BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa'nın bir yıl içinde kaderini değiştirecek 14 seçim

Brexit sonrası sarsılan kıta Avrupa'sını gelecek 12 ayda 14 kritik seçim daha bekliyor. Bunlar arasında İtalya'nın anayasa referandumu, Fransa'nın Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Merkel'in başbakanlıkta kalıp kalmayacağını belirleyecek oylama da var

Avrupa'nın bir yıl içinde kaderini değiştirecek 14 seçim
BLOOMBERG NEWS 01 08 2016, 15:02

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararı aldığı (Brexit) seçimlerin ardından Avrupa, uzun bir seçim yılına hazırlanıyor. AB ekonomisinin yüzde 40'ını oluşturan ülkeler 2017'de farklı nedenlerle sandık başına gidiyor. Bunlar arasında Angela Merkel'in dördüncü kez Başbakanlığa gidip gitmeyeceğini belirleyecek Almanya seçimleri de var.

1.ALMANYA BÖLGESEL SEÇİMLERİ

Göçmen karşıtı  "Almanya için Alternatif Partisi" (Alternative für Deutschland, AfD) ve Neo-Nazilerin örgütlendiği  "Almanya Ulusal Demokratik Partisi"ne (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) desteğin yaklaşık yüzde 24 seviyesinde olduğu Mecklenburg-West Pomeranian eyaleti 4 Eylül'de sandık başında olacak.

Uzun süredir sosyal demokratların güçlü olduğu Berlin eyaletinde ise 18 Eylül'de gerçekleşecek seçimlerde AfD'ye desteğin artması bekleniyor.

2. HIRVATİSTAN PARLAMENTO SEÇİMLERİ

Kasım'daki seçimlerin ardından hükümeti zor kurulan ancak uzun ömürlü olmayan Hırvatistan, bir yıl içinde ikinci kez sandığa gidiyor. Rekor seviyede durgunluğun yaşandığı ülkede 11 Eylül'de gerçekleşecek seçimin ardından yeni gelecek hükümetin ilk büyük sınavları işsizlik ve yüksek kamu borcu olacak.

3. İSPANYA BASK BÖLGESİ SEÇİMLERİ

İspanya'nın kuzeyindeki özerk Bask Bölgesi'nin 25 Eylül'de gerçekleşecek seçimler sonrası, hâlihazırda Katalonya’daki ayrılıkçı ivmenin anayasal modele uyguladığı gerilimin arttığı Madrid yönetimine daha çok para ve yerel güç talebiyle dönmesi bekleniyor.

Son anketler Milliyetçi Parti'nin yeniden en büyük parti olarak kalacağını gösteriyor.

4. İTALYA REFERANDUM

Brexit'ten sonra belki de en kritik oylama ekim ayında İtalya'da gerçekleşecek. Henüz kesinleşmeyen bir tarihte anayasa referandumuna gidecek İtalyanlar, iki meclisli siyasi sistemin değişmesi için ‘evet’ veya ‘hayır’ diyecek.

Başbakan Matteo Renzi'ye göre mevcut iki meclisli sistem İtalya’nın içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmasını sağlayacak reformların çıkmasına en büyük engellerden biri. Her yeni yasa ya da reform hem Senato hem Temsilciler Meclisi’nin onayından geçmek zorunda ve Renzi'ye göre bu zorunluluk siyasi işleyişi yavaşlatıyor. Referandumla Senato’nun etkisinin azaltılması planlanıyor. Seçim sonunda Senato'daki isimlerin üçte ikisinin görevi son bulabilir.  Euromedia'nın son anketlerine göre İtalyanların yüzde 35'i yeni plana "Hayır" derken, yüzde 29'u destekliyor. Yüzde 18'i ise kararsız.

Başbakan Renzi, referandumdan hayır çıkması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. Bu durum erken seçimi gündeme getirecek. Muhtemel bir seçimden Renzi’nin partisi Demokratik Parti (PD) ile başa baş giden 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) zaferle çıkması ise Avrupa Birliği için yeni bir kriz anlamına gelebilir. Çünkü M5S'ler Euro'ya birimine karşı bir parti. Hatta Euro'dan çıkmak için referandum düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.

