BIST 100 9.039,57 % 2,64
USD/TRY 32,3166 % 0,08
EUR/TRY 35,0921 % 0,06
Piyasalar
9.037,21
% 2,62
32,3166
% 0,08
35,0921
% 0,06
1,0800
% -0,26
47,65
-0,28
2.213,66
% 0,86
87,27
% 1,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yenikapı'da tarihi demokrasi mitingi

Yenikapı'daki 'Demokrasi ve Şehitler Mitingi' Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti, CHP, MHP liderleri ile her siyasi görüşten milyonlarca vatandaşı bir araya getiriyor

Yenikapı'da tarihi demokrasi mitingi
HABERTÜRK 07 08 2016, 11:09

Darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan ve 'Demokrasi Nöbeti' olarak adlandırılan darbe karşıtı gösterilerin sonuncusu bugün İstanbul Yenikapı'da düzenlendi.

Mitinge katılanlar ellerinde Türk bayrakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan posterileri taşıdı.

Miting alanına kurulan kürsünün yanına aynı kalpaklı Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterileri ile Türk bayrağı asıldı.

Bazı medya kuruluşlarında mitinge katılanların sayısının 3.5 milyonu bulduğu aktarıldı.

Mitinge, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da katıldı. HDP ise davet edilmedi.

80 ilde canlı yayınlanacak miting için İstanbul genelinde tüm toplu ulaşım araçları gün boyunca ücretsiz olacak çalıştı.

Miting alanına siyaset, sanat ve spor dünyasından çok sayıda isim gelmeye başladı. Başbakan Binali Yıldırım, 16:57 sularında Yenikapı'ya helikopterle geldi. Binali Yıldırım'ın yanı sıra birçok AK Partili isim de alana gelirken Ahmet Davutoğlu da miting alanında yer aldı.

Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan helikopterle ayrı ayrı iting alanına geldi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez de tören alanına geldi. 

UZLAŞI SÜRECİ

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Meclis’te tüm siyasi partilerin gösterdiği ortak irade, sonraki günlerde de “darbelere karşı demokrasi” vurgusuyla Ankara’da partiler arasında yeni bir diyalog ve uzlaşı ikliminin zeminini oluşturdu.

Bu süreçte Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşme trafiği, 3 liderin birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesiyle yeni bir boyut kazandı.

Siyasette yeni bir iklimin hâkim olduğu bu ortamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sokaklarda tutulan demokrasi nöbetlerinin taçlandırılması” olarak ilan nitelendirdiği Yenikapı’daki “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne katılarak konuşma yapmaları için 3 lidere davet mektubu gönderdi.

Davet mektubunda, “Toplumun tüm kesimlerinin, tüm renklerinin, ülkesini ve milletinin geleceğini korumak için bir araya gelişinin sembolü haline dönüşen 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında, sayın genel başkanınızdan üyelerinize kadar partinizin tüm mensuplarının demokrasiden, özgürlükten ve hukuk devletinden yana gösterdiği güçlü duruş, her türlü takdirin üzerindedir” ifadesi kullanıldı.

İlerleyen günlerde Başbakan Yıldırım da telefonla görüştüğü liderlere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetini yineledi. Davetin kabul edildiği önce MHP Lideri Bahçeli, önceki gün de CHP Lideri Kılıçdaroğlu tarafından açıklandı.

 

 

Kürsüde ilk konuşmayı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Alim ve hoca görünümlü bir terörist, sığındığı Pensilvanya'dan getirdiği beddua seanslarıyla, nefret söylemleriyle, öfke nöbetleriyle cinayet örgütüne Türkiye'ye 'vur' emri verdi" dedi

Bahçeli: Kutuplaşmayı bıçak gibi kesmeliyiz

Bahçeli'nin konuşmasının bir kısmı şöyle:

"İblis'e ruhunu satan bu vaiz, Müslüman görünümlü bu Voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı. Türkiye tek yürek olduğunu göstermiştir. Ayrımız, gayrımız yoktur. Müştereklerimiz, farklılıklarımızdan daha çoktur. Birliğimizi kıskançlıkla kararlılıkla korumalıyız. Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz."

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da miting için "Bugün, demokrasi tarihimizin önemli bir günüdür" dedi ve HDP'nin davet edilmediği mitingden önde dört partinin darbe girişimine karşı ortak metin yayımladığını hatırlattı.

Kılıçdaroğlu: Artık yeni bir Türkiye var

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Parlamentoda grubu bulunan dört siyasi partinin liderleri ve milletvekilleri darbeye karşı açık net bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep birlikte imzalamışlardır. Gönlüm ister ki bu güzel mitinge, beraberliğe eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı. Çünkü, Gazi Mustafa Kemal şunu söylüyor, "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır."

"15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz'da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmış olacağız."

Genelkurmay Başkanı Akar: TSK'ya sızmış illegal çete milletimize rezaleti yaşattı

Kürsüde söz alan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ilişkin şunları söyledi:

"15 Temmuz günü ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte TSK'ya sızmış bir kısım illegal çete üyesi, terörist hain FETÖ tarihimizde görülmemiş bir şekilde, vatanımıza, milletimize, cumhuriyetimize bu zilleti ve rezaleti yaşatmış ve TSK'nin şan ve şerefle dolu geçmişine kara bir leke sürmüşlerdir."

"Her yönüyle milli ve yerli olan yüksek siyasi liderlikçe verilen direktifler doğrultusunda aziz milletimiz ve TSK'nin gerçek evlatlarıyla emniyet mensupları kahramanca bu hain girişime karşı koymuşlardır. Bu rezaleti yaşatan hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır."

Başbakan Yıldırım'dan CHP ve MHP'lilere: Bu tabloyu yaşattığınız için teşekkür ederim

Başbakan Binali Yıldırım da kalabalığa "16 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan ayrılırken ne kadar umutluysa milletimiz bugün o kadar umutludur. 6 Ekim 1923'te geldikleri gibi giden düşmanın arkasından ne kadar coşkuluysa bugün de o kadar coşkuludur" diye seslendi.

Yukarı

Business HT×