BIST 100 9.054,20 % 2,81
USD/TRY 32,3188 % 0,08
EUR/TRY 35,1209 % 0,14
Piyasalar
9.056,03
% 2,83
32,3188
% 0,08
35,1209
% 0,14
1,0809
% -0,17
47,68
-0,25
2.209,65
% 0,68
87,35
% 1,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Birliği'nde mülteci anlaşması memnuniyetsizliği

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında yapılan mülteci anlaşması önemli bir sınavdan geçiyor

Avrupa Birliği'nde mülteci anlaşması memnuniyetsizliği
08 08 2016, 09:15

Türkiye'yle yapılan mülteci anlaşması Avrupa'nın gündeminden düşmüyor.

Bir yandan Almanya'yla darbe girişimi sonrası gerilen ilişkiler bir yandan da Türkiye'nin vize serbestisi olmazsa mülteci anlaşmasını askıya alacağına ilişkin açıklamaları anlaşmanın geleceğine ilişkin endişeleri artırıyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos bugün Die Welt'e yaptığı açıklamada, Türkiye'yle yapılan anlaşmanın komisyonun mülteci krizini çözümü için önemli bir parça olduğunu, ancak tek parça olmadığını söyledi.

Avramopoulos,  AB'nin anlaşmaya bağlı olduğunu vurgulasa da başarısız olması ihtimaline karşı da hazırlıklı olduklarını belirtti.

Türkiye'nin terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmasının istenmesi ve Ankara'nın darbe girişimi sonrasındaki operasyonlarından dolayı AB'ye vizesiz seyahat bir süredir ertelemelere maruz kaldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada vizesiz seyahat hakkı tanınmaması durumunda Türkiye'nin, bölgeye giden göçmen akışını durdurmak için varılan anlaşmadan çekilmek zorunda kalacağını belirtmiş, bu açıklamaları Avrupa'da sert tepkiyle karşılanmıştı. 

ALMANYA'NIN ÇOĞUNLUĞU SONLANDIRMAK İSTİYOR

Öte yandan Almanya'da dün yayınlanan bir anket, Almanların çoğunluğunun Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan göçmen anlaşmasının ve Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını istediğini ortaya koydu.

Emnid tarafından Bild am Sonntag gazetesi için yapılan ankete göre Almanya'nın yüzde 52'sinin göçmen anlaşmasının iptalini, yüzde 35'inin ise devam etmesini istiyor.

Almanya'da 4 Ağustos'ta görüşleri sorulan 502 kişinin üçte ikisinden fazlası Türkiye'ye yardım ödemelerinin acilen durdurulmasını desteklerken, yüzde 66'sı da AB üyelik görüşmelerinin sonlandırılmasını istedi.

Göçmen anlaşmasına göre Ankara vizesiz seyahat, mali yardım ve üyelik görüşmelerinin hızlandırılması karşılığında Yunanistan'a giden göçmen ve mültecileri geri kabul etmeye başlamıştı. Böylece, Avrupa'ya Yunanistan ve doğu rotası üzerinden gelen mültecilerin sayısını keskin bir şekilde azalmıştı.

Almanya geçen yıl Ortadoğu ve diğer bölgelerde savaş ve yoksulluktan kaçan 1,1 milyon insanı kabul ederek çok daha fazla sayıda göçmen ve mülteciyi ülkesine kabul etti. Bu kadar insanın kabulü toplumsal ve siyasi gerginliğin arttığı bir ortam yarattı. 

Yukarı

Business HT×