilmesi ve fonlamanın tek bir faizden yapılmasıdır" demişti.

Çetinkaya, sadeleşme adımlarını mümkün olduğunca kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirterek, "Makul zaman aralığıyla ilgili yaşanan süreçler düşünüldüğünde artık o noktaya yaklaşıyor olabiliriz" diye konuşmuştu.

ENFLASYON 

Temmuz ayında sert bir yükseliş kaydeden enflasyonun Merkez Bankası'nın kararında nasıl etkili olacağı da merak ediliyor.

Gıda ve tütün fiyatlarının etkisiyle Temmuz ayında enflasyon yıllık olarak yüzde 8,79'e yükselerek 6 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Merkez Bankası ise verilerin ardından yayınladığı raporda tütün fiyatlarına yapılan zammın Temmuz ortasında gerçekleşmesi nedeniyle enflasyon üzerindeki yukarı yönlü etkinin Ağustos ayında zayıflayarak sürmesinin beklendiğini belirtmişti.

Ancak analistlerin yorumları Merkez'in enflasyondaki yükselişe rağmen indirime devam edeceği yönünde.

Temmuz ayında manşet enflasyonun yüzde 8,8'e yükseldiğine işaret Goldman Sachs, bunun TMCB'yi faiz indirimine devam etmekten alıkoymayacağını düşündüklerini vurgulamıştı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de enflasyonun son çeyrekte tekrar yükseleceğini ancak "TCMB’nin sadeleşme sürecinin makul bir zaman diliminde sonuçlandırılması mesajı, üst bant indirimlerine devam etmeyi dışlamadığı" değerlendirmesinde bulunmuştu.

BUNDAN SONRA NE YAPABİLİR?

Goldman Sachs analistleri de 25 baz puanlık indirim beklediğini ifade etse de, faiz indirimi konjonktürünün artık sonuna gelineceğini öngördüklerini belirtti.

Goldman Sachs, TCMB'nin yüzde 7,5 olan haftalık repo faizi ile 150-200 puan genişliğinde simetrik bir koridor oluşturma hedefinin devam ettiğini düşünmeyi sürdürdüklerini vurgularken, Banka'nın koridoru daha simetrik yapmak amacıyla gecelik borçlanma faizini düşürmesi olasılığı bulunduğunu düşündüklerini de ifade etti.

BBH FX stratejisti Win Thin ise Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın "faiz koridorunu daraltma konusunda çok temkinli olduğunu ve enflasyondaki yukarı yönlü trend devam ettiği sürece gösterge faizinde indirime gitmenin zor gözüktüğünü" düşündüklerini belirtti.

Yukarı

Business HT×