BIST 100 9.885,96 % 1,74
USD/TRY 32,5015 % -0,11
EUR/TRY 34,8583 % -0,33
Piyasalar
9.885,96
% 1,74
32,5015
% -0,11
34,8583
% -0,33
1,0715
% -0,14
44,77
-0,12
2.345,67
% 0,57
89,58
% 0,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye'de

Dunford'un Türkiye ziyaretinde gündeme gelmesi beklenen konular 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen

ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye'de
01 08 2016, 12:48

Dün gece yarısı Irak'tan Adana'daki İncirlik Üssü'ne gelen ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, geceyi burada geçirdi.

Sabah ABD'li askerlerle bir araya gelen Joseph Dunford, bugün öğleden sonra Ankara'da Türk yetkililerle bir dizi görüşme yapacak. Joseph Dunford'un gün sonunda tekrar İncirlik'e dönecek ve yarın sabah Türkiye'den ayrılacak.

GENERAL GERGİNLİĞİ

Darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen ve onunla bağlantılı isimlerin bulunduğunu belirten Ankara, ABD'de yaşayan Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesini talep ediyor. Ancak Türk yetkililerden darbe girişiminde ABD'nin müdahalesine olabaileceği ilişkin gelen açıklamalar ilişkilerin gerilmesine neden oluyor.

ABD ulusal istihbarat direktörü James Clapper, geçen hafta yaptığı bir açıklamada Türkiye'de darbe girişimi sonrası orduya yönelik tasfiyelerin ABD öncülüğünde IŞİD'le mücadelede yapılan işbirliğine zarar verdiğini söylemişti.

Clapper, "Muhataplarımızın birçoğu tasfiye edildi veya tutuklandı. Bunun Türklerle işbirliğini daha zor hale getireceğine dair bir şüphe yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise ABD'li bir askerin "TSK içinde irtibat halinde olduğumuz üst düzey komutanlardan içeri alınanlar olduğunu görüyorum" ifadesini kullanmasına tepki göstererek, bu sözleri söylerken insanın "biraz sıkılması ve haddini bilmesi gerektiğini" söyledi.

15 Temmuz akşamı darbe girişiminde bulunan askerler tarafından savaş uçakları ile vurulan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Merkezi'ni ziyaret eden Erdoğan, "ABD'de önemli bir general veya amiral diyor ki, 'İrtibat halinde olduğumuz üst düzey komuta kademesinde olanlardan içeri alınanlar olduğunu görüyorum' diyor. İnsan biraz sıkılır... Sen kimsin, haddini bileceksin" ifadelerini kullandı.

"Sen benim ülkemdeki darbe girişimine yönelik, kalkıp bunu püskürten devlete demokrasi adına teşekkür edeceğine, darbecilerin yanında yer alıyorsun" diyen Erdoğan, "Zaten darbeci senin ülkende, orada besliyorsunuz. Bu zaten ortada, benim milletimi inandıramazsınız. Milletim bu tezgahın içinde olanları da biliyor, bu işin arkasında kimler olduğunu, üst aklın kim olduğunu da biliyor. Bu açıklamalarla kendinizi açığa veriyorsunuz" dedi.

"Dünya bu demokrasi nöbetini tutanları sadece izliyor, sadece bize oralardan 'geçmiş olsun' diyor, söyledikleri bu.." diyen Erdoğan, "Arkasından ama 'Gelecek için endişe duyuyoruz' diyorlar. Neymiş endişeleri: 'Acaba içeri alınanların, tutuklananların sayısı daha da artar mı?' Suçluysa artar" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×