BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3708 % 0,08
EUR/TRY 34,9644 % -0,15
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3708
% 0,08
34,9644
% -0,15
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Şirketlerin tahvil iştahını artırabilecek ihraç

YDA'nın zor piyasa şartlarındaki 4 yıllık TL cinsi ihracı özel sektör tahvillerinde vade uzamasının önünü açabilir

Şirketlerin tahvil iştahını artırabilecek ihraç
REUTERS 27 07 2016, 15:14

Ağırlıklı olarak kamu-özel sektör ortaklığı (PPP) ve yap-işlet-devret projelerine ağırlık veren YDA Grubu'nun bir çok şirketin ihraçlarını iptal ettiği piyasa şartlarında gerçekleştirdiği dört yıllık ilk tahvil ihracı, diğer şirketlerin de daha uzun vadeli ihraçlara yönelmesinin önünün açılabileceği beklentilerini artırdı.

YDA Grubu genel olarak en uzun vadenin üç yıl olduğu TL cinsi nitelikli yatırımcıya yönelik sabit getirili menkul değerler piyasasında dört yıl vadeli 250 milyon TL tutarında 350 baz puan ek getirili tahvil ihracı gerçekleştirdi.

YDA Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Reuters'a yaptığı açıklamada darbe girişimi, S&P'nin not indirimi, OHAL anında ihraç edilen TL cinsi dört yıl vadeli tahvilin yatırımcının Türkiye'ye olumlu bakışının da bir göstergesi olduğunu belirterek, başta vade uzatılması olmak üzere bir çok alanda diğer şirketlerin de önünü açacağını söyledi.

Arslan, "Piyasalarda yaşanan moral bozukluğu nedeniyle bazı bankaların dahi planlanmış tahvil ihraçlarını geri çektikleri bir ortamda art arda yaşanan olağanüstü olumsuz şartlarda gerçekleşen bu ihraç ülkemiz ekonomisi ve pozitif piyasa algısı açısından çok büyük bir anlam ifade ediyor" dedi. 

İş Yatırım Sabit Getirili Menkul Kıymetler Kıdemli Analisti Uğursel Önder, "İhraç çok zor piyasa koşullarında yapıldı. Bazı şirketler geçtiğimiz hafta ihraçlarını erteledi. Bu zor koşullara rağmen ilk defa dört yıllık bir tahvil ihracına çıkıldı" dedi ve ekledi:

"Bu özel sektör tahvil piyasası için çok olumlu bir gelişme. Zor piyasa koşullarında dört yıllık ihracın iyi bir getiri ile yapılabilmiş olması ve şirketin borç vadesini uzatması önemli. Bu ihracın diğer şirketlerde de dört yıl hatta üzeri vadeli borçlanmalarının önünü açacağını düşünüyorum."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de ihraçla ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada, "YDA inşaatın dört yıl vadeli 200 milyon TL'lik tahvil ihracına 250 milyon TL talep geldi. Küresel yatırımcılar ihracın yüzde 40'ını aldı. Yatırımcı güveni devam ediyor" sözleriyle yorumladı.

İhraca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da 70 milyon TL ile iştirak ederken Arslan, EBRD'nin talebinin diğer talepleri de tetikleyen önemli bir unsur olduğunu söyledi.

EBRD geçen yıl YDA'nın 200 milyon TL'lik tahviline yatırım yaparak dünyada ilk kez euro dışında bir para birimine yatırım yapmış ve yine ilk kez reel sektörle faaliyet gösteren bir şirketin tahvilini TL olarak almıştı.

İlgili ihraçla birlikte YDA'nın vadesi gelmemiş 450 milyon TL tutarında bonosu bulunuyor. Bu tutarın haricinde 100 milyon TL'lik tahvil ise bir ay önce itfa oldu.

YDA PROJEYE DAYALI SUKUK DA HEDEFLİYOR

Arslan, EBRD ilk defa ile TL cinsi özel sektör tahvili yapan firma olduklarını hatırlatarak, "İlk defa hiç kimsenin normal piyasa koşullarında bile denemediği vade tutar ve getiri ile ihracı yapan da biz olduk. Yine ilk kez Türkiye'de yapılacak projeye dayalı sukuk ya da gayrimenkul kira sertifikasını da biz yapmak istiyoruz. Belki bu senenin sonlarına doğru ya da 2017 ilk çeyreğinde bu hedefimize ulaşmış oluruz" dedi.

İslam Kalkınma Bankası ile de projeye dayalı sukuk ihracına yönelik model geliştirmek için çalıştıklarını belirten Arslan, Rusya ambargoları nedeniyle Türkiye'ye çekilebilecek önemli kaynak olduğunu bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Arslan daha önce Reuters'a yaptığı açıklamalarda da bu sene ya da önümüzdeki yılın başlarında 100 milyon liralık ilk proje sukukunu ihracı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Yukarı

Business HT×