5. AVUSTURYA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Avusturya Anayasa Mahkemesi'nin usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle iptal ettiği 22 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, 2 Ekim'de tekrarlanacak. Aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer ile Yeşiller Partisi'nin adayı Alexander Van der Bellen bir kez daha karşı karşıya gelecek. Van der Bellen çok az bir oy farkıyla son seçimleri kazanmış, ancak Özgürlük Partisi, 8 Haziran'da seçimlerde "büyük usulsüzlükler" yapıldığı gerekçesiyle sonuca itiraz etmişti. İddialar arasında on binlerce oyun seçim kurallarının öngördüğünden daha erken açılması ve kimi oyların yetkisi olmayan kişiler tarafından sayılması vardı.

6. MACARİSTAN REFERANDUM

Mülteci krizinin patlak vermesinden itibaren, savaştan kaçan mültecilerin Avrupa'ya yerleşmesine en şiddetli karşı çıkan liderlerden Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bu meseleyi referanduma taşıyor. Referandumda halka Avrupa Birliği'nin üye ülkeler için öngördüğü "zorunlu mülteci kotası" uygulamasını kabul edip etmedikleri sorulacak. Hükümet, bu zorunluluğu, ulusal egemenlik haklarına yapılan bir müdahale olarak algılıyor ve egemenlik haklarından feragat etmenin ancak referandum yoluyla halktan alınacak yetkiyle mümkün olacağını savunuyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre hükümetin "mültecilere hayır" politikası, halkın yaklaşık üçte ikisi tarafından desteklenirken bu oranın yüzde 50'nin altında kalması Orban'ın iktidarını sarsabilir.

Öte yandan AB mevzuatına göre, Brüksel'in aldığı zorunlu mülteci kotası gibi kararların üye ülkeler nezdinde veto edilmesi şansı yokken Macaristan'da "Hayır" kararının çıkması Birlik'te karışıklığa yol açabilir. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Eğer Macaristan bu konuda referanduma giderse bu AB'nin sonu olur, çünkü Macaristan örneğini takip edecek çok ülke biliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

7. ÇEK CUMHURİYETİ BÖLGESEL SEÇİMLERİ

Ekim ayı için planlanan bölgesel seçimleri Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka'nın Sosyal Demokrat Partisi (ČSSD) için de bir sınav olacak. ČSSD'nin güç kaybetmesi Euro karşıtı Finans Bakanı Andrej Babis'in partisi ANO'nun şansını artırabilir.

8. LİTVANYA PARLAMENTO SEÇİMLERİ

Hâlen Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) birinci parti olduğu Litvanya'da 9 Ekim'de gerçekleşecek genel seçimlerde popülist Köylüler ve Yeşiller Partisi'nin koalisyona girmesi bekleniyor.

2012'deki seçimler sonrası göreve gelen SDP lideri Algirdes Butkevicius başkanlığında kurulan koalisyonda, SDP, İşçi Partisi (İP), Adalet ve Düzen Partisi (ADP) ve Litvanya’da Polonyalılar Seçim Hareketi (LPSH) bulunuyor. Köylüler ve Yeşiller Partisi, son yerel seçimlerde yüzde 4 oranında destek görmüştü.

9. ROMANYA PARLAMENTO SEÇİMLERİ

Avrupa Birliği'nin İrlanda'dan sonra en hızlı büyüyen (yüzde 4,2) ikinci ülkesi Romanya, kasım sonu veya aralık başında genel seçimler için sandık başına gidiyor.

Bükreş’te 30 Ekim 2015 tarihinde bir eğlence mekânında meydana gelen ve 60 kişinin yaşamını yitirdiği patlama sonrası artan sokak gösterileri sonucu Kasım 2015'te istifa eden Başbakan Victor Ponta'nın Sosyal Demokrat Partisi seçimin en kritik aktörü olacak.

