BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş dünyasından FETÖ şüpheli şirketlere aforoz

İTO Başkanı Çağlar, FETÖ üyelerinin İTO’dan ve Türkiye’deki tüm kurumlardan ayrılmalarını istedi. MÜSİAD Başkanı Olpak da bu kişileri tespit etmek ve bünyelerinden çıkarmak için çalışma yürüttüklerini söyledi

İş dünyasından FETÖ şüpheli şirketlere aforoz
YAVUZ BARLAS - HABERTÜRK 12 08 2016, 06:32

Darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ operasyonu özel sektöre de sıçradı. Oda ve borsalarda üye ihraçları başladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD), bünyerindeki FETÖ’cüleri tespit etmek ve ayıklamak için harekete geçti. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, FETÖ üyelerinin kendi iradeleriyle İTO’dan ayrılmalarını istedi. İTO’nun dün gerçekleştirilen ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Çağlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasına, milletin iradesine, devletin varlığına darbe vurmak isteyenlerin İTO çatısı altında yeri olmadığını kaydetti. Çağlar, “Bunu sadece İstanbul Ticaret Odası Meclisi’ne de söylemiyorum. Bunu Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşlara söylüyorum” diye konuştu.

‘ÖZEL SEKTÖRE LEKE SÜRMELERİNE İZİN VERMEYİZ’

Tüm iştiraklerindeki FETÖ’cüleri ayıklayacaklarını kaydeden Çağlar, sözlerine şöyle devam etti: “Şunu açıkça ifade ediyorum. Devletimizin göstereceği yol ve yöntemlerle konuyla ilgili çıkarılacak kanun hükmünde kararnameye de dayanarak diğer tüm önlemleri almaya devam edeceğiz. 134 yıllık geleneği kirletmelerine, özel sektöre leke sürmelerine, bu vatan üzerinde oyun oynamalarına izin vermedik, vermeyeceğiz.”

‘KOLTUKLARIMIZI KİRLETMESİNLER’

İTO Başkanı Çağlar, çocuklarını FETÖ okullarına gönderenlere de çağrı yaptı. Çağlar, “17 Aralık’tan sonra bunlara gönül vermeye devam edenler, bir sonraki eğitim yılı başladığında bunların okuluna çocuklarını gönderenler, bunların kurslarına evlatlarını gönderenler, bunların finans kuruluşlarına destekte bulunanlar ve hâlâ bu hain FETÖ’yle birlikte olanlar bu yüce meclisin koltuklarını kirletmeye devam etmesinler. Kendiliğinden çekip gitsinler” ifadesini kullandı.

‘İŞTİRAKLERDE DE TEMİZLİK OLACAK’

“Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasına, milletin iradesine, devletin varlığına darbe vurmak isteyenlerin İstanbul Ticaret Odası çatısı altında yeri yoktur” diyen Çağlar, bunu sadece İstanbul Ticaret Odası Meclisi’ne değil Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşlara söylediğini belirtti. Çağlar, “İTO yönetimi olarak odamızda, üniversitemizde, İDTM’de, Teknopark’ta, ICVB’de, vakfımızda ve tüm iştiraklerimizde bu temizliği yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, önceki gün bir basın toplantısı düzenleyerek derneğin 15 Temmuz sonrasında yaptıkları ve bundan sonra yapacakları konusunda bilgi verdi. 15 Temmuz gecesinden itibaren, Iğdır’dan Tekirdağ’a, Hatay’dan Sinop’a kadar tüm Türkiye’de ve Japonya’dan Londra’ya, Johannesburg’dan Sydney’e kadar tüm yurtdışı şube ve temsilcileriyle, tüm teşkilatlarıyla harekete geçtiklerini belirten Olpak, fiilen meydanlarda olduklarını da söyledi.

MÜSİAD DA İÇİNDEKİ FETÖ'CÜLERİ AYIKLIYOR

Darbe girişimini haber alır almaz hemen sokağa çıktığını belirten Nail Olpak, “An itibarıyla WhatsApp üzerinden üyelerimizle irtibata geçtik. O gece unutamadığım bir an Yönetim Kurulu Üyesi Halim Aydın’ın ‘Şu anda bir tankı ele geçirdik’ mesajıdır. 16 Temmuz sabahından itibaren, kurumsal milliyetçilik yapmadan, tüm STK’lar ile de işbirliği içinde bir süreç yönetimi yürütmeye ve planlı hareket etmeye özen gösterdik, aynı şekilde devam edeceğiz” diye konuştu.

Kendi içlerinde de FETÖ üyelerinin olabileceğine dikkat çeken Olpak, bunları tespit etmek ve bünyelerinden çıkarmak için çalışma yürüttüklerini de söyledi. Olpak 11 bin üyeli MÜSİAD’da da bazı şirketlerin dernekten ihraç edildiğini merkez ve şubelerde de tespit ettikleri kişilerle yollarını ayırdıklarını ifade ederken, üyeliğe alma koşullarının ise hayli detaylı üyeler arası bir istihbarat ile gerçekleştirildiğini aktardı.

EL KONULAN ŞİRKETLERDEN ALACAKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME YAPILACAK

Sohbet toplantısında soruları cevaplandıran MÜSİAD Başkanı Olpak, FETÖ bağlantılı şirket ve okulların muvazaalı borçlarının ödenmemesi için çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’nin gerçek alacakları kapsamaması gerektiğini söyledi. Bu konudaki görüşünü geçtiğimiz hafta yapılan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında bakanlarla paylaştığını belirten Olpak, itirazının haklı bulunduğunu ve Maliye Bakanlığı’na bu konuda çalışma yapılması görevi verildiğini ifade etti. Yapılan çalışmanın bir sonraki YOİKK toplantısına sunulacağını belirten Olpak, “Fotoğraf netleşince ayıklama yapılmış olacak” dedi. Olpak, alınan kararın ticaret hayatının gerçekleriyle bağdaşmadığına da işaret etti

‘FAALIYETLERİMİZ DEVAM EDİYOR’

Olpak, faaliyetlerinin kesintisiz sürdüğünü, 10 Kasım’da düzenlenecek 20. Uluslararası İş Forumu-IBF, 9-12 Kasım’daki 16. MÜSİAD EXPO ve HIGHTECH PORT MÜSİAD, 9-12 Kasım’daki 2. GLOBAL SATELLITE SHOW örnekleriyle açıkladı. DEİK Başkan Yardımcısı da olan Olpak, dün “Türkiye ile müzakere süreci bitsin” diyen Danimarka’yı ziyaret etti.

Yukarı

Business HT×