BIST 100 9.463,04 % -0,65
USD/TRY 32,5991 % 0,21
EUR/TRY 34,8031 % 0,34
Piyasalar
9.464,73
% -0,63
32,5991
% 0,21
34,8031
% 0,34
1,0648
% 0,04
45,49
0,00
2.377,40
% -0,07
86,25
% -0,99
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yenikapı mitingine damga vuran 4 ilginç olay

Erdoğan ve üç siyasi parti lideri tarihte bir ilki gerçekleştirerek "Demokrasi ve Şehitler" mitinginde birlikte halka seslenirken, pek çok ilginç olay yaşandı

Yenikapı mitingine damga vuran 4 ilginç olay
08 08 2016, 11:33

Darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz'un ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla üç siyasi parti liderinin de katıldığı "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" halkın yoğun katılımıyla Yenikapı'da gerçekleşirken, miting katılımcı sayısı, cumhurbaşkanı ve üç siyasi parti liderinin aynı kalabalığa seslenmesi, verilen mesajlar ve genelkurmay başkanının konuşması gibi ilklere de sahne oldu.

1) GENELKURMAY BAŞKANI 38 KEZ 'SAĞOLUN' DEDİ

Mitingde ilk kez kürsüye çıkan Hulusi Akar tam 38 kez "Sağolun" dedi.

"Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratları eşliğinde konuşan Akar, darbe girişimden dolayı Fethullah Gülen cemaatini suçladı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "demokrasinin, milletin, devletin emrinde ve işbaşında olduğunu" vurguladı. Akar, "cumhuriyete zillet ve rezalet yaşatan FETÖ'nün, TSK'nın şan ve şerefle dolu mazisine kara bir leke sürdüğünü" söyledi.

Miting programında konuşma yapacağı duyurulmayan Orgeneral Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonra, Başbakan Binali Yıldırım'dan önce kürsüye çıktı. Akar, miting alanını dolduran yüz binlere seslenirken darbe girişimiyle ilgili olarak, "Sizlerin, yüce milletimizin, asker elbisesi içindeki eli kanlı hainler, caniler ile görevinin başında olan, ülkemizin bekası için aynı zamanda PKK ve sınırlarımızdaki diğer tehditlerle de canla başla mücadele eden TSK’nın kahraman mensuplarını ayırmanız bizlere güç vermiştir" dedi. 

2) BAŞBAKAN DA ANA MUHALEFET LİDERİ DE NAZIM HİKMET ŞİİRİ OKUDU 

Kürsüye çıkan liderlerden Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı Meydanı'nı dolduran milyonlara Nazım Hikmet'in şiirleriyle seslendi. 

Başbakan Binali Yıldırım, Nazım Hikmet'in, "Emret ki ölelim emret / Güneşi içiyoruz sesinde / Akın var güneşe akın /Güneşi zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın!" dizelerini okurken, ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Dört nala gelip uzak Asya'dan / Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan / Bu memleket bizim / Kapansın el kapıları / Bir daha açılmasın / Yok edin insanın insana kulluğunu / Bu davet bizim / Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeşçesine / Bu davet / Bu hasret bizim" dizelerini seçti.

3) SAYI MUAMMASI

Yenikapı mitingine kaç kişinin katıldığı da merak konusu oldu. 

Anadolu Ajansı'nın haberinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ait helikopterle havadan yapılan denetimde, metrekareye düşen kişi sayısı analizi sonucunda yaklaşık 5 milyon vatandaşın miting için Yenikapı'ya geldiği ve bu rakamın bugüne kadarki mitingler dikkate alındığında rekor bir katılım anlamına geldiği belirtildi.

Reuters ise haberinde katılımcı sayısının 1 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.

Miting alanına ulaşım için 7 bin otobüs, 203 tekne, 10 vapur ücretsiz hizmet verdi. Silivri, Bakırköy, Yenikapı, Sirkeci, Eyüp, Sütlüce, Haliç Kongre Merkezi, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Pendik ile Adalar iskelelerinden deniz araçları hareket etti. Engelli vatandaşlar için 50 adet otobüs tahsis edildi ve engelli araçları için araç sayısı kadar engelli tabelası hazırlandı. 

4) 96 YIL SONRA AYNI SORU 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, "Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal, 1920 yılında İstanbul ve İzmir başta olmak üzere ülkenin büyük bölümünün işgal altında olduğu o kara günlerde şunu söylüyordu; ’Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım. O, esaret ve zillet kabul etmez. Fakat onu bir araya toplamak ve kendisine Ey millet sen esaret ve zillet kabul eder misin? diye sormak lazımdır. Ben, milletimin vereceği cevabı bekliyorum.’ Şimdi burada bir kez daha soruyorum, Gazi’den 96 yıl sonra Yenikapı Meydanı’ndan aynı soruyu sizlere soruyorum; Ey millet sen esaret ve zillet kabul eder misin?" d,ye doru. Vatandaşların "Hayır" cevabı üzerine Erdoğan, "Mesele bu" dedi.

Yukarı

Business HT×