10. HOLLANDA PARLAMENTO SEÇİMLERİ

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan, kendi ülkesinin de AB'den çıkması yönünde referanduma gitmesini savunan ve Batı'nın "İslamsızlaştırılması" gerektiğini söyleyen aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, 15 Mart 2017'deki seçimlerde yeniden iktidarda pay kapabilmek için yarışacak.

PVV, Ekim 2010'da olan liberal Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ve Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ile İkinci Dünya Savaşı'nın ardından ülkedeki ilk azınlık hükümetini kurmuş ve 1,5 yıl iktidarda kalmıştı. 2012'deki seçimlerde PVV'nin oyları neredeyse yarı yarıya düşerken, VVD lideri Mark Rutte, 150 üyeli mecliste 41 sandalye kazanarak başbakan olmuştu.

Ipsos'un son anketlerine göre PVV, 2017'deki seçimlerde koltuk sayısını 28'e çıkarabilir. Aynı anketin sonuçları AB referandumu isteyenlerin oranını ise yüzde 34 olarak gösteriyor.

11. FRANSA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

İlk turu nisan, ikinci turu mayısta gerçekleşecek seçimler, Fransa tarihinin "şöhreti en kötü" cumhurbaşkanı François Hollande'ın kaderini belirleyecek. Son bir yılda yaşanan terör saldırıları ve istihbarat zafiyetleri sonucu eleştirilerin odağına konulan Hollande'ın muhtemel rakipleri eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile eski Başbakan merkez sağ siyasetçi Alain Juppé.

Yarışın en kritik adayı ise mülteci ve Avrupa Birliği karşıtı, sınırların kapatılmasını ve Fransız olmayanların ihraç edilmesi gerektiğini savunan aşırı sağcı Marine Le Pen.  Le Pen'in partisi Ulusal Cephe, Aralık 2015'teki yerel seçimlerde 13 bölgede birinciliği diğer partilere kaptırmıştı. Ancak Le Pen cumhurbaşkanlığı anketlerinde şimdilik birinciliği sırtlamış durumda.

12. İNGİLTERE YEREL SEÇİMLERİ

Brexit şokunun ardından görevi bırakan David Cameron'ın yerine başbakanlık görevine gelen Muhafazakâr Parti (Tory) lideri Theresa May, ilk sınavını 4 Mayıs 2017'de verecek. Son anketlere göre muhafazakârlar, en yakın rakibi İşçi Partisi'nden yüzde 16 önde gidiyor.

13. ALMANYA BÖLGESEL SEÇİMLERİ

Başbakan Angela Merkel'in Hıristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDU) kalelerinden sayılan, Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya 14 Mayıs 2017'de sandığa gidecek. 2012'den bu yana Sosyal Demokratlar tarafından yönetilen Schleswig-Holstein eyaletinin seçimleri ise 7 Mayıs'ta.  İki seçim de eylülde genel seçimlere gidecek Almanya için kritik öneme sahip.

14. ALMANYA GENEL SEÇİMLERİ

2005'ten bu yana başbakanlık görevini sürdüren Angela Merkel, dördüncü dönemde de aday olmaya hazırlanıyor. Avrupa'nın en güçlü lideri Merkel, özellikle son 10 yıldır krizler ve göçmen entegrasyonu tartışmalarında yüklendiği arabulucu rolü nedeniyle eleştiri oklarının da hedefinde. 

Merkel'in partisi CDU, hâlen halk desteğinin çoğunluğunu elde tutsa da Insa araştırma şirketinin Mayıs 2016'de yaptığı ankete göre Avrupa'nın mültecilere kapısını açması gerektiğini savunan Merkel'e destek yedi ayda yaklaşık üçte iki oranında azaldı. Araştırmaya katılanların yüzde 64'ü Merkel'in 2017'de yapılacak genel seçimlerde başbakan olmasını istemiyor.

Yukarı

Business HT×